Vrtuľky s bryndzou

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 12. januára 2019     Dĺžka videa: 2 minúty 54 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Slaná maškrtka napríklad k televízoru

Chutná slaná chuťovka, ktorá sa dá po troške chrumkať, kúsok po kúsku a zrazu sú zjedené. Textovú verziu receptu a zoznam www.varecha.sk/69651

Suroviny

Cesto:
180 g
320 g
200 g (alebo maslo)
200 ml (16 %)
150 ml
1 ks
30 g
1 KL
1 KL
1 PL (alebo bravčová)
Plnka:
250 g
3 pl
 nasekaný
Na potretie:
Na rozvaľkané cesto:
 (alebo bravčová)
 strúhaný

Postup

  1. 1

    CESTO: Polohrubú 180 g a 320 g hladkú múku premiesime, pridáme HERU (môže byť aj maslo), nahrubo zapracujeme, pridáme 200 ml kelímok kyslej smotany, 150 ml smotanový jogurt, jedno žĺtko, 30 g droždie, 1 kávovú lyžičku cukor, 1 kávovú lyžičku soľ, zamiesim nahrubo, pridám 1 polievkovú lyžicu kačaciu masť, cesto vypracujeme na hladko. Spracované, prikryté odložím do chladničky do druhého dňa. Nie je nutné do druhého dňa, dá sa aj na pol dňa, ale v chladničke. Po vybratí z chladničky cesto hneď spracujem, nenechám "podkysnúť" Počas práce s cestom pod rukami cesto mäkne, kysne.

  2. 2

    Zatiaľ čo cesto odpočíva v chladničke, pripravíme si bryndzovú plnku.. Bryndzu zjemníme jogurtom, dochutíme nasekaným čerstvým kôprom, keď nie je čerstvý kôpor, radšej pridám nasekaný petržlen, alebo mletej červenej papriky.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkame na väčší obdĺžnik, polovicu cesta potriem kačacou masťou, ked nie je kačacia, môžeme natrieť aj bravčovou, posypeme nastruhaným syrom Grana Padano. Polovicu cesta preložíme na potretú masťou so syrom, prekladáme ako obálku, vyvaľkame znova na väčší obdľžnik, vyvaľkane cesto radlom rozdelíme na polovicu. Na jednu polovicu natrieme bryndzovú plnku a na druhú špenátovú s cesnakom.

  4. 4

    Preložím,

  5. 5

    zložíme na obálku,

  6. 6

    vyvaľkáme do obdĺžnika, cesto radličkou rozdelím na polovicu.

  7. 7

    Keď mám cesto rozdelené, na každé cesto natriem bryndzu, ale len do polovice cesta, natreté cesto preložím.

  8. 8

    Radlom na pizzu krájame do šikma,

  9. 9

    stočím do tvaru vrtulky, ukladám na plech, kde mám papier na pečenie.

  10. 10

    Vrtuľky poukladané na papieri na pečenie potriem vajíčkom, potieram len cesto, nie plnku,

  11. 11

    posypem sezamom,

  12. 12

    pečieme 20/25 minút na 180 °C.

  13. 13

    Druhú polovicu cesta som plnila špenátom s cesnakom, recept pridám.

  14. 14

    Použijem na obe polovice 250 g bryndze. Keď ale robím polovicu cesta so špenátovou plnkou, tak na jednu polovicu cesta ide 125 g bryndze a na rozriedenie 3 PL smotany alebo jogurtu, čo mám práve po ruke. Môj recept na Cesnakovo-špenátové vrtuľky len tak k vínečku, namiesto pagáčikov nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/cesnakovo-spenatove-vrtulky-len-tak-k-vineck/69701-recept.html

  15. 15

    Dá sa aj meniť na ružičku :-)

  16. 16

    Aj tak sa dá , hotové k vínečku :-)




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Sa mi velmi paci! Na Silvestra ako stvorene.
To nevadi, ze vino nepijes. Ja ano. Odkedy som sa vo Francuzsku a Taliansku presvedcila, ze pit ho je velmi zdrave, nedam na tuto medicinu dopustit ;-)
Vymazať
Fajnové celé, těsto aj plnky. Musí být výborné tvoje vrtulky, milá @Jerica , jsi šikulka! V rozpise surovin chybí syr Grana Padano - že kolko? Asi přiměřeně. Krásná práce, efektní vrtulky. Umím si je představit k růžovému vínečku, hmm ani dobrý čajík by nebyl špatný.
Vymazať
Slané pečivko je vždy vítané.Hodí sa pri každej udalosti.Nie každí vyhľadáva sladké.Naopak hľadá niečo slané.Robím niečo podobné so šunkou,ale toto sa mi tiež páči.
1x jerica
Vymazať
@Jerica , Jarka, aké chutné tyčinky si upiekla, lákavé, iste aj chrumkavé, no krása! Tuším by mi chutili aj bez plnky, alebo aj s plnkou oškvarkovou (práve oškvarkové som si dnes kúpila na vianočných trhoch u nás, trochu sú slanšie).
1x jerica
Vymazať
vyzerajú úplne úžasne, oboje, takéto slané môžem furt a stále.. ale musím sa krotiť :) ukladám do slanej kolónky.
1x jerica
Vymazať
dobre, že si ho nazvala tak, ako si ho nazvala:-) pripomenul mi tvoje pagáčiky len tak k vínečku a tak som šla na istotu, že toto je dobrý recept. Celé dobre, zvlášť tie posledné špenátom plnené sa mi páčia veľmi, tak si rada počkám.
1x jerica