Bravčové mäso
Bravčové mäso

Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 24. apríla 2021
Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept je od @Haji, len som ho upravil, aby bol aj pre lenivého kuchára ako som ja a pravda trošku vylepšil.
Zdroj: Recept od @Haji

6 - 8
porcií
10 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
500 g
300 g (alebo iné mäso)
200 g
2 PL
40 g (82 %)
1 KL
200 ml (voliteľné)




Postup

  1. 1

    Zemiaky a kaleráb očistíme a nakrájame asi na 2 cm kúsky. Mäso a klobásku pokrájame na kúsky - veľkosť prispôsobíme nakrájaným zemiakom. Všetky suroviny dáme do nádoby, kde všetko osolíme a okoreníme. Premiešame to spolu.

    Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si hrniec, ktorý pôjde do rúry. Ja som použil liatinový. Olejom vytrieme spodok hrnca a naložíme do neho nakrájane suroviny. Na vrch dáme plátky masla.

    Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vlejeme smotanu a dolejeme vodou po vrch surovín. Prikryjeme pokrievkou a dáme hrniec do rúry na 1,5 hodiny piecť pri teplote 200 °C.

    Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po tomto čase vypneme rúru a necháme ešte pol hodinu postáť. Takto to vyzerá vytiahnuté z rúry. Vôňa sa šíri po celej kuchyni.

    Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naložíme na tanier aj so šťavou. Tá je tiež vynikajúca. Je to jedlo z jedného hrnca, ktoré je vynikajúcej chuti a ľahko stráviteľné. A keď vám ostane šťava v hrnci, tú potom použijeme na polievku. Nám to veľmi chutilo, že sme si museli naložiť dupľu. Ten kaleráb so zemiakmi, maslom a smotanou, to ohromne ochutí. Takže ešte raz vďaka za nápad @haji.

    Zemiaky s kalerábom a bravčovým mäsom na vidiecky spôsob (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Povedená fúze, lenivá a ešte vidiecká! haha Musím i tvoji variantu vyzkoušet, mám ráda jedlo z jedného hrnca. Předpokládám, že aj detičkám chutilo. Jsou to dobří trenažéři!
Díky za povýšení, posunutí receptu, jsi šikovný!
kvakac
@haji (24.4.2021 10:54)

Ja ďakujem recept. Veru deťom chutilo aj mne. Je to veľmi dobré, ale aj diétne. Mne to strašné rýchlo vytrávilo. Preto je to dobré aj na večeru.
chemik
Zdravím inspirativního tvůrce Kvákače a po delší době si jej dovoluji lehce upravit. Předpokládám, že to bílé na fotce pochází ze smetany na vaření, která byla přidána studená k ostatním surovinám hned na začátku. Bílkovina ze smetany proto při ohřevu vytvořila tvarohovou sraženinu. Proto bych porušil pravidla vaření jídla z jednoho hrnce a podle klasického postupu pomalu vmíchal menší množství smetany šlehačkové až nakonec. Finální rozdíl bude spíše jen estetický, nikoliv chuťový.
2x kvakac a haji
kvakac
@chemik (24.4.2021 17:54)

Vďaka za koment. Predpokladáš správne. Môj názor je môžem sa vybodnúť na estetiku a hlavne že to chutí. Koniec koncov kto nechce smotanu tak ju nedá a nemusí potom riešiť také zložité veci - ta ne.
kvakac
@chemik (24.4.2021 17:54)

A ešte by som ťa chcel vidieť ako vyťahuješ riadne horúci vyše päť kilový hrniec z rúry naleješ smotanu a potom ho tam dávaš späť.
2x haji a bembo
haji
@kvakac (24.4.2021 18:15)
Nabízí se to samo. Vyměnit smetanu na vaření za smetanu šlehačkovou /víceprocentní/ a dát o fous méně másla. To půjde vychytat. A když ne, tak ne. Nejde o život.
sracz
Mne, teda nám, to vonia i "pachne" bez akýchkoľvek pripomienok až sem a nebudem váhať ani okamih, aby som Tvoju @Kvakac a Haji_nu váru nevyskúšal aj v tunajších už plnojarných podmienkach. Želám všetkým krásne dni plné vôní kuchyne i prírody!
2x kvakac a haji
kvakac
@sracz (25.4.2021 02:53)

Vďaka za koment. Aj keď to na oko nevyzerá vábne, no opak je pravdou, je to veľmi chutne.
kvakac
@haji (24.4.2021 18:23)

To mi je všetko jasné a kto chce si poradí čí už so smotanou, alebo bez nej. Ja som mal otvorenú na varenie, tak som použil tu. Viem že ty chceš každému dobré. No mňa dojíma ta ohromná starostlivosť niektorých iných varechačov až k slzám a zrovná na moje recepty. Celu dobu sa neozvú ani recept nedajú, ako náhle dám recept už mi chcú pomôcť.
haji
@kvakac (25.4.2021 07:18)
Ano, jsi v hledáčku, to máš pravdu. Pro něco to bude. Žeby jsi "uměl"?! To pak přitahuje pozornost, ego a tak. Věř, že kdyby tvoje vaření stálo "za kočku", bude klid. Krásnou neděli!
P.S. Vždy mi dojde na um reklama na fidorku: "Když musíš, tak musíš!"
afataga
@kvakac (25.4.2021 07:18)

Ty si tu pomerne kratko, tak si nezazil komenty pod mojimi rcp, tie boli inak vyzivne, toto je len chaby odvar.
Mal si urobit ako som ti uz raz radila: odobrat horucu tekutinu do misky, pridat do nej smotanu, rozmiesat a vyliat do jedla. Smotana neutrpi tepelny sok a nemala by sa zrazit.
Inak mna toto jedlo neoslovilo, neviem si predstavit tu chut, ale mozno by som bola prekvapena.
2x kvakac a haji
kvakac
@afataga (25.4.2021 12:54)

Vďaka za koment. Veď ja som to dal naraz všetko hrnca a ten som šupol do rúry. Takže žiadne páranie sa s tým. Práve s tou chuťou by si bola prekvapená je to fakt dobré. Ja som to robil na próbu a zachutilo nám to. Robil som to takto, aby to nebola príloha, ale samostatné jedlo. Ta smotana je len bonus, kto chce si ju dá.
2x haji a bembo
kvakac
@izabella929 (25.4.2021 15:51)

Vďaka za koment. Máš pravdu je to pochúťka. No ja som to len prispôsobil na jeden hrniec, tak lenivá podoba. Peknú nedeľu želám.
bembo
To chce najprv vyskúšať,lebo mne sa to páči.Potom uvariť a zjesť.U mňa je takýto postup.Ak sa mi jedlo páči,a hlavne chutí,pridám si recept do mojej KK do kolonky"odskúšané-test gut",a potom odkomentujem.Už sa mi stalo, že nejaký recept som vyskúšal,a nebol chuťovo tým čo som očakával,vymažem ho z mojej KK.Nebudem ho komentovať,ani kritizovať,lebo čo chutí iným nemusí chutiť mne,a opačne.V každom prípade je pre mňa tento recept zaujímavý.Rád by som ho niekedy vyskúšal.
2x haji a kvakac
kvakac
@bembo (26.4.2021 13:30)

Vďaka za koment. Máš pravdu, tak aj ja rozmýšľam. Kto má rád varený kareláb, tak pre toho v spojení s ostatnými surovinami to bude chutne. Nám to veru chutilo.
2x haji a bembo
bembo
@kvakac (27.4.2021 15:05)

Ja ho veru vyskúšam.Dám potom vedieť ako nám chutil.My máme kaleráb radi,a dávame ho občas aj do polievky.
1x kvakac
bembo
Dnes som túto pochúťku pripravil.Bolo to lepšie ako som očakával.Myslím že ten kaleráb tomu dal tú výbornú chuť.Tá šťava nemá chybu.Moje baby mňa a Teba ako autora receptu pochválili.


bembo
@bembo (22.5.2021 16:31)

Aby som nezabudol.Ja som dal smotanu na šľahanie,a ešte aj jeden bobkový list.Ináč všetko presne podľa receptu.Tá klbása tomu dala krásnu červenú farbu.
2x haji a kvakac
kvakac
@bembo (22.5.2021 16:31)

Vďaka za odozvu, som rád že aj vám chutilo. Máš pravdu ten kaleráb dáva tomu veľmi dobrú chuť. Máš to veru parádne.
1x bembo
bembo
@afataga (25.4.2021 12:54)

Ja som to skúsil,a na moje chuťové poháriky veľmi chutné.Aj moje baby ma pochválili.Ešte že tam nemuseli ísť paradajky:-))))))
haji
Už jsem před pár měsíci vyzkoušela i tuto tvoji variaci a zapekla podle tebe, sice jenom s klobásou, chutné i tak.
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia