Len drobnosti, ale zásadné:
5 rozdielov medzi muffinom a cupcakom

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Na prvý pohľad sú si tieto malé koláčiky podobné, často sa dokonca zamieňajú. Muffin a cupcake však nie je to isté. V čom sa teda líšia?



Foto: Shutterstock

1. Textúra

  • Muffiny majú zvyčajne hustejšiu textúru. Často sa pripravujú s celozrnnými múkami alebo ovsenými vločkami, môžu byť preto hutnejšie. Sú vhodné aj na dennú konzumáciu - na raňajky či desiatu.



  • Foto: Shutterstock

  • Cupcakes sú oveľa ľahšie a nadýchanejšie. Ich základom je cesto podobné cestu na tortové korpusy. Majú hladký, lesklý povrch pripravený na zdobenie. Sú hviezdami rôznych slávnostných príležitostí.


  • 2. Sladkosť

  • Muffiny sú menej sladké, aj keď môžu byť sladšie verzie s ovocím, čokoládou alebo orechami. Sú považované skôr za pečivo na denné stravovanie, nielen za dezert. Muffiny nemusia byť iba sladké, pripravujú sa aj mnohé variácie naslano - so syrom, zeleninou či vajíčkami.


  • Cupcakes sú podstatne sladšie, keďže sú to dezerty - minitortičky.


  • 3. Poleva

  • Muffiny nemajú žiadnu polevu, na ich vrchu však môže byť jemná posýpka napríklad z ovsených vločiek, cukru alebo orieškov. Ich chuť sa sústreďuje na samotné cesto a pridané ingrediencie. Upečený muffin má popraskaný a mierne chrumkavý povrch.

  • Cupcakes sú sladké umelecké diela - ozdobené polevou, krémovou alebo cukrovou, maslovým krémom alebo šľahačkou, dekorujú sa marcipánom, čokoládou, ovocím, či jedlými perličkami, aby vyzerali atraktívne.



  • Foto: Shutterstock

    4. Prísady a príprava

  • Muffiny sa častejšie pripravujú s pridaním zdravších ingrediencií, ako sú orechy alebo ovocie a zelenina (banány, mrkva). Miešanie cesta na muffiny je jednoduchšie a menej pozornosti sa venuje precíznosti. Nie je potrebné šľahanie ani oddeľovanie žĺtkov od bielkov - v jednej miske sa zmiešajú suché suroviny: múka, soľ, cukor, prášok do pečiva, prípadne kakao. V druhej miske tekuté: olej, mlieko, vajíčko. A nakoniec sa obe premiešajú. Muffiny sa často pečú podľa obľúbených hrnčekových receptov.

  • Cupcakes vyžadujú pri príprave viac precíznosti, najmä pri postupnom pridávaní ingrediencií a pri šľahaní cesta, aby bolo nadýchané a ľahké.


  • 5. Veľkosť a servírovanie

  • Muffiny sú väčšie ako cupcakes, hoci ich často nájdete v rôznych veľkostiach, od mini muffinov po extra veľké verzie.

  • Cupcakes sú menšie a sú pripravené na konzumáciu ako jednotlivé dezerty, obvykle podávané pri slávnostnejších príležitostiach.


  • Ak máte radi čokoládu, určite vás nadchnú tieto čokoládové muffiny.


    Pripraviť cupcakes doma nie je až také komplikované, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Blysnite sa očarujúcimi malými zákuskami, ktoré nielen fantasticky chutia, ale aj vyzerajú.





    ANKETA: Už ste niekedy piekli cupcaky?

    14,3%



    85,7%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist