Zimný zemiakový gratin s kyslou kapustou (fotorecept)
Autor receptu: jarco
Dnes som spálil kopec energie v lese so psom na bežkách, tak som si výnimočne zaslúžil takúto zimnú bombu.
9 porcií |
30 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Zapol som si rúru. Zemiaky som obielil a nakrájal na krúžky hrubé 0,5 až 1 cm. Rozvrstvil som ich do vymasteného keramického pekáča, posolil a posypal metou paprikou. Dal som piecť na cca 20 minút pri 200 stupňoch.
- Odtečené plátky baklažánu som opražil na malom množstve oleja. Rovnako cuketu. Opražené plátky som nakrájal na drobné prúžky.
- Na troche oleja som vo woku opražil cibuľu a pridal scedenú kyslú kapustu. Dobre som premiešal, jemne osolil, pridal drvenú rascu, slaninu nakrájanú na kocky a nechal dusiť cca 10 minút.
- Zemiaky som vytiahol z rúry, rozvrstvil na ne kúsky baklažánu a cukety, zakryl vrstvou jemne udusenej kapusty. Zalial som vajciami rozšľahanými so smotanou a trochou strúhanky.
- Zapekal som približne 15 minút. Výsledkom bola kalorická bomba, ktorá intenzívnou arómou zaplnila celý byt. Fakt neodporúčam robiť si toto v lete alebo aj inokedy, ak je vonku teplota nad 5 stupňov. Ale v zime takéto jedlo organizmu ulahodí :-)