Gaštany, orechy, kapusta, jablká...:
Tie najlepšie sezónne pochúťky z plodov jesene, ktoré vyčarujú domácu pohodu

Veronika Lucáková, včera 06:15     10 minút čítania

Či už uvaríte tekvicovú polievku, upečiete gaštany, jablká so škoricou alebo orechový koláč, domov bude razom voňať útulnosťou. Jesenné suroviny skrátka vedia, čo teraz najviac potrebujeme...



Foto: Shutterstock

Jeseň je obdobím, keď kuchyňa ožíva vôňou korenín, pečených gaštanov a sladkého ovocia. Listy sa sfarbia do zlata a červene, dni sa skracujú a na stôl prirodzene prichádzajú jedlá, ktoré zahrejú telo aj dušu. Slovenská jeseň ponúka bohatý košík surovín – od gaštanov, jabĺk a hrušiek, cez tekvicu, cviklu, kapustu až po brusnice či vlašské orechy. A s nimi sa v kuchyni dá naozaj čarovať.

Gaštanové pyré – sladký návrat do detstva

Gaštany si spájame s lákavou arómou pečených plodov, ktorú rozvoniavajú v jesenných uliciach no a, samozrejme, s dezertmi. Najznámejšou klasikou je gaštanové pyré so šľahačkou, ktoré je rýchle, sladké a nostalgické. Ak máte celé varené gaštany, rozmixujte ich s trochou rumu a medu, výsledkom bude domáce pyré bez zbytočných prídavných látok. Skvele sa hodí aj do plnky na palacinky alebo do jesenných cheesecakov.

Urobte si domáce gaštanové pyré podľa nášho videa:



A či už z domáceho alebo kupovaného gaštanového pyré si potom upečte chutný zákusok:


Brusnice – kyselkavý poklad

Či už v podobe džemu alebo čerstvé, brusnice majú u nás tradíciu. Nielen severania ich kombinujú s mäsom, u nás ho máme radi ako prílohu k syrom, napríklad k opekanému camembertu. Brusnicový džem môžete vmiešať aj do marinády na pečené mäso – dodá jemnú kyselkavú chuť a krásnu farbu.

Brusnice perfektne zahrajú aj v koláčoch, upečte si nejaký:









Orechy – chrumkavé a zdravé

Lieskovce a vlašské orechy sú na chrumkanie ako stvorené. Ale sú ideálne aj do varenia a pečenia. Vlašské patria do orechovníkov, ale keď ich nasucho opražíte na panvici výborne ozvláštnia akýkoľvek šalát. Lieskové orechy sú hviezdou domácej čokoládovo-orieškovej nátierky alebo jesenných keksíkov. Ak orechy po očistení krátko zapečiete v rúre, zbavíte ich horkastých šupiek a rozviniete ich orieškovú arómu.


Tekvica – oranžová kráľovná

Tekvica hokkaido či maslová tekvica patria medzi najuniverzálnejšie jesenné suroviny. Zvládnu polievku, rizoto, cestoviny, ale aj koláče. Tekvicový cheesecake či bábovka sú už aj na Slovensku čoraz populárnejšie. A ak chcete rýchly trik – upečenú tekvicu rozmixujte s trochou smotany a korenia „pumpkin spice“ a máte hotovú sladkú nátierku na hrianky.









Jablká a hrušky – sladko-kyslá klasika

Slovenské jablká a hrušky sú základom jesenných štrúdlí, koláčov aj kompótov. Nakrájajte jablká na mesiačiky, posypte mletou škoricou a zapečte v rúre – výsledkom bude jednoduchý a zdravý dezert. Ak pridáte ešte chrumkavú posýpku z masla, múky a orieškov, bude to ešte lepšie. Dokonalou bodkou navrch môže byť ešte kopček vanilkovej zmrzliny. Ale nenechajte sa obmedzovať a využite naše domáce ovocie naplno podľa vašej chuti.


Cvikla – zemitá ale skvelá chuť

Pečená cvikla s medom a rozmarínom chutí výborne ako príloha, ale aj v šaláte s kozím syrom. Ak chcete červenú repu rýchlejšie pripraviť, nakrájajte ju na tenké plátky a upečte pri vyššej teplote – hotová bude za polovičný čas. Báječná je cvikla aj v polievke alebo ako súčasť koláčov.






Kapusta pre zdravie aj na zasýtenie

Kapusta je plná vitamínov a podporuje imunitu. Kyslá kapusta sa u nás využíva nielen do kapustnice, ale aj ako rýchla príloha k mäsu. Zapečená kyslá kapusta s klobásou a smotanou je jednoduchý, ale efektný jesenný pokrm. No a kapustové šaláty, koložvárska, segedín, holúbky a dusená červená kapusta ku kačke, bez nich by naša kuchyňa fakt zosmutnela.







ANKETA: Keď na ulici zacítite vôňu pečených gaštanov, zväčša si ich aj kúpite?

30,8%



69,2%







Diskusia k článku










TOPlist