Foto: Shutterstock
Jeseň je obdobím, keď kuchyňa ožíva vôňou korenín, pečených gaštanov a sladkého ovocia. Listy sa sfarbia do zlata a červene, dni sa skracujú a na stôl prirodzene prichádzajú jedlá, ktoré zahrejú telo aj dušu. Slovenská jeseň ponúka bohatý košík surovín – od gaštanov, jabĺk a hrušiek, cez tekvicu, cviklu, kapustu až po brusnice či vlašské orechy. A s nimi sa v kuchyni dá naozaj čarovať.
Gaštanové pyré – sladký návrat do detstva
Gaštany si spájame s lákavou arómou pečených plodov, ktorú rozvoniavajú v jesenných uliciach no a, samozrejme, s dezertmi. Najznámejšou klasikou je gaštanové pyré so šľahačkou, ktoré je rýchle, sladké a nostalgické. Ak máte celé varené gaštany, rozmixujte ich s trochou rumu a medu, výsledkom bude domáce pyré bez zbytočných prídavných látok. Skvele sa hodí aj do plnky na palacinky alebo do jesenných cheesecakov.Urobte si domáce gaštanové pyré podľa nášho videa:
A či už z domáceho alebo kupovaného gaštanového pyré si potom upečte chutný zákusok:
Brusnice – kyselkavý poklad
Či už v podobe džemu alebo čerstvé, brusnice majú u nás tradíciu. Nielen severania ich kombinujú s mäsom, u nás ho máme radi ako prílohu k syrom, napríklad k opekanému camembertu. Brusnicový džem môžete vmiešať aj do marinády na pečené mäso – dodá jemnú kyselkavú chuť a krásnu farbu.Brusnice perfektne zahrajú aj v koláčoch, upečte si nejaký:




Diskusia k článku