Domáca parená kysnutá knedľa fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 11. marca 2014
Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept)
Foto: babkamt

U nás sa knedľa nekupuje. Vždy si ju spravím doma. Kúpená nám nechutí.Recept na knedľu pridávam hlavne pre môjho syna. Včera mi volal o piatej ráno. Chcel recept na knedľu. Piekol kačicu , tak som s ním do desiatej sedela na skype a varili sme spolu :- )Teraz to už zvládne aj sám. Aspoň dúfam.V komentároch pod receptom Guláš z hovädzieho mäsa si @xanadu1955 pýtala odo mňa recept na knedľu.

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
125 ml
125 ml
1 čl
1 ks
2 PL
21 g
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V odmerke si odmeriam 125 ml vody a 125 ml mlieka. V mikrovlnke ho zohrejem. Do malej misky odlejem 50 ml, pridám droždie a 1 čl cukru. Nechám vykysnúť kvások.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku preosejem s 1 čl soli.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 10 minútach mám vykysnutý kvások.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do zvyšku vody s mliekom zamiešam 1 celé vajíčko a 2 pl oleja. Nalejem to do múky , pridám vykysnutý kvások.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Osvedčila sa mi rada od @sovky62. Cesto len zhruba zamiešam , aby sa tekutina spojila s múkou. Nechám asi 10 minút postáť.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Až teraz vypracujem cesto. Ide to ľahko.Vypracované cesto pomúčim múkou,zavriem misku kysku a nechám cesto vykysnúť , kým sa cesto nezdvojnásobí.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozdelím na polovicu - ako je vidieť , nemám dobrý odhad, sformujem knedle.Nechám ich ešte asi 10 minút kysnúť.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým , čo knedľa kysne si pripravím hrniec s vodou , do ktorého dám parák. Na parák položím papier na pečenie. To preto , že sa mi knedľa neprilepí na parák.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V hrnci nechám zovrieť asi 200 ml vody . Keď voda vrie , vložím knedľu. Parím ju 20 minút zakrytú. Počas parenia NIKDY neskladám pokrievku , lebo by knedľa klesla.Po 20 minútach parenia odstránim pokrievku a knedľu ešte na paráku popichám špajdľou.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď ju budeme konzumovať hneď po uvarení , tak ju nenatieram olejom. Olejom natriem len tú , čo zostane.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto vyzerá v reze.Viem , že na fotenie som nemala dobré svetlo ....

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Túto knedľu som robila k pečenému bravčovému bôčiku a dusenej kapuste.

    Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

176 komentárov k receptu
@babkamt ,úplne skoro rovnako robím aj ja svoju knedľu:-)Najlepšie je domáce,to je svätá pravda.Kvitujem,že tvoj syn sa snaží pokračovať v tradícii a pýta od teba recepty,je to skvelé,že technika nám umožňuje aspoň takto byť spolu(zdielať starosti aj radosti) s našimi milovanými.Môžeš byť na neho hrdá!5* ,tá posledná fotka nemá chybu!
Ani u nás sa nekupuje. Keď si zrátam koľko času jej reálne venujem (lebo kým kysne a parí sa môžem si robiť čokoľvek), je to určite menej, ako keby som sa po ňu vybrala do obchodu. Robím skoro rovnako ako ty, len olej nedávam. Aj vyzerá ako tá moja, môžem porovnávať, kúsok je v chladničke, ku kuraťu na smotane.
Ja nedavam ani vajce,ani olej.Tiez som sa naucila od skusenych kucharok.A som jednoznacne zastancom:domace je domace.Krasne sa ti podarila.Cely tanier ukazkovy.
@babkamt mam ten isty postup,len nedavam mlieko,len vodu a na drobne kococky pokrajany starsi rozok,alebo kusok korky z chleba potom je taka farebnejsia.Pridala by som foto,ale aste som tak daleko nepostupila snad sa to raz naucim a mate kazda pravdu niet nad domaci knedlik.pekny vecer:::
Aj ja sa pripajam ku tajomnej sekte "DOMACEJ KNEDLE"! Myslela som si, ze uz som taky zabudnuty antikvariat, lebo ja ju tiez nekupujem, ved ani nemam kde. Robim stale z 1 kg muky, a rozdelim si na 5 casti. Zjeme hned 2-3 knedle a z ostatnè putuju hned do mrazaka, na horsie casy. Nech zije domaca knedla!!!!
@kukulienka71 asi pred dvomi mesiacmi si mladí kúpili kvalitný mixér. Syn odvtedy prepadol čaru kysnutého cesta. V sobotu mi poslal fotku chleba. Napočudovanie sa mu krásne vydaril. Vraj bol dobrý chuťovo , no a aj za tvar by sa nemusela hanbiť ani skúsená gazdinka:-)
@dafran vnučka sa vždy pýta , či som robila knedľu doma , alebo som kúpila. Kupovanú nechce.
@margaretka28 kupovaná je suchá , drobí sa. Ďakujem za pochvalu.
@kajusiqq spravila si krásnu knedľu. Sledujem tvoje recepty. Viem , že si šikulka :-)
@sovka62 máš pravdu , že kým kysne alebo sa parí , môžeš sa venovať niečomu inému.Hoci mám pekárničku , cesto zarábam ručne , tak ako som zvyknutá. Verím , že robíš chutnú knedľu.
@nena73 vyskúšaj , potom sa ozvi , či si bola spokojná.
@pusta , ďakujem za nahliadnutie a pochvalu.
@afataga robila som pečený bôčik minulý týždeň na manželovo prianie :-) @fibi viem , že do niektorých chlebov sa dáva ocot. Musela by som vyskúšať , kým sa k tomu vyjadrím.
@daguska viem , že niekto robí bez vajca a oleja. Ale vajec máme od sliepočiek dosť , nemám dôvod šetriť. Určite sa dá spraviť aj bez vajca.
@mb určite ju môžeš aj variť. Ja radšej parím , lebo varená sa mi nikdy nevydarí.
@dandika1 tiež niekedy pridám starší rohlík nakrájaný na kocky. Dá sa zarobiť aj s vodou :-)
@eliska61 tiež dávam do mrazničky , keď sa mi zvýši. Z malého zbytku sa dá spraviť knedľa s vajcom. Myslím , že nás je viac , čo si radšej spravíme doma , ako by sme ju kúpili v obchode.
ja som stále kupovala knedle, veď načo sa budem babrať s robením cesta, parením a neviem čo ešte, tak zájdem do obchodu a kúpim až raz ma sprdla staršia kolegyna, či si neviem knedle spravit doma, niet jednoduchšej veci, tak som jej vysvetlila, že tak mám knedlu za 5min,len zájsť do obchodu... ale potom mi to nejako začalo vŕtať v hlavičke i našla som si už neviem kde presne takýto recept, skúsila som, (akurát robím cesto v pekárničke) no a samozrejme veľa roboty s tým nie je, spravím viac, potom dávam do mrazáku, aby bolo na horšie časy a tá chuť sa nedá porovnať s kúpenou, hlavne na druhý deň, niekedy keď sa mi zvýšia uvarené zemiaky, tak šupnem do cesta, veď škoda ich je vyhodiť... i dala som zapravdu mojej kolegyni, ktorá je už na dôchodku, teraz sa zasa ja čudujem svokre, keď niekedy mi dá kúpiť knedľu, že čo si ju doma nespraví, veď veľa roboty s tým predsa nie je :-)
Mne sa paci aj ta priloha co si k tej knedle spravila... :-)
Verim ze ten bocik si piekla podla Tvojho osvedceneho receptu tu na Vareche, ja uz ho tiez inak nerobim len podla Teba..
@kimlo verím , že sa ti asi viac páči príloha :-) Teší ma , že ju robíš podľa mňa. No tentokrát som mäso piekla iným spôsobom. Mám to nafotené.
@medovn íček odkedy som na dôchodku , tak ju tiež robím len doma. Kým som robila , bola dobrá aj kupovaná , lebo bolo málo času.
tomuto sa hovorí "knedľa ako od babičky" my máme našu babičku /moju mamču zlatú/ čo nám ju tiež robí, keď je kačka alebo pečené mäsko a tvoja vyzerá tiež prekrásne :-)
parádnu ju máš, ja som veru knedľu nekúpila čo som vydatá 30 rokov, ani jednu veru, nikdy, od vydaja som už sama varievala aj pre rodičov, začiatky boli, že cesto aj sliepky mali, ale časom to už išlo pekne samo
@alex37 kým som chodila do práce , mama mi tiež občas spravila knedľu. Ďakujem za pochvalu.
@havino tak to teda klobúk dolu pred tebou, keď už 30 rokov robíš knedľu sama. Tie začiatky sme mali asi všetci ťažké :-) Ale ako píšeš , časom sa to poddalo. Si zlatá , že sa postaráš aj o rodičov. Pápa.
pekne sa ti podarila akurat som ju minuly tyzden robila k pecenej krkovicke a cervenenej kapuste, tiez robim knedlu pekne dlhu dobu asi tak 25 rokov a ani si neviem predstavit zeby som si ju isla kupit do obchodu ved by ma moje deti vysmiali a zrejme by ju ani nejedli a teraz ked som v zahranici neviem ci by som ju tu veru aj kupila asi len v sk obchode a to tiez asi nie najcerstvejsiu a naucila som ju robit a mnoho mojich kolegyn lebo si ju nevedeli vynachvalit .Dakujem za super pomocku dat papier na pecenie na parak najblizsie vyskusam...pekny vecer prajem
@dydya super , že si naučila robiť knedľu aj mnoho svojich kolegýň.Papier na pečenie uľahčí vyberanie knedle a ešte ti ušetrí čas pri umývaní paráka a hrnca :-)
dobre tipy s tym postatim cesta, kym sa zacne miesit ;) a ja pouzivam parny hrniec, s 2 posch., takze sa naraz paria 2 ks... treba len trosku potriet olejom tie umelohmotne misky, aby sa knedle neprilepili a nastavit cas... davam pre istotu 25 min....vyskusat treba spajdlou, ale vacsinou je to akurat :)
@alexa73 to je dobrá správa , že sa ti knedľa podarila. Teším sa s tebou. Pre úspech sa už tvoji chlapi asi neuspokoja s knedľou kúpenou v obchode:-)
@sovicka46 parný hrniec je určite výborná pomôcka. Môžeš naraz pariť až dve knedle. Ja ho nemám , takže ju parím v obyčajnom hrnci. Som rada , že si si tiež všimla uľahčenie miesenia cesta.
zober utierku a povrazkom ju uviaz na hrniec a prikry miskou, aby malo cesto kam rast
bacha aby si pouzivala vsetko tepelne odolne a mala v hrnci dost vody na vsetko cesto :-)
nech sa dari :-)
@pepiska včera som nebola na pc. Ale pomôcť sa ti snažila @smejkad , ktorej týmto ďakujem. Dúfam, že sa ti knedľa podarila.Tvoj parák nemá nožičky? Tak ma napadlo, že by som ho niečim podložila. Hoci aj prevrátenou veľkou polievkovou lyžicou- dala by som ich tam 4 ks. Na to by som postavila parák.Ozvi sa, ako si dopadla.
Ďakujem za recept . Mám 40 rokov , no knedľu som vždy kupovala , teraz som sa odhodlala uvariť a vďaka super receptu sa podarila na jednotku hneď prvý raz :)
Akurát sa posledná naparuje ;-) sú krásne nadýchané a výborné ... Len majú chybu a to takú, že pre mojich jedáčov bolo málo ;-) musím robiť z dvojnásobnej dávky minimálne :-D
@jankaks ak tvojim stravníkom knedľa tak chutí, naozaj ju budeš musieť robiť z dvojnásobnej dávky:-) Teším sa s tebou, že si spravila výbornú nadýchanú knedľu. Ja som tento týždeň robila moravského vrabca s mojou novou tohoročnou kyslou kapustou a knedľou - celý kopec. No moji stravníci neprišli, tak sme sa s mužom dusili tri dni. Na tretí večer som si ohriala knedľu a dala na ňu nutelu a mala som niečo ako parené buchty:-) Ďakujem, že si sa ozvala.
Píšeš že treba 125 ml vody a 125 ml mlieka.
V kroku 1. píšeš že z tohto množstva urobíš kvások a v kroku 4. píšeš že do zvýšeného mlieka a vody rozmiešame vajce a olej. Robím knedlik 1.x v živote a preto sa chcem opýtať odkiaľ mám zvyšok vody a mlieka, keď ho nemám. ..
Ďakujem za odpoveď. ..
@babkamt , urobena, vychutnana, uzasna. Moja 1. vydarena kysnuta knedla v celom mojom dosavadnom 49-rocnom zivote. Ja som tak happy, ze aj tuto kulinarsku zrdku som konecne pokorila. Konecne.
@zolik , teším sa s tebou, že si v 49. rokoch spravila svoju prvú knedľu, s ktorou si bola spokojná. Viem si predstaviť, aká si bola šťastná:-) Teším sa, že si si vybrala z množstva receptov práve môj.
@ptrepospapatuna kvások som požila polovicu celej tekutiny. Do druhej polovice som dala olej. Prajem veľa zdaru. Dúfam, že som ti to vysvetlila a tvoj problém sa vyriešil. Pekný deň ti prajem.
minule keďže mala prísť veľká návšteva, tak som sa rozhodla kúpiť knedľu a výnimočne ju nerobiť doma (tajný tip od kamošky kde robia dobrú knedľu) - no a skončilo to tým, že drahý sprdol kamošku že nevie čo je dobrá knedľa, keď ju odporučila a zahlásil, že najbližšie si prosí už iba tú moju :-) môj recept je veľmi podobný, no predsa iný, na zajtra chystám mäsové guľky v omáčke, tak vyskúšam túto tvoju :-)
@babkamt tak včera som spravila, cesto mi prišlo trošku tuhšie ako to moje, no výsledok bol krásny, vysoká knedľa, ktorá mi nespľasla, (to bol problém môjho pôvodného receptu), robievam vždy okrúhlu (rovná by bola moc krátka, mám malý hrniec), dneska robím repete, ostala mi necelá polovica tej menšej, z polovice cesta spravím dneska knedľu a zvyšok parené buchty so slivkovým džemom, som už veľmi dávno nemala :-) ďakujem za receptík
@beatacsontosova to preto si ho mala knedľu krásne vysokú, že toto cesto je tak akurát. Pekne drží tvar a nie je ani suché. Píšeš, že dnes ju robíš znovu. Ja som tiež nedávno urobila z polovičky cesta knedľu a zopár parených buchiet pre vnučku. Tá ich má rada. Ďakujem, že si sa mi ozvala. Pekný deň ti prajem.
@beatacsontosov á teším sa s tebou, že sa ti vydarili aj parené buchty. Smejem sa, že si si musela potajme odložiť pre seba na obed:-) Och, ale si ma navnadila. Tento týždeň ich spravím aj ja. Zavďačím sa vnučke aj manželovi. Samozrejme, že aj ja si na nich pochutnám. Spravím ich s domácim slivkovým lekvárom. Pekný deň ti želám.
@jaghvali k segedínskemu pasuje knedľa. A dobrá domáca je už iný level:-) Nečudo, že ťa manžel pasoval za najlepšiu manželku:-) Ďakujem, že si sa ozvala. Spätná väzba ma vždy poteší.
robila som vašu knedlu , jednu som parila a jednu varila a poviem vam že ta varena bola ešte lepšia hlavne na druhy den bola chutnejšia skuste niekedy vyskušat .. :)
@petra čierna už som zopárkrát skúšala knedľu variť. Nie je to moja parketa. Lepšie mi ide parená knedľa. Moja varená mala vždy spodnú časť rozvarenú, mokrú, nechutnú. Ďakujem za skúsenosť s mojim receptom.
Milá @babkamt i keď oneskorene /akosi mi recept unikol keď bol pridaný/ veľmi pekne ďakujem za Tvoj recept, a začnem robiť knedle aj ja, kedysi som robievala ale potom sa mi prestali dariť a tak raz, keď mi namiesto knedlíkov vznikli gľoce, ktorými by som mohla tak jedine hádzať som ich prestala robiť a tak teraz skúsim Tvoj recept a snáď sa podaria aj mne.
@xanadu1955 keď ochutnáš tvoju vlastnoručne vyrobenú výbornú knedľu, už nebudeš chcieť kupovanú. Ani tvoja rodina. Ak dodržíš postup, určite sa ti vydarí. Držím palce. Potom sa ozvi, ako si dopadla. Ja verím, že všetko bude v poriadku. Treba len nabrať odvahu a pustiť sa do práce. Aj môj syn si už robí knedľu sám:-)
prave teraz som podla vasho receptu urobila moju prvu domacu knedlu,a muzicek ochutnal,takze viac uz nekupim urcite...som neskutocne rada lebo robim to 1x v zivote a ze sa mi take dobre podaria som necakala..dakujem za recept a chvalim...
Perfektny recept :-) velmi nam chutila, cakala som ze vyjde jedna akuratna a vysli dve dost velke, robila som v parnim hrnci. Skvela, krasna, jednoducha
milá Babkamt, neviem či dobre nerozumiem, alebo je dakde chyba.......píšeš, že si rozrobíš 125ml vody so 125ml mlieka a z toho robíš kvások a potom že do zvyšného mlieka s vodou dáš vajíčko.....aké zvyšné ak zo všetkého urobím kvások?
ups, vyšlo mi z toho nejaké hutné cesto....neviem, doteraz som robila odoka knedle a babka nás vždy učila že musí byť redšie, toto mi príde ako na buchty.....nevravím, že je zlý recept, ale asi ostanem pri starom mnou overenom,ja som ale taký výmyselník,že rada skúšam nové veci....tak prajem veľa chutných obedov s tvojou knedlou...:)
@jaynee na 500 g múky dávam spolu 250 ml tekutín. A to 125 ml vody a 125 ml mlieka. Záleží aj na múke, ak sa mi zdá cesto tuhé, tak po troške pridám tekutinu.
@vodn árka18 pekárnička je dobrá na vypracovanie cesta. Všetky ingrediencie do nej vložíš a vypracuje ti cesto. Domáca je určite lepšia ako kupovaná.
idem robiť segedín, tak prvý krát v živote idem robiť knedľu podľa tvojho receptu, tak si držím palce :)
dúfam že sa vydarí ako tvoja, lebo kupované to je desa a konečne by som sa aj ja pochválila svojou domácou knedľou. receet mám uložený aj do budúcna :)
@babkamt ,akosi som stále nemala čas ti napísať-toto je jedna z najlepších knedlí,čo som vyskúšala,inú už ani nerobím,aj keď sa priznávam,že cesto kysne v pekárni,ale je fantastická,ďakujem..,
@ola111 pekáreň ti uľahčí prácu. Ty si ju jen vyformuješ a dáš pariť:-) Ak sa dá, treba si prácu v kuchyni uľahčiť. Ďakujem, že si sa ozvala.
@staja som rada, že si knedľu vyskúšala a bola si s ňou spokojná.
Dakujem za vyborny recept :) tento receptik nema jedinu chybicku a vdaka Vam a Vasemu receptu moja knedla dopadla na premieru fantasticky :)
Skvely recept, krasne nafoteny!!! Domace parene knedle som robila poprvykrat a su BOMBOVEEE :-D Uz nikdy nekupujem a ani ma nenapadne hladat nejaky iny recept!!!! SUPER!!!! Dakujem za recept :-D
@babkamt , mám množstvo receptov na parenú knedľu, ale Tvoja bola v posledných dňoch často skloňovaná, tak som si vybrala práve túto a neľutujem. Ľahučká, okatá, výborná... Nekrájala som ju, bola ešte horúca, ale aj po vybratí z hrnca si zachovala krásny tvar. Využila som aj osvedčenú a veľmi praktickú metódu @sovky. Obidvom Vám ďakujem

a ak sa podarí foto






dnes som robila knedľu podľa tvojho recept, teda s olejom a vajcom. Ešte som ju trocha ozdobila nápadom podobným ako tu má Izka, len ja som vyvaľkané cesto len potrela paprikovou pastou. Veľmi nám chutila, odporúčam tento recept

Chcem Vám poďakovať za recept, prvý krát som vyskúšala robiť domácu knedľu podľa Vášho receptu a je neskutočnáááá...:) Podarila sa mi a aj vďaka nej som mala dobrú náladu celú nedeľu, lebo som si myslela, že to určite nejako pokazím. Ešte raz vďaka, odteraz nekupujem a robím už len tú Vašu :)
robím prvýkrát knedľu podľa tvojho receptu sa mi podarilo na jedničku akurát super receptík určite budem používať už len tento. : -D
@babkamt zdravim zo severneho irska, pred par dnami som si opat povedala, ze spravim kysnutu knedlu, uz som vyskusala tolko receptov a nikdy sa mi nepodarila...az teraz, vdaka tvojmu receptu
@babkamt zdravim zo severneho irska, pred par dnami som si opat povedala, ze spravim kysnutu knedlu, uz som vyskusala tolko receptov a nikdy sa mi nepodarila...az teraz, vdaka tvojmu receptu
@bambicka teší ma, že si ju hneď robila z dvojitej dávky.Spravila si knedľu, parené buchty a dukátové knedličky.Neviem, prečo sa v komentároch nezobrazuje celý tvoj komentár.Dovolím si ho sem pridať.
Varecha.sk
Novy komentar k receptu: Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept)

Ahoj Babkamt,

Bambicka ti pridal komentár k receptu Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) s textom:

@babkamt zdravim zo severneho irska, pred par dnami som si opat povedala, ze spravim kysnutu knedlu, uz som vyskusala tolko receptov a nikdy sa mi nepodarila...az teraz, vdaka tvojmu receptu
@babkamt neviem preco sa nezobrazi cely komentar, ale to podstatne je, ze cesto je uplne jednoduche...vcera som spravila knedlu opat...vepro, knedlo, zelo pre manzela...ten sa zalizoval
Prosim vas ak nemam papier na pecenie da sa niecim nahradit? Prave som prisla z obchodu a zabudla som ho kupit, nechce sa mi tam znova...
Tak dnesny obed uspesne za mnou, robila som prvykrat svieckovu na smotane a k nej prvykrat tuto domacu knedlu a nema chybu. Dakujem velmi pekne za recept a aj za pomoc, priatel sa oblizoval az za usami :)
@Babkamt , ďakujem za recept. Ja robím podobne, ale do cesta primiešam na zaver uz po nakysnutí oprazene na sucho, pokrajane kocky rozka, vypije to nadbytočnú tekutinu z cesta a este je to pekna mozaika pri servírovaní.
Tak idem sa pochváliť, tvoj recept robievam, už dlhšie, ale nebola som zaregistrovaná, tak som nemohla komentovať. Je úžasný, vždy robím dve dávky, polovica sa vždy zje len tak :-). Mala som recept od babky, ale to bolo len tak od oka, a musela aj 2x prekysnúť, no zabila som trištvrte dňa kým som ju urobila. Táto Tvoja je super rýchla, a véééééľmi chutná. Už ani ja knedlu nekupujem :-) Ďakujem
@babkamt podarila sa a odvtedy ju robím pravidelne :) už vôbec nekupujem :) ....a viem, že odpisujem o dosť neskoro, ale nevšimla som si, že si mi napísala :D :D :D :-P
@andy25 potešila ma tvoja správa, že už dlhší čas robíš knedľu podľa tohto receptu a zanevrela si na tú z obchodu:-) Ja ďakujem tebe, že si recept vyskúšala a ozvala si sa mi.
@anett91 :-) @mesiar50 tvoja pochvala ma potešila. Vážim si to.
@silvia245 teším sa s tebou z tvojej prvej vydarenej knedli podľa môjho receptu. Ďakujem, že si sa mi ozvala. A ešte poznámka: tu si všetci tykáme.
Super recept dnes ho určite vyskusam ..aj tie vychytavky ako je nemiesit cesto uplne ale len zhruba potom nechat postat a az potom vymiesit .. a ten papier na pecenie na paraku to bi ma nenapadlo .... dnes to vyskusam a uvidime ako to dopadne ....
aj ja ďakujem za dobré rady :) robím knedlu velmi podobne, odkukala som to ako malá od babičky, ked som k nej chodila na prázdniny... len ja nič nevážim, všetko sypem a lejem od oka, zatial sa mi to nevypomstilo :) v poslednom čase čast múky nahrádzam špaldovou polohrubou mkou (aby som dala zdravej výžive zadosť :) a nedávam do cesta vajíčko ani olej - knedli to vôbec nechýba. tiez ju po dokončení za horúca potieram olejom, aj keď ide na stôl hneď, a ešte teplú ju celú na plátky nakrájam pomocou nite, vtedy sa nežmolí ani nerozpadáva. Z rovnakého cesta robím aj parené buchty. vtedy občas pridám do cesta iba žltko kvôli farbe, to som zase niekde čítala, že bielko v kysnutom ceste ho robí tuhším, neviem čo je na tom pravdy ... ale je isté že v tom ceste nijak nechýba :)
babkamt-ahoj,takaj ja potrebujem radu,robim knedlu aj buchty podla tohto receptu-teda podla teba,som u dcery v Canade,povedz mi preco mam niekedy buchty aj knedlu akoby "rapavu"inokedy krasne hladke,vzdy robim rovnako,uz som si konecne aj muky nasla nasim podobne,dcera mi vzdy zozenie cerstva drozdie,neviem prist nato-cim to je. Chutovo su vyyyborne,len su niekedy take skaredsie,dakujem za odozvu,papapa
@pizziarik vyskúšal si recept? Podarilo sa? @kakika si skúsená kuchárka, keď robíš knedľu od oka. Dobre si spravila, že si sa od babičky naučila variť. @sashenka1 všimni si bod č.9. Pri skladaní pokrievky ti nesmie na knedľu kvapkať voda. Vtedy sa zvykne akoby zvráskavieť. Po skončení parenia pokrievku opatrne odstránim z hrnca. Snáď som ti poradila. Ozvi sa, či sa ti ešte knedľa rapavie. Pozdravujem ťa do Canady. Ďakujem, že si sa ozvala.
Mila "babkamt",dakujem,ze si hned zareagovala na moju otazku,tak "dufam",ze to bude iba tym,lebo nestava sa mi to doma,iba tu,aj to obcas,uz som si myslela,ze mam prekysnute cesto alebo,ze som nieco neurobila spravne,ale hlavne je,ze buchty aj knedle chutia,ved ako spravna gazdinka,to vzdy nejako zakumuflujem. A dakujem za pozdrav,potesi tu v tej dialke pozdrav z domova,papa
Knedlu idem robiť druhý krát k hovädziemu na smotane (sviečková). Je perfektná.
Prekonal som svoju ženu :-) sama to uznala, a to si myslela, že akú ju dobrú robí.
Ďakujem za výborný recept.
@jaro64 K sviečkovej sa knedľa hodí. Tak ti gratulujem, že sa ti ju podarilo spraviť ešte lepšiu, ako robí tvoja manželka:-) Keď sa dielo vydarí, človek má viac chuti zopakovať si to znovu. Ďakujem za dobrú správu. Prajem ti, nech sa ti všetko, čo uvaríš vydarí. Pekný večer ti prajem.
@Nina20 (5.3.2016 11:40)

ďakujem za dobrú správu, teším sa s tebou, že sa ti knedľa na prvý krát vydarila. Dúfam, že sa pridáš k nám do spolku milovníkov domácej knedle:-)
Prave som dokoncila svoju prvu knedlu podla tohto receptiku a nemam slov chvaly ktore by som pouzila. Je jednoducho famooooozna... A to ze chuti to mojim vyberavym detom to uz ani nepotrebuje komentar. Velke dakujem za uzasny recept :-)
@Adenkax (31.3.2016 12:07)

Tak to je už čo povedať, keď chutilo aj mlsným jazýčkom detí:-) Ich jazyky sú spoľahlivé testery. Viem o čom hovorím:-) Ja ďakujem tebe, že si recept vyskúšala a dala mi vedieť, či sa dielo podarilo a ako chutilo. Vždy mám veľkú radosť, keď sa prvotina na prvý krát vydarí podľa môjho receptu. Prepáč, že sa ti ozývam neskoro.
Milá @Babkamt vďaka za recept, máš pravdu, pýtala som ho od Teba ale nemala som stále odvahu robiť knedle lebo sa mi už dlhodobo nedarili, ale včera som kúpila knedlík a dali by sa nim zabíjať muchy a tak som sa rozhodla že to skúsim a nemôže to snáď horšie dopadnúť ako tá kupovaná. Musím povedať, že som presne dodržala Tvoj recept a knedlíky vyšli priam fantasticky, a už nebudem musieť kupovať, ale budem si ich zas robiť po dlhej dobe sama, takže srdečná vďaka za vynikajúci recept
@Stina (6.1.2017 22:05)
V recepte je spolu použitých 250 ml tekutiny. Z toho 125 ml mlieka a 125 ml vody. Ja si mlieko a vodu odmeriam v jednej odmerke. Dúfam, že som ti pomohla. Prajem ti, nech sa ti dielo vydarí. Ozvi sa, ako si dopadla.
Pozdrav a veľké Ďakujem za super recept :)
Viac ako štyri roky žijem vo Francúzsku, v obchode tu nedostať ani čerstvé droždie ani polohrubú múku (ale z francúzskej kuchyne sa teším, varím, pečiem...a milujem spoločné posedenia s priateľmi), "objavila" som však možnosť kúpiť droždie priamo v pekárni, joooooj, to bolo radosti, keď sa mi práve tá Vaša knedľa podarila !!!! Moja prvá, z francúzskeho droždia, podľa slovenského receptu....a som na seba hrdá :)
Vďaka, vďaka, už sme mali aj segedínsky, aj s červenou kapustou, takže recept vrelo odporúčam :)
@Zuzka2017 (28.1.2017 22:00)

Francúzska kuchyňa je výborná, no predsa občas príde chuť na niečo, čo si jedla doma. Bola som dlhšie mimo našej republiky, takže chápem, o čom hovoríš. Zdieľam tvoju radosť, že si našla spôsob, ako si zadovážiť čerstvé droždie a mohla si si spraviť domácu knedľu. Ja ďakujem tebe, že si si vybrala z množstva receptov práve môj. Som veľmi rada, že si s ňou bola spokojná. Posielam ti srdečný pozdrav do Francúzska.

Ďakujem za receptík na vynikajúcu domácu knedľu, dnes som podľa neho robila ku pečenej krkovičke a kapuste. Ani som nečakala, že sa tak vydarí, naozaj super. Ukladám do KK.
Dnes som robila (prvýkrát vo svojom živote, lebo doposiaľ nás bolo málo a nezvykli sme, ale pribudlo hladných, tak som skúsila) a vydarili sa dve, vyzerajú ako podľa @babkamt. Fotku mám v mobile, ale mám problém pripojiť ju. Možno inokedy.
@Zolik (3.6.2017 23:42)

Ako mladá začínajúca kuchárka som mala rešpekt pred knedľou. No potom, čo sa mi prvá knedľa vydarila, nedám dopustiť na domácu. Kupovaná nemá u nás šancu. Vďaka za pripomenutie receptu. Na margo tej tvojej- je ukážková:-)
Autorka upravila bod 1 v postupe. Teraz je už jasné, že na prípravu kvásku použila len 50 ml tekutiny (voda + mlieko) a zvyšok použila v 4. bode postupu.
Ďakujem za úžasný recept! Prvý krát v živote som sa odhodlala na domácu knedľu a bola fantastická! Chutila celej rodine. Robila som presne podla receptu a kedze nemám parák, parila som na utierke, natiahnutej na hrnci. Vynikajuci recept, určite odporúčam ;)
@babkamt , dnes som knedlu robila podla tvojho receptu , cesto mi vymiesila pekarnicka a parila som v parnom hrnci,
knedla sa vydarila, je velmi chutna, dakujem za recept a zostanem mu verna, posielam ti pozdrav zo zasnezeneho a zmrznuteho ontaria ☺


Pred pol rokom som sa rozhodla vratit k tradiciam a k tomu, ze co je robene doma-je robene s laskou a zdravsie :) A pri hladani dobreho receptu na knedlik, som natrafila na ten Vas :) Odvtedy len tento, ziaden iny. Drobcekovia mi polku spraskaju len tak, bez vsetkeho :) DAKUJEME za recept :)
@Matyas825368 (14.5.2019 22:20)

Ďakujem za fotku. Jedlo vyzerá lákavo. Knedľu máš okatú, nadýchanú. Hneď by som si prisadla k tvojmu stolu:-) Ja si prosím kúsok prsíčka, dala by som si aj z novej kapusty a samozrejme aj tvoju vydarenú knedľu. Pekný večer ti prajem.
@babkamt knedle zvyknem občas robievat..,väčšinou kvaskove...ale.dnes som si omylom kvások vyhodila (krava...viem....pomýlila som si poháre)...tak mi neostávalo nič iné, len cupitat do obchodu po droždie a na varechu po recept na knedlu z droždia.
@ckatka (22.8.2019 12:46)

Nehody v kuchyni sa občas stávajú aj mne. Ja som raz vyliala do umývadla rum, v ktorom boli namočené hrozienka do koláča:-) Ku kvásku som sa ešte nedopracovala. Teraz v lete nemám čas na jeho založenie.

Pridaj komentár k receptu: