Gruľovník zo Starej Ľubovne
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
Foto: Nebíčko v papuľke
Gruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch Zobraziť celý popisGruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch nasypať trochu mrveničky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
1 kocka |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
250 ml vlažné |
|
2 ks |
|
100 ml |
|
Na potretie cesta: | |
1 ks |
|
Zemiaková plnka: | |
1 kg |
|
250 g |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
|
|
|
|
Na potretie gruľovníka: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ. V hrnčeku spojíme polievkovú lyžicu cukru, droždie, trochu mlieka a premiešame. Necháme krátko kysnúť. Kvások pridáme k múke, pomaly prilievame mlieko zmiešané s olejom a so žĺtkami. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto, na záver vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto necháme hodinu na teplom mieste kysnúť.
- 2
Zemiaková plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Uvarené prelisujeme, pridáme bryndzu, maslo, trošku smotany, nasekanú pažítku a všetko zamiešame na hladkú plnku.
- 3
Asi 2/3 nakysnutého cesta dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a dáme na maslom potretý plech. Na cesto dáme zemiakovú plnku a prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom, natiahneme ho až po okraje plechu. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nezdvihlo, a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Na záver vychladnutý koláč pokrájame na kocky a povrch gruľovníka potrieme maslom.
Tiež zemiakový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu