Zemiakový chlieb fotorecept

maxinka - fotkamaxinka, 4. septembra 2016
Zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: maxinka

Na úvod musím povedať, že chlieb nepekávam, aj keď vidím množstvo rozličných receptov. Väčšinou ma odrádzala zdĺhavá príprava a tie jednoduché nesplnili moje očakávanie. Zobraziť celý popisNa úvod musím povedať, že chlieb nepekávam, aj keď vidím množstvo rozličných receptov. Väčšinou ma odrádzala zdĺhavá príprava a tie jednoduché nesplnili moje očakávanie. Až som uvidela chlebík, ktorý vyzeral podľa mojich predstáv. Po prečítaní receptu som zistila, že ak sa pustím do práce o také dve a pol hodiny zistím či aj chutí tak ako vyzerá. Po kontrole v kuchyni som zistila, že nemám čerstvé droždie. V recepte bolo, že aj sušené sú v pohode, tak som sa pustila do práce.

60 minút
na 180-220 °C

Suroviny

1 kg
1 kocka
650 ml vlažná
1 PL
1 PL
1 ČL
1-2 PL
na špičku noža
3 PL
3-4 ks varené




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku. Ak máme čerstvé droždie soľ treba dať po strane misy, aby nebola v kontakte s kváskom. Pridáme 1 PL cukru, rascu, sódu, olej, do stredu prelisované alebo najemno nastrúhané uvarené zemiaky, rozdrobené kvasnice, 1 ČL cukru, zaliať kvasnice asi 2 dcl vlažnej vody. Keď začnú bublinkovať, doliať zvyšok vody a vypracovať cesto. Kedže ja som mala sušené droždie jednoducho som všetko zmiešala.

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryté cesto dáme kysnúť na 1 hodinu. Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a sformujeme tvar. Uložíme do formy, alebo pekáč vyložený papierom na pečenie. Medzitým zapneme rúru na 220 °C. Cesto potrieme slanou vodou a urobíme zárezy.

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vložíme do vyhriatej rúry, do spodnej časti. Pečieme na 220 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 45 min. Po upečení ho opäť potrieme slanou vodou. Necháme na mriežke vychladnúť.

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prišiel čas na ochutnanie. A nesklamal. Je výborný, nemám čo vytknúť. Vyzerá to tak, že oddnes už len tento. Kedže sa rýchlo zjedol upiekla som ešte jeden na plechu.

    Zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jozka2
Nadherny chlebik,aj ja mam recept zo zem.cesta z ktoreho peciem krasne paperove zemlicky,skusim podla teba upiect pre vnucika,uvidim ci sa vydari tak ako tebe.Vdaka za recept.
joel
Mám presne ten istý recept iba ja pridávam aj trošku asi 1PL octu, je to výborný chlieb a vydrží aj dosť dlho čerstvý, keď sa neminie...
garanco
@Maxinka (5.9.2016 08:36)

Maximka, ja pečiem z kila múky, kde je asi 800g múka hladká 650 a asi 200g múka ražná, nedávam sodabicarbónu, ale 1pl octu.
Chlebík máš krásne upečený, určite u vás dlho nevydržal:-))
veronikkka
vdaka octu je chlieb vzdušnejší a vytvorí sa v ceste oveľa viac bubliniek, vidno to aj na tomto chlebe na fotke -
tatty
Maxinka, skontroluj si, prosím, to množstvo cukru v surovinách aj v postupe, myslím, že tam máš chybu. Inak pýtala si sa na iný druh múky, tak pečiem takýto aj z celozrnnej .
jack
Ten vyzerá veľmi lákavo.Mám uložených zopár receptíkov na chlebíky,ale presne ako píšeš,zdhavá príprava,tak sa mi do toho nechce.Ale tento ma láka.
maxinka
@Tatty (5.9.2016 16:52)

Skontrolovala som, 1polievková lyžica cukru ide do cesta a 1 čajová lyžička ide na kvások. Napísané je presne podľa receptu aký som mala.
tatty
Aha, tak prepáč, zdalo sa mi toho cukru veľa na slané cesto, vlastne ho je viac ako soli, ale máš to vyskúšané, takže je to v poriadku.
maxinka
@Tatty (5.9.2016 21:23)

čajovú lyžičku som už nedávala, lebo som mala sušené droždie, ale ani tú lyžicu v tom chlebe necítiť
joel
No ja ani presne neviem, či má význam pridávať ten ocot, ja som počul, že keď sa pridáva ocot, tak chlebík sa nepokazí alebo nezaplenivie. No proste dávam a nie je to na škodu, možno pridáva aj chuť. Vyskúšajte, určite tým nič nepokazite. Čo sa týka muky ja robím tak akú mám kedy chuť, niekedy čisto z hladkej muky a niekedy miešam ražnú ale oba 100g a 900 hladkú.Hladkú používam z mlyna Pohr. Ruskov, zdá sa mi najlepšia. Dostať ju v TESCO.
sonulienka
Ja tiež pekávam chlieb veď ste určite videli niektorý a tiež mám takýto recept a dávam ocot tak ako sa už tu píše. Máš ho krásny .
maxinka
@Joel (5.9.2016 22:04)

Ďakujem za radu, budem skúšať z rôznych múk a porovnávať chute.
maxinka
Všetkým, ktorým sa tento recept zapáčil tak ako mne ďakujem za pekné a užitočné komentáre.
garanco
@Slavkabis (5.9.2016 11:16)

Niekedy sa pridával do chlebového cesta kvások, ktorý si gazdinka odložila z predchadzajúceho pečenia, dnes to nerobíme, takže ocot nahrádza vlastne ten kvások.
nyja
@Garanco (6.9.2016 09:32)

Dnes sa už opäť ľudia vracajú k pečeniu chleba z ražného kvásku, bez použitia droždia. Droždie môže spôsobiť mnohé plesňové ochorenia, preto sa pri pečení snažíme použiť ho čo najmenej a v tom pomáhajú prefermenty - predkvasené cestá ako napr. biga, staré cesto, poolish, omládok... V chlebe z ražného kvásku vznikajú fermentačnými procesmi kyselina octová a kyselina mliečna. Obidve chlebu dodávajú mierne kyslastú chuť, ale predovšetkým zabezpečujú vhodné pH, ktoré je nepriaznivé voči spórom rôznych plesní a baktérií, ktorých je vo vzduchu neúrekom. Preto kváskový chlieb vydrží dlhšie a neplesnivie ako chleba s droždím. Octom nahradzujeme v drožďovom chlebe kyselinu octovú, čiže posúvame pH do kyslejšej oblasti, aby podobne ako v kváskovom, bola ochrana proti vonkajším mrškám z luftu...
garanco
@Nyja (6.9.2016 13:17)

Ja to až tak odborne neovládam, ale podstatu som asi vystihla. Moja mama dávala vždy aj kvások ( iba z pšeničnej múky ), ale aj droždie (za korunu - vtedy dááávno), no chlebík vydržal naozaj dlho a nikdy nesplesnivel.
Aj dnes, keď upečieš chlieb doma, nikdy nesplesnivie - totiž nemá šancu, lebo sa raz-dva zje :-))
lilyre
Včera som tento chlebík piekla, použila som hladkú múku výberovú, iná doma nebola a chlebík sa podaril perfektne !
Musím sa priznať, skúšala som v minulosti piecť chlieb asi 4 krát, no zakaždým bola to taká menšia katastrofa.
Maxinka , ďakujem za tento recept, už som si myslela, že ja dobrý chlebík nie som schopná upiecť ( a pritom kysnuté koláče, knedľu, parené buchty ... nemám problém urobiť ) . Jedna známa mi povedala, že jej sa nedarí parená knedľa, že stačí, aby prešla okolo cesta a knedľa sa iste nepodarí , no a ja som si myslela , že som na tom obdobne s chlebom.
maxinka
@Lilyre (6.9.2016 14:11)

Super, teším sa. Aj u mňa to tak bolo, nikdy som nebola spokojná s výsledkom. Až keď som ho niekoľkokrát uvidela v mojej skupine kde si vymieňame recepty. Vždy vyzeral výborne a každý pýtal recept. Musela som vyskúšať a dopadol výborne. Teraz už upečiem hocikedy, ale vyskúšam pridať aj iné múky a uvidím z akej bude najlepší.
sovka62
Mám skoro zhodný recept a musím povedať, že je naozaj dobrý. Chlebík sa mi podaril na prvý raz, bol výborný a na prvý raz sa podaril každému, komu som recept posunula. V mojom recepte sa cesto po vykysnutí (stačí pol hodinka) tri razy za sebou ponaťahuje a poprekladá v 10 minútových intervaloch. Potom je taký bacuľatejší, vyšší ako máš na fotografii.Papier, na ktorom pečiem, poprášim hladkou múkou, boky chlebíka sa pekne zdvihnú,
Bochník z tohto množstva po upečení váži cca 1700 gramov, čo je pre nás veľa, tak hneď po vykysnutí cesto rozdelím na dve polovie, každú naťahujem a prekladám zvlášť a na jednom plechu upečiem dva menšie bochníky. Jeden do mrazničky, jeden zjeme. Aj ten z mrazničky je výborný, lepší ako keď som mrazila polovicu veľkého bochníka.
maxinka
@Sovka62 (8.9.2016 06:27)

Všetky užitočné rady sa cenia. Piekla som zo sušeného droždia, lebo čerstvé som práve nemala a chcela som ten recept vyskúšať hneď, lebo som mala čas. Predpokladám, že z čerstvého nakysne lepšie, ale vôbec mi to nevadilo, že nebol až taký vysoký, chuť to vynahradila. Ono je to aj použitím pečiacej nádoby. Keď je užšia, tak cesto rastie do výšky. Preto niekto pečie v hrnci. Ja som použila zapekaciu misu kvôli oválnemu tvaru, ktorý držal tvar, ale len z polovičnej dávky a pri druhom som ho piekla na veľkom plechu, takže viac išiel do šírky. Ale vôbec mi nešlo o to aký bude vysoký, nakoľko som skúšala recept. Išlo mi o chuť a tá nesklamala. Budem ho piecť a vylepšovať aj zámenou múk a hľadať čo najvhodnejšiu formu na pečenie.
anncovicka
Perfektný chlebík. Robila som prvý krát v živote a hneď super recept, tak som rada, ďakujem :-)


maxinka
@Anncovicka (8.10.2016 20:03)

To ma veľmi teší, tiež sa mi podaril na prvýkrát. Odvtedy chlieb nekupujem.
kucharka
Včera som robila tento vynikajúci chlebík a dnes sme mali super raňajky. Určite budem robiť častejšie. Ďakujem za recept.
( už sa teším zajtra zase na raňajky ...:-)))


niniatko
Dnes som ho piekla, lebo riziko ísť v našej dedine po takých cestách aké sú do obchodu je o život a je úžasný! Piekla som ho na plechu, tak sa mi trochu viac roztiekol, ale to vôbec nevadí. A tiež mi aj zvrchu trochu prihorel na jednej strane, ale to sa stáva, to je riziko pečenia v starom šporáku na drevo :) Ale to pečenie v šporáku dáva chlebíku (a pizzi tiež) úplne inú a omnoho lepšiu chuť.
wiwi
Papier na pečenie mi chýbal tak som vytrela plech bravčovou masťou . Chlebík sa neprilepil a krásne sa vyklopil ....už sa tešíme keď vychladne :)
vernerka
Ďakujem za super recept, podaril sa hneď na prvý krát a je fantastický... Odvtedy som ho piekla niekoľkokrát, vždy sa podarí. Skúšala som ho aj v domácej pekárni/z polovičnej dávky/, trochu sa mi zvrchu prepadol, ale na chuť nemal chybu! Moje malé dcéry ho jedia samotný, ako koláčik....
lussynuska
Iny uz neurobim to je najlepsi chlebik pod slnkom akurat ze som zabudla pridat sol ale nevadi len som ho vybrala a uz ho zujeme aj so synom
1x 45678
aryja
Prvykrat v zivote som robila chlebik a tento recept nema chybu. Je jednoduchy, rychly a chutny :)


1x haji
lulu1605
Wow chlebík vyzerá úžasne ? chcela vy som skúsiť tento recept ..Koľko sušeného droždia treba? Ďakujem
zolik
Dakujem za recept, je vyborny! Odporucam. Dodrzala som suroviny a aj postup.


lenka91904
Chlebík je ozaj výborný, chutí celej rodine a vydrží aj týždeň rovnaký






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia