Cviklová torta
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. novembra 2020
Foto: Nebíčko v papuľke
Tento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať. Zobraziť celý popisTento recept som si upravil podľa seba, ale vychádzal som z klasického receptu na mrkvovú tortu. Skúste zameniť mrkvu za cviklu a uvidíte, ako to bude fungovať.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
350 g nahrubo nastrúhaná |
|
60 g |
|
5 ks |
|
300 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
1 ČL nastrúhaná |
|
z 1/2 citróna |
|
1 ČL |
|
Poleva: | |
200 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
Cviklový kompót: | |
4 PL |
|
1 ks |
|
1 tyčinka |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
1/2 hrnčeka (mrazené) |
|
Postup
-
1
Cesto: Vajcia a cukor dôkladne vyšľaháme v mise. Pridáme múku a prášok do pečiva a premiešame. Plátky mandlí ešte posekáme a pridáme do hmoty. Nastrúhame trošku citrónovej a pomarančovej kôry, vytlačíme aj šťavu z polovice citróna. Pre vôňu pridáme rum, pridáme nahrubo postrúhanú cviklu a dôkladne premiešame. Do vymazanej tortovej formy nalejeme pripravenú cviklovú hmotu a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 50 až 60 minút.
- 2
Poleva: V miske rozmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a rumom. Touto zmesou polejeme vychladnutú upečenú tortu.
- 3
Cviklový kompót: V kastróliku necháme skaramelizovať hnedý cukor, pridáme celú škoricu. K cukru vytlačíme trošku šťavy z citróna a prilejeme trošku rumu a vody. Do zmesi prepasírujeme mrazené maliny a pridáme ošúpanú cviklu nakrájanú na mesiačiky. Prikryté pomaly varíme, kým nebude cvikla mäkká, asi 20 minút. Podávame k torte, môžeme použiť aj na ozdobu.
Tiež cviklový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Troufám si říct, že jsou tu lepší sladké cviklové recepty od amatérov.