Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Dnes som spálil kopec energie v lese so psom na bežkách, tak som si výnimočne zaslúžil takúto zimnú bombu.

9
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zapol som si rúru. Zemiaky som obielil a nakrájal na krúžky hrubé 0,5 až 1 cm. Rozvrstvil som ich do vymasteného keramického pekáča, posolil a posypal metou paprikou. Dal som piecť na cca 20 minút pri 200 stupňoch.
  2. Odtečené plátky baklažánu som opražil na malom množstve oleja. Rovnako cuketu. Opražené plátky som nakrájal na drobné prúžky.
  3. Na troche oleja som vo woku opražil cibuľu a pridal scedenú kyslú kapustu. Dobre som premiešal, jemne osolil, pridal drvenú rascu, slaninu nakrájanú na kocky a nechal dusiť cca 10 minút.
  4. Zemiaky som vytiahol z rúry, rozvrstvil na ne kúsky baklažánu a cukety, zakryl vrstvou jemne udusenej kapusty. Zalial som vajciami rozšľahanými so smotanou a trochou strúhanky.
  5. Zapekal som približne 15 minút. Výsledkom bola kalorická bomba, ktorá intenzívnou arómou zaplnila celý byt. Fakt neodporúčam robiť si toto v lete alebo aj inokedy, ak je vonku teplota nad 5 stupňov. Ale v zime takéto jedlo organizmu ulahodí :-)