Majstri varešky:
Jardo Žídek a jeho lokálne recepty

Jardo Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 20. novembra 2020     4 minúty čítania

V rámci hľadania nových receptov a inšpirácií som ako Coelhov Pútnik. Najprv som prešiel takmer celú Európu, na tanieri vyskúšal celý svet, aby som tie najväčšie poklady našiel pod nosom – u nás v Česku a na Slovensku.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Tá najzákladnejšia, a pritom najdôležitejšia „kuchárčina“ sa odohrávala a aj teraz odohráva hlavne rodinách. Recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu, voňali spomienkami a babičkami. Preto, keď som mal pred niekoľkými rokmi možnosť cestovať po Slovensku a variť so všetkými lokálnymi Cilkami, Gitkami, Helenkami, naučil som sa veľmi veľa. Bolo to ako variť opäť s babičkou v kuchyni – samozrejme, aj s patričným upozorňovaním, čo nerobím správne.

Na toto obdobie mi ostalo veľa nádherných spomienok, skvelých receptov a našiel som aj nových pestovateľov a farmárov. Treba na to čas, aby ste si našli tých svojich v blízkom okolí. Pestujú to, čo je pre daný región typické, a ich plodiny sú vo vysokej kvalite. Tak práve teraz je čas užiť si všetky farby odchádzajúceho leta a mladej jesene. Okrem farebných listov na stromoch sú farebné aj tržnice a môj nákupný košík. Cvikla, tekvice, jablká, duly... Fantastické veci.

A aby to bolo v našich kuchyniach ešte o trochu veselšie, vybral som pre vás práve z mojich ciest po slovenských regiónoch okrem receptov na slané ešte tri recepty na sladké pochúťky. Trochu cukru môžete potom spáliť prechádzkami v extraviláne.

Sladké slovenské chute na tanieri podľa Jarda Žídeka:






Slané slovenské chute na tanieri podľa Jarda Žídeka:








Diskusia k článku







 



TOPlist