Zemiakový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: maxinka

Na úvod musím povedať, že chlieb nepekávam, aj keď vidím množstvo rozličných receptov. Väčšinou ma odrádzala zdĺhavá príprava a tie jednoduché nesplnili moje očakávanie. Až som uvidela chlebík, ktorý vyzeral podľa mojich predstáv. Po prečítaní receptu som zistila, že ak sa pustím do práce o také dve a pol hodiny zistím či aj chutí tak ako vyzerá. Po kontrole v kuchyni som zistila, že nemám čerstvé droždie. V recepte bolo, že aj sušené sú v pohode, tak som sa pustila do práce.

60 minút
na 180-220 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku. Ak máme čerstvé droždie soľ treba dať po strane misy, aby nebola v kontakte s kváskom. Pridáme 1 PL cukru, rascu, sódu, olej, do stredu prelisované alebo najemno nastrúhané uvarené zemiaky, rozdrobené kvasnice, 1 ČL cukru, zaliať kvasnice asi 2 dcl vlažnej vody. Keď začnú bublinkovať, doliať zvyšok vody a vypracovať cesto. Kedže ja som mala sušené droždie jednoducho som všetko zmiešala.
  2. Prikryté cesto dáme kysnúť na 1 hodinu. Po vykysnutí cesto preložíme na pomúčenú dosku a sformujeme tvar. Uložíme do formy, alebo pekáč vyložený papierom na pečenie. Medzitým zapneme rúru na 220 °C. Cesto potrieme slanou vodou a urobíme zárezy.
  3. Vložíme do vyhriatej rúry, do spodnej časti. Pečieme na 220 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 180°C a pečieme ešte 45 min. Po upečení ho opäť potrieme slanou vodou. Necháme na mriežke vychladnúť.
  4. Prišiel čas na ochutnanie. A nesklamal. Je výborný, nemám čo vytknúť. Vyzerá to tak, že oddnes už len tento. Kedže sa rýchlo zjedol upiekla som ešte jeden na plechu.