Foto: babkamt
U nás sa knedľa nekupuje. Vždy si ju spravím doma. Kúpená nám nechutí.Recept na knedľu pridávam hlavne pre môjho syna. Včera mi volal o Zobraziť celý popisU nás sa knedľa nekupuje. Vždy si ju spravím doma. Kúpená nám nechutí.Recept na knedľu pridávam hlavne pre môjho syna. Včera mi volal o piatej ráno. Chcel recept na knedľu. Piekol kačicu , tak som s ním do desiatej sedela na skype a varili sme spolu :- )Teraz to už zvládne aj sám. Aspoň dúfam.V komentároch pod receptom Guláš z hovädzieho mäsa si @xanadu1955 pýtala odo mňa recept na knedľu.
tepelná úprava
Postup
-
1
V odmerke si odmeriam 125 ml vody a 125 ml mlieka. V mikrovlnke ho zohrejem. Do malej misky odlejem 50 ml, pridám droždie a 1 čl cukru. Nechám vykysnúť kvások.
-
2
Múku preosejem s 1 čl soli.
-
3
Po 10 minútach mám vykysnutý kvások.
-
4
Do zvyšku vody s mliekom zamiešam 1 celé vajíčko a 2 pl oleja. Nalejem to do múky , pridám vykysnutý kvások.
-
5
Osvedčila sa mi rada od @sovky62. Cesto len zhruba zamiešam , aby sa tekutina spojila s múkou. Nechám asi 10 minút postáť.
-
6
Až teraz vypracujem cesto. Ide to ľahko.Vypracované cesto pomúčim múkou,zavriem misku kysku a nechám cesto vykysnúť , kým sa cesto nezdvojnásobí.
-
7
Cesto rozdelím na polovicu - ako je vidieť , nemám dobrý odhad, sformujem knedle.Nechám ich ešte asi 10 minút kysnúť.
-
8
Medzitým , čo knedľa kysne si pripravím hrniec s vodou , do ktorého dám parák. Na parák položím papier na pečenie. To preto , že sa mi knedľa neprilepí na parák.
-
9
V hrnci nechám zovrieť asi 200 ml vody . Keď voda vrie , vložím knedľu. Parím ju 20 minút zakrytú. Počas parenia NIKDY neskladám pokrievku , lebo by knedľa klesla.Po 20 minútach parenia odstránim pokrievku a knedľu ešte na paráku popichám špajdľou.
-
10
Keď ju budeme konzumovať hneď po uvarení , tak ju nenatieram olejom. Olejom natriem len tú , čo zostane.
-
11
Takto vyzerá v reze.Viem , že na fotenie som nemala dobré svetlo ....
-
12
Túto knedľu som robila k pečenému bravčovému bôčiku a dusenej kapuste.
kajusiqq.blogspot.com/2013/06/knedlik.html...
máš nádhernú knedľu (y)
*****
@dafran vnučka sa vždy pýta , či som robila knedľu doma , alebo som kúpila. Kupovanú nechce.
@kajusiqq spravila si krásnu knedľu. Sledujem tvoje recepty. Viem , že si šikulka :-)
@sovka62 máš pravdu , že kým kysne alebo sa parí , môžeš sa venovať niečomu inému.Hoci mám pekárničku , cesto zarábam ručne , tak ako som zvyknutá. Verím , že robíš chutnú knedľu.
@pusta , ďakujem za nahliadnutie a pochvalu.
@afataga robila som pečený bôčik minulý týždeň na manželovo prianie :-) @fibi viem , že do niektorých chlebov sa dáva ocot. Musela by som vyskúšať , kým sa k tomu vyjadrím.
@mb určite ju môžeš aj variť. Ja radšej parím , lebo varená sa mi nikdy nevydarí.
@eliska61 tiež dávam do mrazničky , keď sa mi zvýši. Z malého zbytku sa dá spraviť knedľa s vajcom. Myslím , že nás je viac , čo si radšej spravíme doma , ako by sme ju kúpili v obchode.
@mojack napriek tomu , že mám pekárničku , cesto robím ručne :-)
@jerseygirl Som rada , že si vyskúšala cesto z dvojnásobnej dávky. Spravila si aj parené buchty. Už som ich dlhšie nerobila. Ďakujem za pochvalu.
@izabella929 ďakujem.
Verim ze ten bocik si piekla podla Tvojho osvedceneho receptu tu na Vareche, ja uz ho tiez inak nerobim len podla Teba..
@medovn íček odkedy som na dôchodku , tak ju tiež robím len doma. Kým som robila , bola dobrá aj kupovaná , lebo bolo málo času.
@havino tak to teda klobúk dolu pred tebou, keď už 30 rokov robíš knedľu sama. Tie začiatky sme mali asi všetci ťažké :-) Ale ako píšeš , časom sa to poddalo. Si zlatá , že sa postaráš aj o rodičov. Pápa.
@sovicka46 parný hrniec je určite výborná pomôcka. Môžeš naraz pariť až dve knedle. Ja ho nemám , takže ju parím v obyčajnom hrnci. Som rada , že si si tiež všimla uľahčenie miesenia cesta.
bacha aby si pouzivala vsetko tepelne odolne a mala v hrnci dost vody na vsetko cesto :-)
nech sa dari :-)
@erika8802 som rada, že knedľu hodnotíš ako výbornú. Ďakujem, že si ju vyskúšala a ozvala si sa. Teší ma, keď recept nezapadne prachom .
V kroku 1. píšeš že z tohto množstva urobíš kvások a v kroku 4. píšeš že do zvýšeného mlieka a vody rozmiešame vajce a olej. Robím knedlik 1.x v živote a preto sa chcem opýtať odkiaľ mám zvyšok vody a mlieka, keď ho nemám. ..
Ďakujem za odpoveď. ..
@ptrepospapatuna kvások som požila polovicu celej tekutiny. Do druhej polovice som dala olej. Prajem veľa zdaru. Dúfam, že som ti to vysvetlila a tvoj problém sa vyriešil. Pekný deň ti prajem.
@vodn árka18 pekárnička je dobrá na vypracovanie cesta. Všetky ingrediencie do nej vložíš a vypracuje ti cesto. Domáca je určite lepšia ako kupovaná.
dúfam že sa vydarí ako tvoja, lebo kupované to je desa a konečne by som sa aj ja pochválila svojou domácou knedľou. receet mám uložený aj do budúcna :)
@frezia asi si bola spokojná, keď si ju robila opakovane. Ďakujem, že si sa ozvala.
@staja som rada, že si knedľu vyskúšala a bola si s ňou spokojná.
a ak sa podarí foto
Varecha.sk
Novy komentar k receptu: Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept)
Ahoj Babkamt,
Bambicka ti pridal komentár k receptu Domáca parená kysnutá knedľa (fotorecept) s textom:
@babkamt zdravim zo severneho irska, pred par dnami som si opat povedala, ze spravim kysnutu knedlu, uz som vyskusala tolko receptov a nikdy sa mi nepodarila...az teraz, vdaka tvojmu receptu
Keď smiem,tak iba gratulovať.
@anett91 :-) @mesiar50 tvoja pochvala ma potešila. Vážim si to.
@silvia245 teším sa s tebou z tvojej prvej vydarenej knedli podľa môjho receptu. Ďakujem, že si sa mi ozvala. A ešte poznámka: tu si všetci tykáme.
Prekonal som svoju ženu :-) sama to uznala, a to si myslela, že akú ju dobrú robí.
Ďakujem za výborný recept.
vždy na poteší, ak niekto môj recept vyskúša, je s ním spokojný a doporučí ho druhým na vyskúšanie.
ďakujem za dobrú správu, teším sa s tebou, že sa ti knedľa na prvý krát vydarila. Dúfam, že sa pridáš k nám do spolku milovníkov domácej knedle:-)
Tak to je už čo povedať, keď chutilo aj mlsným jazýčkom detí:-) Ich jazyky sú spoľahlivé testery. Viem o čom hovorím:-) Ja ďakujem tebe, že si recept vyskúšala a dala mi vedieť, či sa dielo podarilo a ako chutilo. Vždy mám veľkú radosť, keď sa prvotina na prvý krát vydarí podľa môjho receptu. Prepáč, že sa ti ozývam neskoro.
V recepte je spolu použitých 250 ml tekutiny. Z toho 125 ml mlieka a 125 ml vody. Ja si mlieko a vodu odmeriam v jednej odmerke. Dúfam, že som ti pomohla. Prajem ti, nech sa ti dielo vydarí. Ozvi sa, ako si dopadla.
Teším sa spolu s tebou, že sa ti knedľa vydarila:-) Ďakujem, že si sa ozvala. Pekný deň ti prajem.
Viac ako štyri roky žijem vo Francúzsku, v obchode tu nedostať ani čerstvé droždie ani polohrubú múku (ale z francúzskej kuchyne sa teším, varím, pečiem...a milujem spoločné posedenia s priateľmi), "objavila" som však možnosť kúpiť droždie priamo v pekárni, joooooj, to bolo radosti, keď sa mi práve tá Vaša knedľa podarila !!!! Moja prvá, z francúzskeho droždia, podľa slovenského receptu....a som na seba hrdá :)
Vďaka, vďaka, už sme mali aj segedínsky, aj s červenou kapustou, takže recept vrelo odporúčam :)
Francúzska kuchyňa je výborná, no predsa občas príde chuť na niečo, čo si jedla doma. Bola som dlhšie mimo našej republiky, takže chápem, o čom hovoríš. Zdieľam tvoju radosť, že si našla spôsob, ako si zadovážiť čerstvé droždie a mohla si si spraviť domácu knedľu. Ja ďakujem tebe, že si si vybrala z množstva receptov práve môj. Som veľmi rada, že si s ňou bola spokojná. Posielam ti srdečný pozdrav do Francúzska.
Vždy som rada, keď sa dielo vydarí.Teším sa s tebou. Ďakujem, že si sa ozvala.
ja som z toho jelen :-D vsak 125ml mlieka+125ml vody pouzijem na kvasok, tak odkial mam zobrat dalsie ml na muku s vajickom a olejom?
Teším sa, že sa dielo vydarilo k spokojnosti stravníkov.
fantasticka knedla, dnes som robila z 1/2 davky. uz som robila, ale vzdy sa tesim, ako krasne sa mi podari.
P.S.: neviem preco mi 1. komentar nepresiel, asi preto ze prsi?
Ako mladá začínajúca kuchárka som mala rešpekt pred knedľou. No potom, čo sa mi prvá knedľa vydarila, nedám dopustiť na domácu. Kupovaná nemá u nás šancu. Vďaka za pripomenutie receptu. Na margo tej tvojej- je ukážková:-)
Som rada, že mnohí sa osmelili robiť doma knedľu. Ty si skúsená kuchárka. Teším sa, že sa ti vždy vydarí. Ďakujem, že si sa ozvala.
knedla sa vydarila, je velmi chutna, dakujem za recept a zostanem mu verna, posielam ti pozdrav zo zasnezeneho a zmrznuteho ontaria ☺
Vyzkoušel jsem to samé i bez mlíka a taky super ! Na slovensku jsou nejlepší knedlíky !!!
Ďakujem za fotku. Jedlo vyzerá lákavo. Knedľu máš okatú, nadýchanú. Hneď by som si prisadla k tvojmu stolu:-) Ja si prosím kúsok prsíčka, dala by som si aj z novej kapusty a samozrejme aj tvoju vydarenú knedľu. Pekný večer ti prajem.
Nehody v kuchyni sa občas stávajú aj mne. Ja som raz vyliala do umývadla rum, v ktorom boli namočené hrozienka do koláča:-) Ku kvásku som sa ešte nedopracovala. Teraz v lete nemám čas na jeho založenie.
Ospravedlňujem sa, že neskoro odpovedám na tvoj komentár. Nechodia mi pravidelne upozornenia, že niekto reagoval na môj recept. Ďakujem za vyskúšanie.
Moje ospravedlnenie patrí aj tebe. Veľmi ma teší, že si bola s knedľou spokojná.
@22gabika Krásna knedľa sa ti podarila. Teším sa s tebou:-)
@redakcia nič nepridala iba otočila foku od @22gabika........
vybrala si si najlepší recept na knedľu, dnes som ju opäť robila k sviečkovej. Inak kľudne ju môžeš aj variť keď nemáš parák, ja to striedam. Daj do veľkého hrnca vrieť vodu, šupsni tam tie dve knedle, zavri pokrievkou a nechaj 20 min variť. Teiž budú výborné. Len nezabudni hneď po vybratí poprepichovať ihlicou, špáradlom alebo niečím podobným. Potrebujú vypustiť paru. Veľa zdaru :-)
Varenia sa bojím,skúsim tu utierku potom napíšem ako sa podarili.
Som rada, že si si tento recept obľúbila natoľko, že už iný nehľadáš:-)
Podarila sa? Som zvedavá. @tiginko Ja si netrúfam variť knedľu vo vode. Raz som ju varila, bola celá mokrá. Nabudúce vyskúšam znovu jednu dám pariť, druhú uvarím. Vždy ju po vybratí tiež popichám.
Z receptu mi vysla 400g knedla a 8ks parenej buchty. Diky moc
Teší ma, že sa ti vydarili parené buchty aj knedľa
Treba si skontrolovať vodu v hrnci. Určite sa ti to druhý krát nestane, dáš si na dostatok vody v hrnci pri varení pozor.
Správa, že si už knedľu nekupuješ, ale robíš si ju doma, ma veľmi potešila.
Teším sa s tebou, že sa dielo vydarilo.
@maminka333 (27.6.2020 17:5
Som rada, že si s receptom spokojná:-)
Super!
Tiež zvyknem robiť aj pár parených buchiet. Som rada, že si s receptom spokojná:-)
Netreba sa hneď vzdávať. Druhý krát určite vyjde k spokojnosti.
Teším sa s tebou, že sa ti dielko vydarilo.
Tato knedla sa Ti urcite podari. Ja som ju uz robila asi 30x. A tymto receptom som zacinala pred rokmi aj ja.
Gratulujem ti, knedľa je naozaj ukážková. pochvalu od svokry si zaslúžiš. Z tohto cesta môžeš robiť aj parené buchty. Ďakujem, že si sa ozvala. PF 2021
Teší ma, že si zostala verná môjmu receptu. PF 2021
Vitaj v klube milovníkov dobrej domácej knedle:-) Podľa vzhľadu by nikto nehádal, že si ju robila po prvý krát. Vydarila sa ti ti. Tiež zvyknem spraviť aj ja zo 2 - 3 parené buchty, hlavne keď viem, že príde vnučka.
Teším sa, že sa ti knedľa vydarila. Ďakujem za dobrú správu.
Máš ju nádherne nadýchanú..
Aj moja mama povedala, ktora robi fantasticku varenu knedlu, ze super!
Urobili sme si na Vianoce sutaz: ja som parila tuto a mama uvarila tu svoju. Ochutnavac bol moj brat = remiza. Lepsie povedane/napisane = nevedel koho je ktora :-)
Ak by som mohol trochu vylepšiť, skúste uvariť 2 zemiaky, popučte na pyré a vmieste ich do cesta, výsledok je úžasný...
Je to vychytávka od @sovka62. Mne sa jej rada osvedčila. Cesto som nechala stáť 10 -15 minút. Po odstátí sa cesto ľahšie vypracuje. Za ten čas lepok nabotnal, kvasinky sa rozmnožili, takže cesto sa dalo ľahko vypracovať, stačilo pár razy prehodiť varechou.
Vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Keďže kysnuté cesto je u vás obľúbené, určite nebol problém spraviť knedľu. Dúfam, že si už zdravotne v poriadku. Ďakujem, že si recept vyskúšala.
Ale to cesto je tuhé veľmi uprednosťňujem kuchynský robot,.totiš to nevyhnetem dobre ručne lepšie povedané vôbec mám operovanú krčnú chrbticu
Kdyz uz varim omacku, nebo jidlo s knedlikem, tak neexistuje!! koupeny knedlik!! Tenhle je krasny, ale chybí mu houska :-) U nas se sice obcas nekde take vari bez housek, ale vetsina jsou houskové.
Uvarit knedľou, nie je nič ľahšie. Kým sa upečie alebo udusi mäso, knedľa je hotová. Zvyšok možno uskladniť v chladničke.
Teraz vyskusam na pare. Vdaka za radu.
Drzte mi palce !