Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou fotorecept

jarco - fotkajarco, 2. decembra 2010
Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: jarco

Dnes som spálil kopec energie v lese so psom na bežkách, tak som si výnimočne zaslúžil takúto zimnú bombu.

9
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg
0,8 kg
200 g
1 ks
1 ks
3 ks
200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Zapol som si rúru. Zemiaky som obielil a nakrájal na krúžky hrubé 0,5 až 1 cm. Rozvrstvil som ich do vymasteného keramického pekáča, posolil a posypal metou paprikou. Dal som piecť na cca 20 minút pri 200 stupňoch.

    Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odtečené plátky baklažánu som opražil na malom množstve oleja. Rovnako cuketu. Opražené plátky som nakrájal na drobné prúžky.

  3. 3

    Na troche oleja som vo woku opražil cibuľu a pridal scedenú kyslú kapustu. Dobre som premiešal, jemne osolil, pridal drvenú rascu, slaninu nakrájanú na kocky a nechal dusiť cca 10 minút.

    Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky som vytiahol z rúry, rozvrstvil na ne kúsky baklažánu a cukety, zakryl vrstvou jemne udusenej kapusty. Zalial som vajciami rozšľahanými so smotanou a trochou strúhanky.

    Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zapekal som približne 15 minút. Výsledkom bola kalorická bomba, ktorá intenzívnou arómou zaplnila celý byt. Fakt neodporúčam robiť si toto v lete alebo aj inokedy, ak je vonku teplota nad 5 stupňov. Ale v zime takéto jedlo organizmu ulahodí :-)

    Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

bozulka
Jarco nehaňaj,určite to bolo výborné.Mám ešte posledné zbytky úrody-baklažán, cukínu,už aj kapusta je/bohužial kúpená po 40 rokoch/ len musím počkať až niekto príde na návštevu lebo robiť jednu porciu by sa neoplatilo.
stefanm
7km na bežkách na začiatok sezóny je pekný úspech.Ani by som sa nečudoval,keby si napísal,že si ten pekáč vyjedol celý sám!Ale asi si sa rozdelil aj s psíkom.Nie?....Vyzerá to veľmi lákavo a kyslo (kyslá kapusta s kyslou uhorkou) Dúfam,že si to zapil kyslým mliekom!!!Vzhľadom na môj momentálny zdravotný stav (maródujem s chrbticou) ti tieto pohybové aktivity veľmi závidím.Takže recept som si odložil a keď vyzdraviem a vrátim sa z lyžiarskej túry,určite urobím....Ale zapijem pivom!!!
jarco
No veď to, ja som pivo doma akurát nemal, a veľmi sa žiadalo... Asi preto mi bolo po večeri trochu ťažko.
enerrgizer
keď si to pripravoval po tej túre tak klobúk dole...ja by so už len odpadol :-)
kuchticka
Ja som si tiez myslela ako to mohol zvadnut po takej ture. ja ked som behala (na bezkach), som bola rada, ze uz mozem sediet, odpocivat, a nechat sa obsluzit. @jarco , ale takuto veceru si si zasluzil. Niekedy tvoj recept vyskusam.
tatranka
@jarco vidíš,ja by som po takej túre mala zjesť asi len tú kyslú uhorku.To by bolo parádne odbúravanie mojej telesnej hmoty.Ale ako sa poznám,z toho pekáča by som sa veselo ponúkla.Určite veľmi chutné.A dala by som si tiež pohár chladeného pivka.
zinnajdha
včera som to upiekla. Je to také výborné= podľa očakávania .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia