Mrkvový perkelt

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 14. januára 2019     Dĺžka videa: 1 minúta 24 sekúnd.

Foto a video: TV Varecha

Lacné zeleninové jedlo vhodné ako ľahšia večera.

Zeleninové jedlo inšpirované receptom od Varecháčky Izabella929, ktoré sa volá Mrkvový perkelt. Textový popis ako aj zoznam surovín nájdete rozpísaný aj na stránke www.varecha.sk/46645

Postup

  1. 1

    Doniesla som si mrkvu z pivnice...

  2. 2

    očistila, vykrojila obhryzené miesta...umyla poriadne ...

  3. 3

    pokrájala som ju na kocky...ošúpala cibuľu a pripravila domáci paradajkový pretlak..v prípade, že použijete aj zeler, tiež ho treba pokrájať na kockY...

  4. 4

    do rajničky som dala rozohriať trošku oleja a pridala som pokrájanú cibuľu, ktorú som osm ahla...

  5. 5

    pridala som k nej pokrájanú mrkvu...

  6. 6

    posypala červenou mletou paprikou a podliala červeným vínom...osolila a varila občasným podlievaním vína a miešaním..potom som ešte pridala aj paradajkový pretlak..

  7. 7

    keď bola mrkva hotová/ ja ju robím na polomäkko/ pridala som k nej vo vode rozmiešaný kukuričný škrob...a nechala na malom plameni prejsť varom...dochutila...hotový perkelt..

  8. 8

    ako prílohu robím k nej zemiakové pyré...a ako oblohu som dnes zvolila sterilizované uhorky ošúpané a pokrájané a tenké rezančeky..veľmi chutné jedlo...dobrú chuť..




Diskusia k pôvodnému textovému receptu

Komentáre k receptu
Vymazať
pekna mrkvička už davno sa aj chystam uvarit si takyto perkeltik mam rada všetku zeleninu a spomynala si v začiatku že mrkvu davaš aj do keramickeho sudku a to ako robievaš spolu s kapustou ak možes pridaj recept dik
Vymazať
... téééda!? Vyvaľujem oči, ako bacil do lekárne! Pre mňa absolutná novota, ale určite hodná ochutnania, milá @izabella929 aj v tejto Tvojej voňavej podobe!!!

P.S.: Pre zlepšenie trávenia pijem pivo, pri nechutenstve - pijem biele víno, pri nízkom tlaku – červené, pri zvýšenom - koňak, pri angíne - vodku. - A vodu ? - Tak takú chorobu som ešte nemal ….... -:))) (To je pozn. hlavne pre tých, ktorí perkelt "môžu" iba mäsový!!! -:)))
Vymazať
a ja,ze kto take chute robi a to @izka dnes na dietnu perklovu notu:-))...mne si sa teda zavdacila,taketo mozem....spravim Tvoj perkelt!
Vymazať
no Izka krásnu mrkvičku si vypestovala. Tvoj zdravý perkelt vyzerá byť chutný, tak vyprobujem.
Vymazať
fiha, toto ma zaujalo, vyskúšam so zelerom, ja mám zeler veľmi rada. Možno skúsim aj dnes na obed, aj keď uvidím, čo na to povedia chlapci... :-)
Vymazať
@ariela6.zeleninu pred uskladnením zásadne neumývam...uložím pekne na seba do keramického súdka až po vrch..ja mám25 litrové..položím pokrievku, nalejem do žliabka vodu a hotovo...najprv používam tú, ktorá sa nemestila do súdka, ukladám do bedničiek a tú míňam ako prvú...takto mám uložený aj zeler, petržlen a ak mi zvýši miesto, ukladám tam aj kaleráb..niekedy mám také veľké, že mi nevojdu cez otvor do súdka..a na jar ich mám také krásne tvrdé, akoby som ich práve vybrala zo zeme...najpv spotrebujem tie, čo sú mimo súdka..máme radi zeleninové jedlá, takže ich využívam často..
Vymazať
Takýto perkelt síce nie je mäsový, ale je veľmi chutný...) Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.-)
Vymazať
no mňa by teda moji chlapi hnali kade ľahšie :-) Priznám sa, ani ja si toto jedlo neviem predstaviť a to mám mrkvu rada. Nedávno jedna moja kamarátka držala dietu podľa Mačingovej a kým my sme jedli u ohníka klobásky, tak ona pekne z mištičky vyjedala mrkvový perkelt. A hovorila, že je veľmi dobrý. Ja na rozdiel od ostatných som jej aspoň uverila, ale veru neochutnala, nejako mi neprišlo na chuť. A to som dosť zeleninová :-) Izka ja by som fakt niekedy chcela vidieť tvoju domácnosť, špajzku a pivnicu. To musí byť úplná paráda, takéto gazdinky už v dnešnom svete málokde nájdeš. Tým sa vôbec nechcem dotknúť ostatných, podobne šikovných žienok na Vareche, určite sú tu ďalšie podobné. To my mestskí ľudia, čo žijeme bez záhradok a v obmedzenom priestore, môžeme len tíško obdivovať. Samozrejme, že sa narobíš omnoho viac okolo domácnosti, ako ja, ale každý máme to "svoje" tak, ako sme si zvolili, alebo ako nám život nadelil.