Šarova baba z Oravy

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
Šarova baba z Oravy
Foto: Nebíčko v papuľke
8
porcií
70 minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 l
40 g
3 PL
2 štipky
2 ks
podľa potreby
Maková nátierka:
 celý (nepomletý)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto dôkladne vymiešame vareškou v nádobe tak, aby "od lyžice odhodilo cesto“, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na 45 minút na teplé miesto.

  2. 2

    Makovú nátierku vymiešame z maku, mlieka, cukru a vajca. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a potrieme makovou nátierkou.

  3. 3

    Na pomúčenej lopate sa baba hádzala piecť do pece asi na 10–15 minút alebo podľa potreby. V súčasných podmienkach to môžeme urobiť tak, že babu opatrne preložíme na rozpálený plech. Pečieme pri 180 stupňoch takisto 10–15 minút.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@smejkad (16.11.2020 18:46)

Aj ja som sa pristavila pri tomto recepte. Len zo zaujímavosti... Pretože J. Židek. Uznávaný. Piecť to určite nebudem, ale 1 liter mlieka, adekvátne k tomu múku, čo je cca 2 kg, ak nie viac. Údaje neuvedené... Náplň koľko, čoho, gramáž neuvedená. Neverím, že toto pridal Žídek, nám kuchárkam v domácnosti.