Tvarohová žemľovka
Tvarohová žemľovka

Tvarohová žemľovka s opitými jablkami

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 19. novembra 2024
Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
Foto: Jana Štrbková
6
porcií
20 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
6 ks
3 bal.
2 bal.
70 g
400 ml
500 g
80 g
5 ks
1 ks
2 PL
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. 3 žĺtky s 1 balíčkom vanilkového cukru a 1 balíčkom škoricového cukru vyšľaháme do peny. Za stáleho šľahania prilievame roztopené, ale vychladnuté maslo a potom aj smotanu. Hrozienka zalejeme rumom.

  2. 2

    Pekáč vymastíme maslom. Vianočky nakrájame na tenké plátky. Tvaroh zmiešame s 1 balíčkom vanilkového cukru, 2 balíčkami škoricového cukru, nastrúhanou citrónovou kôrou a 3 žĺtkami.

  3. 3

    Jablká umyjeme, osušíme, prekrojíme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a zalejeme rumom s hrozienkami.

  4. 4

    Do maslom vymasteného pekáča ukladáme vrstvu plátkov vianočky, ktoré namáčame do smotanovej zmesi. Na ne rovnomerne rozložíme všetky plátky jabĺk. Na jablká opäť uložíme vrstvu vianočky namočenej v smotanovej zmesi. Na ňu rovnomerne rozložíme tvarohovú vrstvu. Pokračujeme zvyšnými plátkami vianočky namočenými v smotanovej zmesi.

  5. 5

    Žemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žemľovku vyberieme z rúry, na vrch navrstvíme sneh z bielkov a pečieme ešte 10 minút.

  6. 6

    Upečenú žemľovku posypeme práškovým cukrom, nakrájame na porcie a ihneď podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia