Gruľovník zo Starej Ľubovne
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020

Foto: Nebíčko v papuľke
Gruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch Zobraziť celý popisGruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch nasypať trochu mrveničky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 kocka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 250 ml vlažné | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie cesta: | |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Zemiaková plnka: | |
| 1 kg | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| podľa potreby | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na potretie gruľovníka: | |
| 
                                                             | 
                                                    |
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Cesto: Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ. V hrnčeku spojíme polievkovú lyžicu cukru, droždie, trochu mlieka a premiešame. Necháme krátko kysnúť. Kvások pridáme k múke, pomaly prilievame mlieko zmiešané s olejom a so žĺtkami. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto, na záver vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto necháme hodinu na teplom mieste kysnúť.
- 2
 Zemiaková plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Uvarené prelisujeme, pridáme bryndzu, maslo, trošku smotany, nasekanú pažítku a všetko zamiešame na hladkú plnku.
- 3
 Asi 2/3 nakysnutého cesta dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a dáme na maslom potretý plech. Na cesto dáme zemiakovú plnku a prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom, natiahneme ho až po okraje plechu. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nezdvihlo, a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Na záver vychladnutý koláč pokrájame na kocky a povrch gruľovníka potrieme maslom.
Tiež zemiakový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 





 


Diskusia k receptu