„Rizoto“ z naklíčenej červenej pšenice
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 17. októbra 2020
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Môžete podávať samostatne alebo ako prílohu, prípadne s volským okom.
porcie
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
2 PL na restovanie (prepustené maslo, masť, olej) |
|
(alebo kyslá smotana) |
|
|
Postup
-
1
Pšenicu namočte do studenej vody na 24 hodín. Vodu meňte asi po každých 3–4 hodinách. Po uplynutí celkového času zlejte vodu a pšenicu prikryte vlhkou čistou utierkou. Pri izbovej teplote ju nechajte klíčiť zhruba 1–2 dni. Následne ju uložte do chladničky. Pre vaše „rizoto“ ju budete variť asi 20 minút v osolenej vode. Vždy si môžete nechať trochu pšenice aj do šalátu.
- 2
Na zahustenie rizota používam paštrnákové pyré. Paštrnák očistite a nakrájajte na malé kocky. Dajte do „kuchty“ a v nej na oleji restujte. Pridajte trochu vody a zatvorte. Od zatvorenia hrnca ešte varte asi 15 minút. Následne nechajte odstáť cca 10 minút a hrniec zachlaďte. Takto uvarený paštrnák rozmixujte a prepasírujte. Dochuťte soľou a odložte. Namiesto paštrnáka môžete zvoliť aj tekvicu, ružičkový kel, huby, cukinu, hrášok, kukuricu a pod...
- 3
V kastróliku zľahka orestujte akúkoľvek nakrájanú mäkkú sezónnu zeleninu alebo huby. Pridajte pšenicu, ktorú ste si pripravili, a zľahka podlejte vodou. Pridajte paštrnákové pyré a „prehrejte“. Na záver môžete „rizoto“ zjemniť kúskom masla alebo kyslej smotany. Pridajte čerstvo nasekané čerstvé bylinky, ako je ligurček, bazalka, plocholistá petržlenová vňať, majorán alebo oregano.
Tiež rizoto:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu