Šarova baba z Oravy
Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
Foto: Nebíčko v papuľke
8
porcií
porcií
70 minút
príprava
príprava
10-15 minút
na 180 °C
na 180 °C
Postup
-
1
Suroviny na cesto dôkladne vymiešame vareškou v nádobe tak, aby "od lyžice odhodilo cesto“, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na 45 minút na teplé miesto.
- 2
Makovú nátierku vymiešame z maku, mlieka, cukru a vajca. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a potrieme makovou nátierkou.
- 3
Na pomúčenej lopate sa baba hádzala piecť do pece asi na 10–15 minút alebo podľa potreby. V súčasných podmienkach to môžeme urobiť tak, že babu opatrne preložíme na rozpálený plech. Pečieme pri 180 stupňoch takisto 10–15 minút.
Tiež osúch:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
...aj by som hádal,že na fotke je iný pokrm.Kde je ta maková nátierka(plnka)??? :-D
Aj ja som sa pristavila pri tomto recepte. Len zo zaujímavosti... Pretože J. Židek. Uznávaný. Piecť to určite nebudem, ale 1 liter mlieka, adekvátne k tomu múku, čo je cca 2 kg, ak nie viac. Údaje neuvedené... Náplň koľko, čoho, gramáž neuvedená. Neverím, že toto pridal Žídek, nám kuchárkam v domácnosti.
no predsa tajomstvo sefkuchara :-)
:-))) mám lepší výraz... " aby lyžica odhodila cesto" ;-))))
Moje nervy! Teprve teď jsem to pochopila!! Díky, milá Cesmínko, za vnesení světla do tmy.
:-)))))