Makovo-citrónový veniec bez lepku
Sezóna maku nám ponúka veľké množstvo využitia tejto chutnej suroviny. Kombinovať sa dá s orechami, tvarohom, lekvárom,
či veľa druhmi ovocia. Nesporne ale Zobraziť celý popisSezóna maku nám ponúka veľké množstvo využitia tejto chutnej suroviny. Kombinovať sa dá s orechami, tvarohom, lekvárom,
či veľa druhmi ovocia. Nesporne ale každú makovú plnku asi najlepšie prevonia citrónová kôra. Toto je kombinácia, ktorú sme
spracovali v našom dnešnom recepte. Voňavý makovo-citrónový veniec bez lepku si isto nájde stále miesto na vašom stole.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 250 g |
|
| 80 g |
|
| 80 g tekutý |
|
| 1 ks (šťava a kôra) |
|
| 4 ks |
|
| 200 g mletý (modrý alebo biely) |
|
| 80 g (+ na vysypanie formy) |
|
| 2 ČL |
|
| štipka |
|
| Na posypanie: | |
|
|
|
| Na ozdobu: | |
| 1 plátok |
|
|
|
|
Postup
-
1
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom. Pridáme tekutý med, šťavu a kôru z citróna a po jednom zapracujeme do zmesi aj vajcia. V inej mise si spolu zmiešame mletý mak, ryžovú múku, soľ a kypriaci prášok. Postupne suchú zmes gumenou varechou zapracujeme do vaječnej.
- 2
Vymastenú a múkou vysypanú formu na veniec alebo bábovku naplníme cestom a povrch uhladíme. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút. Urobíme test špajľou - ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový.
- 3
Po vychladnutí opatrne odstránime formu a koláč posypeme práškovým cukrom. Ozdobiť môžeme plátkami citróna a lístkami čerstvej mäty.
Tiež makový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Diskusia k receptu