Bezlepkový makový koláč
Bezlepkový makový koláč

Makovo-citrónový veniec bez lepku

novalim - fotkanovalim, 18. novembra 2024. Komerčný recept.
Makovo-citrónový veniec bez lepku
Foto: novalim

Sezóna maku nám ponúka veľké množstvo využitia tejto chutnej suroviny. Kombinovať sa dá s orechami, tvarohom, lekvárom, či veľa druhmi ovocia. Nesporne ale Zobraziť celý popisSezóna maku nám ponúka veľké množstvo využitia tejto chutnej suroviny. Kombinovať sa dá s orechami, tvarohom, lekvárom, či veľa druhmi ovocia. Nesporne ale každú makovú plnku asi najlepšie prevonia citrónová kôra. Toto je kombinácia, ktorú sme spracovali v našom dnešnom recepte. Voňavý makovo-citrónový veniec bez lepku si isto nájde stále miesto na vašom stole.
Zdroj: www.novalim.sk

12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
80 g
80 g tekutý
1 ks (šťava a kôra)
4 ks
200 g mletý (modrý alebo biely)
80 g (+ na vysypanie formy)
2 ČL
štipka
Na posypanie:
Na ozdobu:
1 plátok




Postup

  1. 1

    Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tekutý med, šťavu a kôru z citróna a po jednom zapracujeme do zmesi aj vajcia. V inej mise si spolu zmiešame mletý mak, ryžovú múku, soľ a kypriaci prášok. Postupne suchú zmes gumenou varechou zapracujeme do vaječnej.

  2. 2

    Vymastenú a múkou vysypanú formu na veniec alebo bábovku naplníme cestom a povrch uhladíme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút. Urobíme test špajľou - ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový.

  3. 3

    Po vychladnutí opatrne odstránime formu a koláč posypeme práškovým cukrom. Ozdobiť môžeme plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia