Tekvicový koláč
Tekvicový koláč

Tekvicový koláč

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
Tekvicový koláč
Foto: Nebíčko v papuľke

Keď pečiem tento typ cesta vo forme, tak rovno robím vždy dva kusy a jeden dám aj s formou do mrazničky. Návštevy sú nevyspytateľné a neraz Zobraziť celý popisKeď pečiem tento typ cesta vo forme, tak rovno robím vždy dva kusy a jeden dám aj s formou do mrazničky. Návštevy sú nevyspytateľné a neraz mi to zachránilo domácu reputáciu.

10
porcií
70 minút
príprava
50 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
125 g
1 ks
2 PL
štipka
Plnka:
1 ks malá
1 ks
1 PL
5 PL (alebo trstinový cukor)
1 ČL
z 1/2 citróna
z 1 citróna
2 ks
3 PL (alebo na sitku odkvapkaná kyslá smotana)
Okrem toho:
3 PL
1 malé bal.
hrsť




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku, soľ a cukor zmiešame v mise a pridáme na plátky nakrájané zmäknuté maslo a vajce. Premiešame a na pracovnej doske ručne vypracujeme cesto. Necháme ho v chlade odpočinúť.

  2. 2

    Plnka: Tekvicu nakrájame na kocky aj so šupkou, jablko ošúpeme a tiež nakrájame na kocky, dáme na pekáč, pridáme maslo, posypeme cukrom a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme do mäkka asi 30 až 40 minút. Po upečení tekvicu osladíme javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom, pridáme škoricu, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Rozmixujeme na hladký krém. Vmiešame vajcia, crème fraiche a ešte dôkladne premiešame, aby sa suroviny spojili.

  3. 3

    Koláčovú formu vymastíme maslom, cesto vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a vyložíme ním formu. Prstami vytvarujeme vyšší okraj a cesto popicháme vidličkou. Na cesto dáme väčšie koliesko papiera na pečenie a zasypeme ho suchou strukovinou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.

  4. 4

    Potom koláč vyberieme, odstránime strukovinu aj papier na pečenie a predpečené cesto potrieme marmeládou. Ak je príliš hustá, rozriedime ju vodou. Na koláč rovnomerne nasypeme hrozienka a nalejeme tekvicovú plnku. Posypeme mandľovými lupienkami a vložíme späť do rúry. Pečieme pri teplote 170 až 180 °C asi 40 minút.

Diskusia k receptu