Cviklová torta
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. novembra 2020

Foto: Nebíčko v papuľke
Tento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať. Zobraziť celý popisTento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 350 g nahrubo nastrúhaná |
|
| 60 g |
|
| 5 ks |
|
| 300 g |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL nastrúhaná |
|
| 1 ČL nastrúhaná |
|
| z 1/2 citróna |
|
| 1 ČL |
|
| Poleva: | |
| 200 g |
|
| 2 PL |
|
| 1 PL |
|
| Cviklový kompót: | |
| 4 PL |
|
| 1 ks |
|
| 1 tyčinka |
|
| 1 ks |
|
| 2 PL |
|
| 1/2 hrnčeka (mrazené) |
|
Postup
-
1
Cesto: Vajcia a cukor dôkladne vyšľaháme v mise. Pridáme múku a prášok do pečiva a premiešame. Plátky mandlí ešte posekáme a pridáme do hmoty. Nastrúhame trošku citrónovej a pomarančovej kôry, vytlačíme aj šťavu z polovice citróna. Pre vôňu pridáme rum, pridáme nahrubo postrúhanú cviklu a dôkladne premiešame. Do vymazanej tortovej formy nalejeme pripravenú cviklovú hmotu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50 až 60 minút.
- 2
Poleva: V miske rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a rumom. Touto zmesou polejeme vychladnutú upečenú tortu.
- 3
Cviklový kompót: V kastróliku necháme skaramelizovať hnedý cukor, pridáme celú škoricu. K cukru vytlačíme trošku šťavy z citróna a prilejeme trošku rumu a vody. Do zmesi prepasírujeme mrazené maliny a pridáme ošúpanú cviklu nakrájanú na mesiačiky. Prikryté pomaly varíme, kým nebude cvikla mäkká, asi 20 minút. Podávame k torte, môžeme použiť aj na ozdobu.
Tiež cviklový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Troufám si říct, že jsou tu lepší sladké cviklové recepty od amatérov.