Tekvicový koláč
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
Foto: Nebíčko v papuľke
Keď pečiem tento typ cesta vo forme, tak rovno robím vždy dva kusy a jeden dám aj s formou do mrazničky. Návštevy sú nevyspytateľné a neraz Zobraziť celý popisKeď pečiem tento typ cesta vo forme, tak rovno robím vždy dva kusy a jeden dám aj s formou do mrazničky. Návštevy sú nevyspytateľné a neraz mi to zachránilo domácu reputáciu.
porcií
príprava
na 170-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
125 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
1 ks malá |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
5 PL (alebo trstinový cukor) |
|
1 ČL |
|
z 1/2 citróna |
|
z 1 citróna |
|
2 ks |
|
3 PL (alebo na sitku odkvapkaná kyslá smotana) |
|
Okrem toho: | |
3 PL |
|
1 malé bal. |
|
hrsť |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku, soľ a cukor zmiešame v mise a pridáme na plátky nakrájané zmäknuté maslo a vajce. Premiešame a na pracovnej doske ručne vypracujeme cesto. Necháme ho v chlade odpočinúť.
- 2
Plnka: Tekvicu nakrájame na kocky aj so šupkou, jablko ošúpeme a tiež nakrájame na kocky, dáme na pekáč, pridáme maslo, posypeme cukrom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme do mäkka asi 30 až 40 minút. Po upečení tekvicu osladíme javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom, pridáme škoricu, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Rozmixujeme na hladký krém. Vmiešame vajcia, crème fraiche a ešte dôkladne premiešame, aby sa suroviny spojili.
- 3
Koláčovú formu vymastíme maslom, cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vyložíme ním formu. Prstami vytvarujeme vyšší okraj a cesto popicháme vidličkou. Na cesto dáme väčšie koliesko papiera na pečenie a zasypeme ho suchou strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
- 4
Potom koláč vyberieme, odstránime strukovinu aj papier na pečenie a predpečené cesto potrieme marmeládou. Ak je príliš hustá, rozriedime ju vodou. Na koláč rovnomerne nasypeme hrozienka a nalejeme tekvicovú plnku. Posypeme mandľovými lupienkami a vložíme späť do rúry. Pečieme pri teplote 170 až 180 °C asi 40 minút.
Tiež tekvicový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu