Fajnový segedínsky guláš fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 5. marca 2016
Fajnový segedínsky guláš (fotorecept)
Foto: monty469

Nedeľný obed som pripravila už dnes, zajtra môžem oddychovať s vyloženými nohami :-) Netvrdím, že je to originál segedín, ale ja ho pripravujem takto. Zobraziť celý popisNedeľný obed som pripravila už dnes, zajtra môžem oddychovať s vyloženými nohami :-) Netvrdím, že je to originál segedín, ale ja ho pripravujem takto.

Suroviny

1,5 kg
1 kg
2 Ks
2 PL
1 ČL
1,5 ČL
3 ČL
2 ČL
3 ks
4 guličky
1 ČL
3 PL
500 ml
500 ml
3 (rovné) PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky a cibuľu na menšie kúsky.

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme roztopiť bravčovú masť, orestujeme cibuľu do zlatova a pridáme k nej rascu. Chvíľu restujeme.

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mäso a restujeme kým sa nezatiahne.

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme ostatné koreniny, soľ a bobkový list. Zalejeme horúcou vodou a dusíme dovtedy, pokiaľ nie je mäso polomäkké na miernom plameni (množstvo korenín čiže čierne mleté korenie, č. mletá paprika, vegeta a soľ je presné. Stále dávam všetko od oka a podľa chuti, ale kvôli vareche začínam všetko vážiť a odmeriavať (-: )

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäso polomäkké, pridáme scedenú kyslú kapustu (ak treba tak aj premyjeme, ja som mala kapustu v plechovke z LIDL, tú premývať netreba) a dusíme do mäkka.

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz do mäsa vylejeme 250 ml smotany na varenie. Do vedľajšej nádoby vylejeme zbytok smotany, pridáme kyslú smotanu a múku. Dôkladne rozmiešame a vylejeme do segedínskeho guľášu, Premiešame a krátko povaríme. Odstavíme a môžeme jesť.

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame s parenou knedľou, ktorej recept som zverejnila samostatne :-) Dobrú chuť !

    Fajnový segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Fajnový segedín.Takto ho robím aj ja a je to u nás obľúbené jedielko.A s domácou knedľou je ešte lepší.5*
1x sumec
monty469
@Jack ďakujem ti pekne.Aj u nás patrí medzi obľúbené jedlá, ale nerobím ho veľmi často :-)
evanaaa
Minulý týždeň sme ju jedli asi tri dni, robím podobne, dokonca používam len tú lídlovskú kapustu, je výborná.
havino
@monty ,si tu krátko,ale varíš podľa mojej chuti a mojich zvyklosti, konečne vidím segedín, že si pridala kapustu rovno k mäsu a nie zvlášť, ja len takto, ako som bola učená a videné u mamy, ja len dávam sladku smotanu a dochucujem, napriek tomu že je to kyslá kapusta, aj citronom, aj cukrom ešte
monty469
@Havino tiež varím tak , ako ma to naučila svokra, keďže som sa vydávala mladá moja mamka ma to naučiť nestihla (alebo skôr som o to nemala záujem) . Ale keď som sa vydala, už sa vareniu nedalo vyhnúť :-)

@Mesiar50 ,@Terinka55 ďakujem pekne :-)

1x sumec
kremnicky
Vidím dobre? V recepte je vegeta? Kto varí s vegetou (a podobnými chemikáliami) je u mňa pííííííííííííííííííííííp
haji
@Kremnicky (6.3.2016 10:26)
Přeji krásnou jarní neděli! Copak nás nazvedlo?! Slovo vegeta... Monty napsala vegeta bez glutamátu - je to SUŠENÁ ZELENINA, dá se koupit nejen v obchodě se zdravou výživtou. A dá se použít tento název i pro doma dělanou směs sušené zeleniny a to jak kořenové, tak listové. Je-li to možné, "kočkujme se" s "Mírou". Jednoho jsem znala, byl pííííp, ale neznamená, že "míra" je jen to jedno...
monty469
Milá @Haji ďakujem ti :-) S vegetou je to presne tak ako si písala. Zvyknem si robiť domácu vegetu, ale mi už došla tak som použila vegetu z obchodu bez glutamátu . Myslím , že jedna čl vegety na také množstvo mäsa nikoho nezabije. Na také komentáre, ako napr. Kremnický už nereagujem , lebo na začiatku som si užila s určitou osobou dosť a nemienim sa zbytočne s niekým naťahovať . Si zlatá ešte raz ďakujem :-* Keď v lete budem vegetu robiť tak pridám na varechu. Čakám na svoju zeleninu , ktorú si dopestujem
haji
@Monty469 (6.3.2016 11:13)
Ahojík, Monty. Také si dělám svoji sušenou směs. Teď pomalu nastává čas a budu sušit medvědí česnek. Zjistila jsem, že sušený je mi nejblíže. Proč to píšu - přidávám ho pak ke směsi sušené kořenové zeleniny, stejně jako libeček /ligurček/ - na ten ujíždím. Jo k tomu segedínu - dělám ho stejně jako Ty, zelí mám doma dělané - a neproplachuji /je to moje chuť/. Přidávám ještě pár kuliček jalovce /borievky/ a kousek sušeného kozího rohu. Smetanu zpravidla nedávám /žeby pokus o hlídání linie?! haha/. No a libeček v jakékoliv podobě. Toto trio - borievky - kozí roh - ligurček - používám velmi často, do koláčou neéé!
Mávám a přeji krásné jarní dny Tobě i všem!!
monty469
@Haji (6.3.2016 11:38)

Milá Haji aj ja do vegety používam ligurček, túto bylinku milujem a často ju používam.Niet nad čerstvo natrhané bylinky a vňate zo záhradky, jedlo je oveľa oveľa lepšie. Medvedí cesnak som ešte neskúšala dávať, ale že vraj niekde v okolí rastie, tak musím vytiahnuť manžela na "zber" medvedieho cesnaku:-)
jack
VEGETA,KEČUP a ešte neviem čo tu niekomu vadí a určite ju do varenia používa polovica ľuďí.Len ju tu nepíšu.Tu je jasné napísané BEZ GLUTAMANU.@Kremnick ý.
estetika
Robím podobne, len na zahustenie miesto múky pridám jeden postrúhaný stredne veľký zemiak.
monty469
@Izabella929 ,@Estetika ďakujem vám veľmi pekne :-) @Jack slovo vegeta, kečup...to sú pre niekoho asi zakázané slová a väčšinou rýpu taký, ktorí nemaju na vareche žiaden recept. Ale neriešim to.Mám za sebou krásny deň a nemienim si ho nikým pokaziť :-)
1x sumec
monty469
@Evanaaa (5.3.2016 20:38)

Vďaka, aj ja často používam tú lidlovskú, veľmi nám chutí, hoc doma naložená je lepšia, ale keď nemám tak lidl kapusta to istí :-)
radox1
az na ten lep dobreee,vegetu neriesim,je to kazdeho vec,ja ju nepouzivam lebo dokaze prerazit char.chut surovin.
bembo
robím ho trochu inak.namiesto pliecka dávam prerastaný bôčik,vynechám kyslú smotanu,vegetu a múku,ale ja dávam aj cesnak.ale Tvoj vyzerá úžasne hneď by som si ho dal
marienka44
Áno, 1 KL cukru (trebárs trstinový) treba použiť, je to ako chuťový katalyzátor.
Ukladam recept, vcera som dostala 2 poháre domácej kvasenje kapusty, bez chémie.
aandulka
@Evanaaa (5.3.2016 20:38)

Skutočne tá kyslá kapusta z LIDLU nemá chybu, a skúsili ste už červenú kapustu vo fľaši tiež z LIDLU? - to je vec, dá sa pripraviť aj ako príloha ale môžete ju jesť len tak ako čalamádu.
evanaaa
@Aandulka , náhodou som teraz prešla sem na tento recept, tú červenú kapustu som nevidela, to je kyslá? No nič, podívam sa na ňu a uvidím čo je zač:) ale asi ju pre istotu a na ochutnanie kúpim, vďaka za tip.
kucharka
Mali sme na obed seged podla tohto receptu, bol vyborny.
Bol to moj prvy segedinsky s knedlou ( doteraz bolo doslova nemozne tu zohnat kvasenu kapustu ).
Navarila som ho na dva dni a veru mohla som aj na tri ... :-)))
Dakujem za recept.
monty469
@kucharka (11.12.2019 22:09)
Dakujem za spätnu väzbu. Potešilo ma to a som rada, že si s receptom spokojna. Prajem ti pekny deň
peterhorvat
Mno urobil som presne podla navodu, kedze som mal domacu kapustu tak som dal este lyzicu cukru. Vysledok, famozny segedin. Naozaj super, velmi dobry.
nephilim
@kucharka Recept v rubrike Pamätáte si? Žijem v Alicante/Valencia. Kde si zohnala kvasenú kapustu? Za nepandémie ma domácou "tancuľou kvasenou" zásobuje máti. Brat. Ja ju tu neviem zohnať.

kucharka
@nephilim (11.5.2021 10:48)
Zvyčajne ju kupujem v jednom ruskom/rumunskom obchode, čo je blízko nás.
Ale viem, že ju mávajú niekedy aj v Lidli, hľadaj CHUCRUT ( col fermentada ).
Teraz som len tak kukla na internet a mali by ju mať aj v Aldi, Marcadona a Carrefour. Niekedy je v plecchovke, väčšinou v pohároch ale už som ju kúpila aj v igelitovom sáčku.
Hádam som pomohla, držím päste a ak si spomenieš, daj vedieť ako to dopadlo a či ste si pochutili na segede... my sa za segedom ideme zabiť... :-))

nephilim
@kucharka Ďakujem. Si láskavá. Lidl zlyhal. Síce som mala jogging po Mercadone, ale našla som. Získala som novú kamarátku. Pokladníčka, pôvodom Poľka. Dala mi tip na obchodíky s poľským tovarom. Ja o segedíne môžem len snívať, ale môjmu chutil. Prvýkrát ochutnal na SK. Najskôr bol zdesený. Že nepokazilo sa to náhodou? Potom, že mňam. Pre seba som si kúpila kapustovú šťavu.

1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia