Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto fotorecept
Foto: cesminaz
Výborné jedlo s čerstvou kapustou, ryžou a bulgurom. Hodí sa ako príloha, alebo ako samotné jedlo ;-)
porcií
Suroviny
600 g |
|
2 ks |
|
2 dcl |
|
2 dcl |
|
1 PL (paradajková pasta, pretlak hustý) |
|
1 PL (papriková pasta/pyré) |
|
50 g |
|
podľa potreby |
|
0,5 - 1 KL |
|
0,5 KL |
|
podľa chuti (chilli) |
|
podľa potreby |
|
1,5 l |
|
Postup
-
1
Pripravíme si 2 dl ryže a 2 dl bulguru. Ďalej paradajkovú pastu/pyré a paprikovú pastu - ja som dala pikantnú. Ďalej polovicu hlávky kapusty - mala 600 g a 2 veľké cibule. Kapustu si pokrájame na tenké rezance a cibuľu nadrobno.
-
2
Do hlbšej panvice/kastróla dáme rozohriať trocha oleja a 50 g masla, na ktorom za občasného miešania 2 - 3 minútky posmažíme za 1 kopcovitejšiu PL salçe (alebo hustého paradajkového pretlaku) aj s 1 PL paprikovej pasty. Pridáme nakrájanú cibuľu, trocha osolíme a necháme spolu chvíľku posmažit. Napokon pridáme kapustu, osolíme, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľu dusiť, aby zmenšila svoj objem.
-
3
Keď už kapusta "zvädla", zalejeme ju vodou, pridáme mätu, korenie a pul biber /chilli. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť, až kým nebude kapusta mäkká. Mňe sa pomaly varila 25 minút. Napokon do uvarenej kapusty pridáme ryžu a bulgur, premiešame, ak treba dosolíme a zakryté dodusíme. Občas treba aj premiešať a skontrolovať, či netreba ešte vodu doliať. Pilav má byť šťavnatý/vláčny aj po napučaní ryže a bulguru. Ja som dala dokopy 1,5 l vody. Najprv na začiatku len 1,2 l a potom ešte 3 dl počas dusenia, ako pilo.
-
4
Tento pilav/rizoto má výbornú chuť samo o sebe, takže sa to dá jesť ako samotné jedlo. Kombinácia ryže a bulguru s kapustou je naozaj výborná. Vďaka chilli je aj troška pikantná :-) Prajem dobrú chuť.
-
5
Pravdaže podla chuti môžte pilav podávat aj s mäsom :-)
Veľmi sa mi páči.Šikuľka si,darmo.
Milá @Zuzanka ,v poslednom čase ťa tu málo vidno,no ale ked prídeš,tak len s prekvapením ;-)) Velmi si ma potešila tvojou správou,som rada ze vám chutilo! Aj u nás sa jedla aj s jahňacinou,takže aj s baraním bude super! Dakujem ti za odozvu aj s fotkou :-) A do nového roku ti želám vsetko dobré,no hlavne vela zdravia :-) Krásny predlžený víkend!
Super :-) velmi sa tesim,ze vam bulgur zachutil.Dá sa spravit fakt vzdy inak,chutí vyborne a pritom je to aj rychlo hotové :-) Dakujem za tvoju odozvu!
Bolo to výborné, jedlá z tvojej kuchyne nikdy nesklamú, si super kuchárka!
Ja keď nemám po ruke salcu tak dávam paradajkový pretlak a trochu mletej papriky. Ajvar ani paprikove pasty čo tu dosť podľa mňa nie sú dobrá náhrada... Ale netvrdím, že to s nimi bude zlé.
Ďakujem pekne, to znie ako dobrý nápad a nemusím nič navyše zháňať.