Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
foodblog Medové motúzy, 19. novembra 2024

Foto: Jana Štrbková
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. 3 žĺtky s 1 balíčkom vanilkového cukru a 1 balíčkom škoricového cukru vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania prilievame roztopené, ale vychladnuté maslo a potom aj smotanu. Hrozienka zalejeme rumom.
- 2
 Pekáč vymastíme maslom. Vianočky nakrájame na tenké plátky. Tvaroh zmiešame s 1 balíčkom vanilkového cukru, 2 balíčkami škoricového cukru, nastrúhanou citrónovou kôrou a 3 žĺtkami.
- 3
 Jablká umyjeme, osušíme, prekrojíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme rumom s hrozienkami.
- 4
 Do maslom vymasteného pekáča ukladáme vrstvu plátkov vianočky, ktoré namáčame do smotanovej zmesi. Na ne rovnomerne rozložíme všetky plátky jabĺk. Na jablká opäť uložíme vrstvu vianočky namočenej v smotanovej zmesi. Na ňu rovnomerne rozložíme tvarohovú vrstvu. Pokračujeme zvyšnými plátkami vianočky namočenými v smotanovej zmesi.
- 5
 Žemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, na vrch navrstvíme sneh z bielkov a pečieme ešte 10 minút.
- 6
 Upečenú žemľovku posypeme práškovým cukrom, nakrájame na porcie a ihneď podávame.
Tiež tvarohová žemľovka:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





                                                        
                                                    
 


Diskusia k receptu