Foto: Shutterstock
1. Kukuričný škrob
Kukuričný škrob je jednou z najčastejších náhrad stužovača šľahačky. Stačí pridať 1 PL na šálku (250 ml) smotany na šľahanie. Kukuričný škrob pomôže zahustiť šľahačku a udržať jej konzistenciu, avšak mierne zmení jej chuť. Pre vyváženie chuti môžete pridať 1 PL cukru alebo trochu vanilky. Rovnako môžete použiť aj zemiakový škrob.Foto: Shutterstock
2. Práškový cukor
Práškový cukor z obchodu obsahuje malé množstvo škrobu (najčastejšie zemiakový), ktorý zamedzuje tvorbe hrudiek a zachová tak cukor pekne sypký. No a keďže škrob pomáha stabilizovať aj šľahačku, stačí, keď pri šľahaní pridáte práškový cukor podľa chuti – zvyčajne postačí 1-2 PL na šálku smotany.3. Želatína
Želatína je ideálna najmä pri dlhšom skladovaní dezertov so šľahačkou. Rozpustite 1 ČL práškovej želatíny v 2 PL horúcej vody a nechajte mierne vychladnúť. Počas šľahania smotany pomaly pridajte rozpustenú želatínu. Takto pripravená šľahačka vydrží pevná aj niekoľko hodín.Tipy z Varechy
Naša prispievateľka @samanka odporúča použiť práškovú želatínu pripravovanú za studena: "Veľmi dobrá je želatína v prášku, ktorá sa pripravuje len vyšľahaním vo vlažnej vode. Keď sa spýtate v potravinách na želatínu pripravovanú za studena, určite vám poradia. Je vo vrecku veľkosti pudingového prášku. Mám s ňou veľmi dobré skúsenosti," píše v diskusii o stužovači šľahačky na Varecha.sk.Aby sa vám šľahačka po pridaní želatíny nezrazila, @mramar zas radí pridávať vyšľahanú šľahačku do rozpustenej želatíny: "Musíte to robiť presne naopak - do rozpustenej želatíny postupne pridávať vyšľahanú šľahačku. Najprv lyžičku, potom druhú - a tak pridávame postupne celý obsah. Nikdy to nefunguje, keď sa želatína vleje do šľahačky - vždy sa urobia hrudky, pretože sa želatína rýchlo ochladí," radí v diskusii o stužovaní šľahačky želatínou na Varecha.sk.
4. Vaječný bielok
Ďalšou alternatívnou možnosťou ako spevniť šľahačku je zašľahať do nej na záver tuhý sneh z jedného vaječného bielka.5. Cukríky marshmallows
Keďže cukríky marshmallows obsahujú želatínu, dokážu stabilizovať šľahačku. 1 PL nakrájaných cukríkov rozpustite v mikrovlnnej rúre (trvá to krátko, asi 10 sekúnd). Rozpustené cukríky zmiešajte so šálkou smotany a vyšľahajte dotuha. Cukríkmi môžete zároveň šľahačku prifarbiť.Foto: Shutterstock
6. Krémový syr alebo mascarpone
Tento spôsob nielen stabilizuje šľahačku, ale dodá jej aj lahodnú krémovú chuť. Pridajte približne 2 PL krémového syra na šálku smotany a šľahajte do želanej konzistencie.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku