Pomarančovo-makové miniroládky

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 18. mája 2022     Dĺžka videa: 5 minút 0 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Recept na miniroládky nie je tak zložitý, ako sa na prvý pohľad zdá. Pomocou Lucie Piterky, finalistky kulinárskej šou Pečie celé Slovensko, to zvládnete.

Suroviny

Plnka:
6 ks (cca 340 g)
cca 340 g (alebo toľko, koľko vážia vajcia)
180 g
30 g
50 g mletý
Cesto:
4 ks (veľké)
80 g
30 g
50 g
50 g
Sirup:
160 g
160 g
Okrem toho:
 (na posypanie)

Postup

  1. 1

    Plnka: Do misky dáme vajcia so šťavou z pomaranča a poriadne premiešame. Cez sitko prelejeme do hrnca. Pridáme cukor zmiešaný so škrobom a dôkladne premiešame. Zmes za stáleho miešania zohrievame až na teplotu cez 90 °C. Vzniknutý hustý puding rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame mletý mak. Prekryjeme fóliou a dáme chladiť.

  2. 2

    Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne do neho zašľaháme polovicu cukru.

  3. 3

    Začneme šľahať žĺtky na vyššej rýchlosti. Keď začnú naberať na objeme, pomaly pridávame druhú polovicu cukru. Keď budú žĺtky vymiešané do svetlej peny, pridáme mlieko na pomalých otáčkach.

  4. 4

    Múku zmiešame so škrobom a zmes po častiach ručne vmiešame do žĺtkovej peny. Do cesta opatrne po častiach vmiešame vyšľahané bielky.

  5. 5

    Cesto dáme do vrecka a nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bolo tenučké a rovnomerne rozložené. Pečieme približne 8 minút na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť.

  6. 6

    Sirup: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor. Po zovretí odstavíme a pridáme rum. Dáme chladiť.

  7. 7

    Vychladené cesto potrieme sirupom. Rovnomerne posypeme škoricou. Z korpusu odrežeme okraje, cesto po šírke rozkrojíme na dve časti. Rovnomerne natrieme v tenkej vrstve makový puding. Obidve natreté cestá zrolujeme.

  8. 8

    Roládky nakrájame približne na 6 cm široké miniroládky. Potrieme ich sirupom. Miniroládky postavíme a vrch pomocou vrecka ozdobíme zvyšným pudingom bez maku. Posypeme kryštálovým cukrom, ktorý skaramelizujeme pomocou flambovacej pištole.




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
Nerozumiem, preco davame cesto na plech vreckom, nemozem ho normalne vyliat a rozotriet? Rada skusim tento zaujimavy recept 😊