Chlebík od mamičky

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. júna 2014

Samozrejme mojej:-) Je pšenično-ražný, zemiakový, bez octu a oleja a hotový do troch hodín. Nemá tvrdú kôrku, takže ju zjedia aj malé deti:-)

110 minút
príprava
50 minút
na 230-180 °C

Suroviny

700 g
300 g
60 g
600 ml
42 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Postup dávam tak, ako mi ho učila maminka. V nádobke s asi 1,5 dcl teplej vody som rozmiešala cukor, 3 PL hladkej múky a rozdrobené droždie. Nechala som napučať. Z predošlého dňa som mala varené zemiaky, nastrúhala som si 1 kus, vážil 60g, dala som ho do vandlíka.

    Chlebík od mamičky - obrázok 1
  2. 2

    Použila som tieto dva druhy múky

    Chlebík od mamičky - obrázok 2
  3. 3

    Odvážila som z nich potrebné množstvo, prisypala som ich do vandlíka k zemiaku, pridala som soľ, rascu a dobre premiešala, priliala som aj napučaný kvások

    Chlebík od mamičky - obrázok 3
  4. 4

    Zvyšok teplej vody som prilievala postupne, ako ho múka pila, možno budete potrebovať o niečo menej alebo o niečo viac vody pri miesení, hlavné je, aby ste dostali pružné cesto tuhšej konzistencie. Nemiesila som ho ako na koláče, lebo bolo pevnejšie, ale som do neho akoby búchala a štípala, nadvihovala cesto a prekladala ho z jednej strany do druhej. Cesto sa lepí, miesila som asi 15 minút. Potom som ho pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na slniečku kysnúť. Dnes nebolo až tak veľmi horúco, teplota bola práve vhodná na túto príležitosť:-)

    Chlebík od mamičky - obrázok 4
  5. 5

    Cesto na slnku krásne vykyslo za 40 minút:-)

    Chlebík od mamičky - obrázok 5
  6. 6

    Preložila som ho na pomúčenú podložku, premiesila len zľahka, skôr to bolo len také prevaľovanie, aby sa naň nalepila múka a aby sa dalo vyformovať do tvaru podlhovastého bochníka

    Chlebík od mamičky - obrázok 6
  7. 7

    Pekáčik po babke som vystlala papierom na pečenie a cesto som tam rýchlo premiestnila. Ostrým nožom som ho 3x narezala a na oboch koncoch som prstom urobila dzúrky:-) Rúru som zapla na 230°C. Nechala som kysnúť ďalších 30 minút, potom som ho potrela mliekom. Takto mi nakysol v pekáčiku.

    Chlebík od mamičky - obrázok 7
  8. 8

    Chlebík som šupla do vyhriatej rúry, piekla som na vyššej teplote 10 minút, potom som znížila na 180°C a piekla som ďalej 40 minút. Poklopkala som po chlebíku, ak je zvuk dutý, mal by byť upečený. Vyložila som ho na mriežku vychladnúť, nepotierala ani nezakrývala som.

    Chlebík od mamičky - obrázok 8
  9. 9

    Krájala som až po vychladnutí, kôrka nebola tvrdá, to mám rada, chlebík bol vláčny, voňavý a ľahký, nadýchaný, nezadusený, ako vraví moja mamička, ktorej aj touto cestou ďakujem pekne ♥

    Chlebík od mamičky - obrázok 9

Diskusia k receptu

safran
"búchala a štípala" - to by chcelo video :-) krásny je... a ak na 30% ražný - SUPER!
vlasatka
veľmi pekný chlieb. tiež dávam pomer hladkej a ražnej múky asi takýto, miesim iba s vodou. myslím, že keď sa pridáva ražná múka, ten chlieb je veľmi chutný. práve dnes mám aj ja zamiesený, kysne v ošatke, o chvíľu idem piecť. dávam ho do remosky, je z nej tiež super.
svedka
co by som len ja za taky krajcek normalneho praveho chlebika dala :) Odomna tak dobre nechuti,lepsie ked druhi napecu .Moj ani tak pekne nevyzera :)
brambora
krasa. ukladam. som rada, ze bez octu :D to ja nemozem ani citit. :D takze urcite urobim. len tie dierky na koncoch ma zaujimaju!?
daguska
Urcite skvelý.Milujem vsetky chlebíky.Nachádzam samé vynikajúce recepty.Len keby sa dalo vsetky upiect a ochutnat.Ukázkový.
havino
šikovná, pekný chlebík, ak ťa chytí pečenie chlebíka, už pri tom zostaneš, málinko pevnejšie cesto a na budúce bez pekáča, viem, mudrujem, ale ty na to máš a ber to ako výzvu, niet nad domáci chlebík, aj kvások pošlem, poradím, to je zas iná chuť
kika1212
@kukulienka , výborný chlebík si upiekla, viem, ako chutí, moja mamka pečie presne takto isto, len s jedným rozdielom - od oka. Konečne som sa dostala k presnému receptu:)
dvorka
Už aj ho idem piecť. Vyskúšala som niekoľko chlebov a zatiaľ mal najväčší úspech židovský - šábesová chala od Pusty. Keď som mala pekárničku, piekla som veľa a aj s orechami - mal krásnu fialovú farbu. V rúre sa mi chleby nie veľmi daria.
kukulienka71
@pusta , od takej pekárky, ako si ty, je pochvala pre mňa pocta, ďakujem:-) @safran , veru, to nie je také normálne miesenie, video ešte neviem pridať, ražná múka pridá vynikajúcu chuť, mám ju rada, ďakujem:-)@margaretka28 , pozerala som aj tvoj chlebík, máme ho veľmi podobný, až na niektoré suroviny, si šikulka, ďakujem pekne:-) @vlasatka , máš úplnú pravdu, dávnejšie aj mama pekávala v remoske, ja už tiež nemám, ale je to dobrý pomocník, ošatku si tiež chcem objednať, ďakujem:-) @radost , si milá,vďaka:-) @svedka , aj by som ti išla upiecť, keby si tak ďaleko nebola, ale máš pravdu, aj mne chutí viac, keď mi iný upečie, ďakujem ti:-) @jozka2 , s domácim chlebíkom je aj masť a cibuľa oveľa chutnejšia, to sa nedá ani porovnať, Ďakujem:-) @brambora , budem veľmi rada, ak sa ti podarí a budeš spokojná, prosím ozvi sa potom. Mama automaticky robí do chlebíka dzúrky na konce, aj som sa smiala vždy, tu ich ani nie je vidieť, asi robím menšie:-) dikes:-) @hanka56 , ďakujem za krásne hodnotenie aj uloženie receptu:-) @havino , ty ma priam vidlami posúvaš dopredu:-D, ja som tak rada, že aj tento sa mi dobre a chutne podaril a že ďalšia výzva...áno, kváskový je asi najsamlepší, pozbieram odvahu a budem na sebe pracovať, ďakujem za podporu, podrobnosti dohodneme ;-) nabudúce na plechu upečiem a pevnejší, ďakujem za uznanie:-) @kika1212 , neuveríš, aj moja mama pečie od oka, to sme už museli tie pomery a hmotnosti odskúšať, aby to pasovalo, pozorovala som ju viackrát a merala som, čo ona sypala:-))) to je opačný postup, ako keď niektopodľa receptu pečie, teraz trebalo podľa pečenia napísať recept, ale podaril sa nad očakávanie, aj mama bola veľmi spokojná, ako sa mi podaril, ďakujem ti:-) @megdesign , to je tuším prvá pochvala od teba, si zapíšem do komína:-)) mne najviac chutí zemiakový, tak ako píšeš, zostane dlhšie vláčny, teraz som polku dala aj do mrazu, lebo by sa neminul, ďakujem pekne:-) @tassiedevil , poklona od takého pekára mi padne veľmi dobre, aj hviezdičky doleteli, ďakujem pekne:-) @daguska , ďakujem za tvoje skvelé hodnotenie, som rada, že sa ti páči:-) @kimlo , ty väčšinou jedným slovom hodnotíš, ale to stojí za to, ďakujem pekne:-) @marianne , chlebík sa vydaril fakt ukážkovo, striedka sa páči aj mne, ďakujem pekne:-) @finczi , som rada, že sa ti natoľko páči, že ho vyskúšaš, držím palce a prosím odozvu, ďakujem ti:-) @dvorka , na tú chalu sa už chystám aj ja, keď sa ti vydarila, hádam sa aj mne. Budem mať radosť, ak sa ti môj chlebík takisto vydarí, napíš potom, ďakujem pekne:-) @sylvia267 , ďakujem za hodnotenie, si milá:-)
mariamka
@kukulienka krasny chlebik a s takou tradiciou, velka pochvala,, tiez robievam obdobne, len zemiak sa mi nechce varit a struhat, tak davam zemiakovu kasu v prasku hehe, mas ho krasne okaty a na pohlad vlacny, radost pozerat, a paci sa mi aj to rydzoslovenske "mamička" :) ide do KK, jeden z najkrajsich, co som tu videla
ocko
pekny chlebik a neodolalasom a uz aj kysne ja ho dam len tak na plech ja som ho dala na polovicu a bodu dva mensie dakujem a je uz aj kk pridale som aj spajlovu muku co som mala ostatu.
dvorka
Neviem čo robím zle, ale zas mám chlieb síce voňavý, chutný, s mäkkou kôrkou, ale v rúre mi už vôbec nevyrástol, dokonca sa mi vidí že klesol, a je ťažký. Ani striedka teda nie je nadýchaná s peknými bublinkami. Cesto vonku kyslo ako divé, tešila som sa že konečne bude pekný. Možno nabudúce. Budem skúšaťďalej.
babkamt
vydarený chlieb si nám ponúkla. Dala som ti 5*. Dnes od skorého rána slintám pri obrazovke. Syn mi volal, že pečú s trojročným vnúčikom žemle k cigánskej. Malý robil z cesta na vrch žemlí oči , nos a ústa:-) Cítim vôňu doma pečeného chleba. Ostalo z neho? Pribehnem na koštovku:-)
kukulienka71
@mariamka , tvoje slová mi urobili radosť, hlavne tá posledná veta. Mamička je len jedna, veď vieš;-) Ďakujem pekne:-) @terinka55 , @janger , @anina6 , ďakujem za pochvalu, som veľmi rada, že sa vám páči:-) @ocko , no ako sa vydaril? @dvorka , je mi to ľúto, keď cesto pekne nakyslo, problém bude asi v rúre, keď píšeš, že sa ti v nej nedarí moc napiecť chlebíky:-( prajem trpezlivosť k skúšaniu a držím palce na budúce to hádam vyjde;-) @babkamt , vy ste šikovná rodina, páči sa mi, žeaj chlapci sa zapájajú do kuchynských aktivít:-) ďakujem pekne za uznanie, ostalo ešte z neho, teraz si ho idem dať k tekvicovému prívarku, dobehni, počkám;-)
kukulienka71
@mesiar50 , ďakujem ti pekne:-) všetky pochvaly tlmočím aj mamičke, lebo vlastne je to jej zásluha, že som ten chlebík upiekla a dala sem jeho recept.
vikina123
dvorka, ja si myslím, že tvoj chlebík prekysol . Nabudúce nechaj kysnúť kratšie. Iné si určite nič zlé neurobila. Skúšaj ďalej.
ocko
musim napisat ze chlebik sa podaril a bol vynikajuci vecer sa ziedol jeden a dnes dalsi recept je vynikajuci aj bez octu ako väcina receptov ma je vonavejsí dakujem a urcite budem piect aj nadalej dakujem
kukulienka71
@vikina123 , ďakujem za pochvalu:-) @ocko , to ma nesmierne teší, že sa ti vydarili hneď dva chlebíky!!!! áno, bez octu nie je taký kyslastý, to mám aj ja rada:-) spríjemnil si mi večer, ďakujem pekne!!! nech sa darí! pekný zvyšok večera:-)
tassiedevil
@kukulienka71 ,ako tak sledujem, tak Ta to pečenie chleba riadne chytilo:) už začínam trochu žiarliť...:) nie naozaj, s plného srdca Ti prajem, aby si mala tie chlebíky stále také krásne a chutné...:)k tej pomazánke chcem aj takýto chlebík...:)))
kukulienka71
@tassiedevil , :-)), nežiarli, ty si v pečení Pán! Ďakujem za prianie, keď ma niečo nadchne, som až maniak:-D ale kým sa sem dostaneš, mám sa ešte čo učiť;-) pekný deň!
mariamka
to je teda chlebikova jazda, parada! nemas donaskovu sluzbu?? ale este mas rest, tu combi-tortu ukazat :)
kukulienka71
@mariamka , ďakujem:-) ešte nemám:-) dnes som oddychovala, boli sme v levanduľovo rozkvitnutom Tihanyi, som úplne, ale úplne uvoľnená a ukľudnená, odporúčam každému;-)
obor123
@kukulienka , chlebík sa mi páči. Recept je zrozumiteľný. Ja všetko miesim s mixerom a možno preto si neviem predstaviť postup pri miesení "akoby som naň buchala a štípala. " Ak vieš, buď taká dobrá priblíž mi ten postup. Ďakujem
kukulienka71
@obor123 , pri miesení koláčového cesta sa dá miesiť oveľa rýchlejšie, keďže to cesto je redšie. Tu potrebuješ silu. Darmo chceš použiť také isté pohyby, tuhosť cesta to moc nedovolí, načrieš do cesta pravou rukou tak, aby si chytila kus, ten nadvihneš, bude sa ťahať a tým sa cesto prevzdušní. Vrátiš ho na iné miesto a silne ho vtlačíš-buchneš do ostatného cesta. Potom načrieš-štipneš do cesta inde, nadvihneš a vrátiš na iné miesto, také krížové pohyby, ako máš silu, tak silno to rob, aby sa to dobre prepracovalo. Celé cesto sa takto poprevracia, prevzdušní, premiesi. lepšie to už asi nevysvetlím:-)
safran
Gratulujem, 2. pozícia za jún :-) 34 ľudí pridalo nejaké hodnotenie, ale 221 uložilo do KK, čo je teda objektívnejšie ohodnotenie záujmu. 1.priečku bolo ťažké pokoriť, napriek tomu si myslím, že "mamičkin chlebík" napečie viac ľudí ako víťazný recept, okrem toho, že ten sa tu už nachádzal v minulosti, ale nie každý si dá záležať, či dáva niečo nové alebo nie. Ešte raz: všetko dobré a nech Ti to tak skvelo ďalej varí, pečie, nielen rodine pre radosť.
zolik
@kukulienka71 , ma ucta milostiva pani :-) dnes som upiekla z 1/2 davky (sme len dvaja) a teda poviem Ti - SUPER chlieb! Nemam pekac po babicke, tak som pouzila spodny diel rimskeho hrnca vystlany papierom na pecenie, a kedze som lenoch, tak cesto za mna vymiesilo KitchenAid na 2. rychlostnom stupni asi 10 minut. Inak som dodrzala cely postup podla Tvojho receptu. Moj manzel si uz odrezal take drevorubacske 2 krajce, ako predjedlo k mojitu podla @pusta a griluje. Dakujem a tento chlieb odporucam vrele.
kukulienka71
@zolik , veľmi si ma potešila! si šikovná, vynájdeš sa, uľahčíš si;-) nech vám chutí a ďakujem pekne za odozvu aj odporúčanie, cením si to:-)
zolik
@kukulienka71 , velmi rada podam spravu ked vyskusam a recept sa podari. Podla mna je to odporucanie aj pre ostatnych varechacov. Velmi si cenim spätnu väzbu. A este nieco. Aj dnes na druhy den je chlieb velmi dobry. Prajem pekny vecer.
kika1212
@kukulienka , chlieb v sobotu upečený, výborný, samé oké. Ja som ho ešte 2 x preložila, vieš, od seba k sebe, z boka na bok..., piekla som
zo 600 g múky, len som ho dala na plech. Nabudúce dám do pekáča, nech má mantinely, lebo pridaním zemiakov cesto trochu zredlo a na plechu sa uvolnilo. Tak a toto je presne chlieb aj mojej mamy, tiež ho pečie a je fantastický, len stará škola - od oka. Skúsim pridať foto. Nie je v reze, lebo som ho brala na grilovačku. Ďakujem za recept, budem piecť, len nie často, aby sa kilá nelepili
 t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/460400729_ad9571f36...


kukulienka71
@zolik , TS som poslala znovu:-) @kika1212 , veľmi sa teším, že chlebík sa vám aj po upečení páči, iste si mala super cesto! ja som ho robila len prvýkrát v tom pekáčiku, odvtedy len na plechu, zemiaky musia byť úplne studené a nedávaj ich viac, ako píšem, nemali by riediť cesto, mne sa to nestáva, vodu pridávaj po častiach až úplne naposledy a zarob radšej tuhšie cesto, to množstvo vody je orientačné. Ani na plechu sa mi cesto neroztečie, lebo vysokou počiatočnou teplotou sa nadvihne, nadobudne tvar a potom sa už len pri nižšej teplote dopeká. Tiež som kilo pribrala, odkedy ho vypekám, takže musím pribrzdiť:-) Prajem veľa pekných a chutných chlebíkov, ten na fotke vyzerá skvele, ďakujem pekne za odozvu aj foto:-)
zolik
@kukulienka71 TS u mna nefunguju, vcera vecer som hlasila redakcii, ale doteraz sa nic nedeje a ani tuto Tvoju spravu som neobdrzala. Tak som to vyriesila po svojom: Ak chces mozes sa so mnou spojit cez mail: zolik@gmx.ch
kika1212
@kukulienka , a veruže náš pravdu. Zemiaky boli studené, to by bolo v poriadku, ale na to množstvo múky som ich dala 100 g. Si predstav, dala som si tú námahu, keď vážiť všetko, tak všetko, aj tak som to prešvihla a viem aj od mamky, že so zemiakmi opatrne. A s tými kilami neplaš. (Ale je to svätá pravda:))). Aj fotku mi zle pricapilo. Skúsim ešte raz

 t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/460400729_ad9571f36...
kukulienka71
no:-))ani mne to neprešlo, nevadí, kto chce, otvorí link a uvidí tvoj chrumkavý chlebík;-)
zolik
@kukulienka71 , ako som pisala chlieb som upiekla 15.7. a dnes 21.7. som dojedla posledne dva krajce. Chlieb bol aj po 6 dnoch chutny a velmi jedly. Zabaleny v lanovom obrusku a uskladneny v chlebniku vydrzal skoro tyzden. Tymto mojim prispevkom ho s Tvojim dovolenim vsetkym, ktori ho este nevyskusali, alebo sa len chystaju, este raz vrele odporucam. Prajem pekny start do noveho pracovneho alebo dovolenkoveho tyzdna.
kukulienka71
@zolik , fantastická správa! ja som ho jedla "len" 3 dni, lebo sa minul za ten čas, ale tiež odporúčam nie v mikroténovom sáčku držať a vôbec sa nemrví. Tvoju skúsenosť a odporúčanie si s vďakou cením, pohodové dni aj tebe!
salinka
Včera som piekla tvoj chlebík presne podľa receptu. Bochník vážil 1 460 gramov, ale to už sme z neho koštovali:-) Je naozaj taký výborný ako opisuješ. Určite ho budem piecť častejšie, len dám viacej soli. Dnes je stále mäkký a chutný. Ďakujem za receptúru:-)


katka78
@Kukulienka71 chcela som dnes vyskúšať nejaký nový chlebík, voľba padla na tento tvoj a urobila som dobre! Mám ho menší, lebo pečiem z polovičnej dávky, ale chuťovo je výborný. Kôrka sa mi podarila chrumkavá, ale ja mám takú rada, takže nevadí. Ak chcem mäkkú, dám dobre vychladnutý chlebík do igelitového vrecka, ona zmäkne. Tak zvyknem robiť pre maminu lebo ona má rada mäkkú kôrku a ocko chrumkavú, tak používam tento "trik". Ďakujem pekne @Kukulienka71 za recept, ktorý zároveň všetkým skúšania-chtivým odporúčam :-)


kukulienka71
Jééj! taký krásny sa ti podaril, 1,2 a možno aj 3(krajčeky) by som asi zvládla :-D aj teraz:-P Ďakujem za dôveru, lákavú fotku aj odporúčanie.
finczi
@kukulienka71 dnes som chlebík /konečne/ vyskúšala, nie je síce taký vysoký ako Váš, ale inak som spokojná. Tak plním sľub, že vyskúšam a ďakujem za recept. Síce po dlhšom čase, ale predsa. Pekný deň!
kukulienka71
@finczi , prepáč, až teraz som si všimla tvoj koment. Som rada, že si spokojná a ďakujem pekne za vyskúšanie receptu ako aj za odozvu. Aj tebe pekný deň!
haji
kukulienka71 - Moc děkuji za úžasný recept, peču podle něj často. Vždy se mi povede! Experimentuji s druhy mouky. Mám i vděčné sousedy, kteří se těší až ho upeču! Díky!!
kukulienka71
@haji , veľmi si ma potešila, ďakujem pekne za milú a pozitívnu odozvu. teším sa spolu s tebou, len tak ďalej;-)
jack
Ahoj milá @Kukulienka.Ve čer som si zabudla vybrať kvások pre dnešné pečenie a potrebovala som upiecť dajaký chlebík.Ani neviem ako som našla tento tvoj.Urobila som ho a je fakt skvelý.Len neviem čím to bude,si predstav,že mi narástol ako obor v trúbe:-)Normálne som sa zľakla.Nemám taký pekáčik ako ty,robila som ho na vyhriatom plechu,ale ten si rástol:-D,odfotila som len polovičku,celý by sa mi ani do foťáka nezmestil:-)))Chuťovo nemá chybu,nabudúce urobím z polovičnej dávky,tento budeme jesť asi 2 týždne))))).Ďakujem za receptík.


haji
@Jack (18.4.2017 18:15)
Haha milá @Jack je to opravdu macek, ale co chceš, len múky máš 1 kilo! Já mám velký oválný litinový kastrol, pékávala jsem tento chlebík v něm. Už peču jen kváskový, ale na Chlebík od mamičky ráda vzpomínám. Obrovské krajíce z něj byly, děti na návštěvě se praly o to, kdo dostane ten největší - takové ještě nikdy neviděly. haha Vděčný recept!
jack
@Haji (18.4.2017 19:30)

Veru Haji.Taký som ešte ani ja nevidela...Bol obrovský:-D. Musela som ho nakrájať na štvrťky a tak som ho nasáčkovala no a šup s ním do mrazu.Keďže manžel chlieb neje,len sem tam si zoberie na nočnú,tak robím to takto.Mám na dlho.Nemám krájač tak to tak aj vyzerá,akoby ho myšičky okusali.Ale krájaj čerstvý chlieb?Žiadna sranda,ale čo som mala na výber.?Veď sa mrkni....


1x haji
kukulienka71
jéj, @jack , veľmi si ma potešila nielen výsledkom svojho snaženia ale aj humorne ladeným komentárom, ďakujem pekne aj za fotky:-))) @haji to vystihla s "macekom", ona to umí:-DD Tak máš teraz vystaráno a mrazničku chlebom zapratanú...môžeš sa venovať iným aktivitám;-)
Ďakujem dievčence za milé slová a som rada, že sa vám recept páči a chlieb chutí.
haji
@Jack (18.4.2017 20:25)
Ano, na čtvrtky a pak dál, haha Naštěstí já mám kráječ, chleba sotva vychladlý /ať kváskový či tento/ nakrájím, "rozpytlíkuji" - po dvou až třech krajících a naskládám do mrazáku. Není to ideální, ale pořád lepší než jíst starý chleba.
@Kukulienka71 tvoje recepty jsou záruka kvality, o tom žádná, moc mě potěšilo, že @Jack našla tvůj Chlebík od mamičky a je také spokojná! Mávám oběma!!
safran
"búchala a štípala" - to by chcelo video :-) krásny je... a ak na 30% ražný - SUPER!
vlasatka
veľmi pekný chlieb. tiež dávam pomer hladkej a ražnej múky asi takýto, miesim iba s vodou. myslím, že keď sa pridáva ražná múka, ten chlieb je veľmi chutný. práve dnes mám aj ja zamiesený, kysne v ošatke, o chvíľu idem piecť. dávam ho do remosky, je z nej tiež super.
svedka
co by som len ja za taky krajcek normalneho praveho chlebika dala :) Odomna tak dobre nechuti,lepsie ked druhi napecu .Moj ani tak pekne nevyzera :)
brambora
krasa. ukladam. som rada, ze bez octu :D to ja nemozem ani citit. :D takze urcite urobim. len tie dierky na koncoch ma zaujimaju!?
daguska
Urcite skvelý.Milujem vsetky chlebíky.Nachádzam samé vynikajúce recepty.Len keby sa dalo vsetky upiect a ochutnat.Ukázkový.
havino
šikovná, pekný chlebík, ak ťa chytí pečenie chlebíka, už pri tom zostaneš, málinko pevnejšie cesto a na budúce bez pekáča, viem, mudrujem, ale ty na to máš a ber to ako výzvu, niet nad domáci chlebík, aj kvások pošlem, poradím, to je zas iná chuť
kika1212
@kukulienka , výborný chlebík si upiekla, viem, ako chutí, moja mamka pečie presne takto isto, len s jedným rozdielom - od oka. Konečne som sa dostala k presnému receptu:)
dvorka
Už aj ho idem piecť. Vyskúšala som niekoľko chlebov a zatiaľ mal najväčší úspech židovský - šábesová chala od Pusty. Keď som mala pekárničku, piekla som veľa a aj s orechami - mal krásnu fialovú farbu. V rúre sa mi chleby nie veľmi daria.
kukulienka71
@pusta , od takej pekárky, ako si ty, je pochvala pre mňa pocta, ďakujem:-) @safran , veru, to nie je také normálne miesenie, video ešte neviem pridať, ražná múka pridá vynikajúcu chuť, mám ju rada, ďakujem:-)@margaretka28 , pozerala som aj tvoj chlebík, máme ho veľmi podobný, až na niektoré suroviny, si šikulka, ďakujem pekne:-) @vlasatka , máš úplnú pravdu, dávnejšie aj mama pekávala v remoske, ja už tiež nemám, ale je to dobrý pomocník, ošatku si tiež chcem objednať, ďakujem:-) @radost , si milá,vďaka:-) @svedka , aj by som ti išla upiecť, keby si tak ďaleko nebola, ale máš pravdu, aj mne chutí viac, keď mi iný upečie, ďakujem ti:-) @jozka2 , s domácim chlebíkom je aj masť a cibuľa oveľa chutnejšia, to sa nedá ani porovnať, Ďakujem:-) @brambora , budem veľmi rada, ak sa ti podarí a budeš spokojná, prosím ozvi sa potom. Mama automaticky robí do chlebíka dzúrky na konce, aj som sa smiala vždy, tu ich ani nie je vidieť, asi robím menšie:-) dikes:-) @hanka56 , ďakujem za krásne hodnotenie aj uloženie receptu:-) @havino , ty ma priam vidlami posúvaš dopredu:-D, ja som tak rada, že aj tento sa mi dobre a chutne podaril a že ďalšia výzva...áno, kváskový je asi najsamlepší, pozbieram odvahu a budem na sebe pracovať, ďakujem za podporu, podrobnosti dohodneme ;-) nabudúce na plechu upečiem a pevnejší, ďakujem za uznanie:-) @kika1212 , neuveríš, aj moja mama pečie od oka, to sme už museli tie pomery a hmotnosti odskúšať, aby to pasovalo, pozorovala som ju viackrát a merala som, čo ona sypala:-))) to je opačný postup, ako keď niektopodľa receptu pečie, teraz trebalo podľa pečenia napísať recept, ale podaril sa nad očakávanie, aj mama bola veľmi spokojná, ako sa mi podaril, ďakujem ti:-) @megdesign , to je tuším prvá pochvala od teba, si zapíšem do komína:-)) mne najviac chutí zemiakový, tak ako píšeš, zostane dlhšie vláčny, teraz som polku dala aj do mrazu, lebo by sa neminul, ďakujem pekne:-) @tassiedevil , poklona od takého pekára mi padne veľmi dobre, aj hviezdičky doleteli, ďakujem pekne:-) @daguska , ďakujem za tvoje skvelé hodnotenie, som rada, že sa ti páči:-) @kimlo , ty väčšinou jedným slovom hodnotíš, ale to stojí za to, ďakujem pekne:-) @marianne , chlebík sa vydaril fakt ukážkovo, striedka sa páči aj mne, ďakujem pekne:-) @finczi , som rada, že sa ti natoľko páči, že ho vyskúšaš, držím palce a prosím odozvu, ďakujem ti:-) @dvorka , na tú chalu sa už chystám aj ja, keď sa ti vydarila, hádam sa aj mne. Budem mať radosť, ak sa ti môj chlebík takisto vydarí, napíš potom, ďakujem pekne:-) @sylvia267 , ďakujem za hodnotenie, si milá:-)
mariamka
@kukulienka krasny chlebik a s takou tradiciou, velka pochvala,, tiez robievam obdobne, len zemiak sa mi nechce varit a struhat, tak davam zemiakovu kasu v prasku hehe, mas ho krasne okaty a na pohlad vlacny, radost pozerat, a paci sa mi aj to rydzoslovenske "mamička" :) ide do KK, jeden z najkrajsich, co som tu videla
ocko
pekny chlebik a neodolalasom a uz aj kysne ja ho dam len tak na plech ja som ho dala na polovicu a bodu dva mensie dakujem a je uz aj kk pridale som aj spajlovu muku co som mala ostatu.
dvorka
Neviem čo robím zle, ale zas mám chlieb síce voňavý, chutný, s mäkkou kôrkou, ale v rúre mi už vôbec nevyrástol, dokonca sa mi vidí že klesol, a je ťažký. Ani striedka teda nie je nadýchaná s peknými bublinkami. Cesto vonku kyslo ako divé, tešila som sa že konečne bude pekný. Možno nabudúce. Budem skúšaťďalej.
babkamt
vydarený chlieb si nám ponúkla. Dala som ti 5*. Dnes od skorého rána slintám pri obrazovke. Syn mi volal, že pečú s trojročným vnúčikom žemle k cigánskej. Malý robil z cesta na vrch žemlí oči , nos a ústa:-) Cítim vôňu doma pečeného chleba. Ostalo z neho? Pribehnem na koštovku:-)
kukulienka71
@mariamka , tvoje slová mi urobili radosť, hlavne tá posledná veta. Mamička je len jedna, veď vieš;-) Ďakujem pekne:-) @terinka55 , @janger , @anina6 , ďakujem za pochvalu, som veľmi rada, že sa vám páči:-) @ocko , no ako sa vydaril? @dvorka , je mi to ľúto, keď cesto pekne nakyslo, problém bude asi v rúre, keď píšeš, že sa ti v nej nedarí moc napiecť chlebíky:-( prajem trpezlivosť k skúšaniu a držím palce na budúce to hádam vyjde;-) @babkamt , vy ste šikovná rodina, páči sa mi, žeaj chlapci sa zapájajú do kuchynských aktivít:-) ďakujem pekne za uznanie, ostalo ešte z neho, teraz si ho idem dať k tekvicovému prívarku, dobehni, počkám;-)
kukulienka71
@mesiar50 , ďakujem ti pekne:-) všetky pochvaly tlmočím aj mamičke, lebo vlastne je to jej zásluha, že som ten chlebík upiekla a dala sem jeho recept.
vikina123
dvorka, ja si myslím, že tvoj chlebík prekysol . Nabudúce nechaj kysnúť kratšie. Iné si určite nič zlé neurobila. Skúšaj ďalej.
ocko
musim napisat ze chlebik sa podaril a bol vynikajuci vecer sa ziedol jeden a dnes dalsi recept je vynikajuci aj bez octu ako väcina receptov ma je vonavejsí dakujem a urcite budem piect aj nadalej dakujem
kukulienka71
@vikina123 , ďakujem za pochvalu:-) @ocko , to ma nesmierne teší, že sa ti vydarili hneď dva chlebíky!!!! áno, bez octu nie je taký kyslastý, to mám aj ja rada:-) spríjemnil si mi večer, ďakujem pekne!!! nech sa darí! pekný zvyšok večera:-)
tassiedevil
@kukulienka71 ,ako tak sledujem, tak Ta to pečenie chleba riadne chytilo:) už začínam trochu žiarliť...:) nie naozaj, s plného srdca Ti prajem, aby si mala tie chlebíky stále také krásne a chutné...:)k tej pomazánke chcem aj takýto chlebík...:)))
kukulienka71
@tassiedevil , :-)), nežiarli, ty si v pečení Pán! Ďakujem za prianie, keď ma niečo nadchne, som až maniak:-D ale kým sa sem dostaneš, mám sa ešte čo učiť;-) pekný deň!
mariamka
to je teda chlebikova jazda, parada! nemas donaskovu sluzbu?? ale este mas rest, tu combi-tortu ukazat :)
kukulienka71
@mariamka , ďakujem:-) ešte nemám:-) dnes som oddychovala, boli sme v levanduľovo rozkvitnutom Tihanyi, som úplne, ale úplne uvoľnená a ukľudnená, odporúčam každému;-)
obor123
@kukulienka , chlebík sa mi páči. Recept je zrozumiteľný. Ja všetko miesim s mixerom a možno preto si neviem predstaviť postup pri miesení "akoby som naň buchala a štípala. " Ak vieš, buď taká dobrá priblíž mi ten postup. Ďakujem
kukulienka71
@obor123 , pri miesení koláčového cesta sa dá miesiť oveľa rýchlejšie, keďže to cesto je redšie. Tu potrebuješ silu. Darmo chceš použiť také isté pohyby, tuhosť cesta to moc nedovolí, načrieš do cesta pravou rukou tak, aby si chytila kus, ten nadvihneš, bude sa ťahať a tým sa cesto prevzdušní. Vrátiš ho na iné miesto a silne ho vtlačíš-buchneš do ostatného cesta. Potom načrieš-štipneš do cesta inde, nadvihneš a vrátiš na iné miesto, také krížové pohyby, ako máš silu, tak silno to rob, aby sa to dobre prepracovalo. Celé cesto sa takto poprevracia, prevzdušní, premiesi. lepšie to už asi nevysvetlím:-)
safran
Gratulujem, 2. pozícia za jún :-) 34 ľudí pridalo nejaké hodnotenie, ale 221 uložilo do KK, čo je teda objektívnejšie ohodnotenie záujmu. 1.priečku bolo ťažké pokoriť, napriek tomu si myslím, že "mamičkin chlebík" napečie viac ľudí ako víťazný recept, okrem toho, že ten sa tu už nachádzal v minulosti, ale nie každý si dá záležať, či dáva niečo nové alebo nie. Ešte raz: všetko dobré a nech Ti to tak skvelo ďalej varí, pečie, nielen rodine pre radosť.
zolik
@kukulienka71 , ma ucta milostiva pani :-) dnes som upiekla z 1/2 davky (sme len dvaja) a teda poviem Ti - SUPER chlieb! Nemam pekac po babicke, tak som pouzila spodny diel rimskeho hrnca vystlany papierom na pecenie, a kedze som lenoch, tak cesto za mna vymiesilo KitchenAid na 2. rychlostnom stupni asi 10 minut. Inak som dodrzala cely postup podla Tvojho receptu. Moj manzel si uz odrezal take drevorubacske 2 krajce, ako predjedlo k mojitu podla @pusta a griluje. Dakujem a tento chlieb odporucam vrele.
kukulienka71
@zolik , veľmi si ma potešila! si šikovná, vynájdeš sa, uľahčíš si;-) nech vám chutí a ďakujem pekne za odozvu aj odporúčanie, cením si to:-)
zolik
@kukulienka71 , velmi rada podam spravu ked vyskusam a recept sa podari. Podla mna je to odporucanie aj pre ostatnych varechacov. Velmi si cenim spätnu väzbu. A este nieco. Aj dnes na druhy den je chlieb velmi dobry. Prajem pekny vecer.
kika1212
@kukulienka , chlieb v sobotu upečený, výborný, samé oké. Ja som ho ešte 2 x preložila, vieš, od seba k sebe, z boka na bok..., piekla som
zo 600 g múky, len som ho dala na plech. Nabudúce dám do pekáča, nech má mantinely, lebo pridaním zemiakov cesto trochu zredlo a na plechu sa uvolnilo. Tak a toto je presne chlieb aj mojej mamy, tiež ho pečie a je fantastický, len stará škola - od oka. Skúsim pridať foto. Nie je v reze, lebo som ho brala na grilovačku. Ďakujem za recept, budem piecť, len nie často, aby sa kilá nelepili
 t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/460400729_ad9571f36...


kukulienka71
@zolik , TS som poslala znovu:-) @kika1212 , veľmi sa teším, že chlebík sa vám aj po upečení páči, iste si mala super cesto! ja som ho robila len prvýkrát v tom pekáčiku, odvtedy len na plechu, zemiaky musia byť úplne studené a nedávaj ich viac, ako píšem, nemali by riediť cesto, mne sa to nestáva, vodu pridávaj po častiach až úplne naposledy a zarob radšej tuhšie cesto, to množstvo vody je orientačné. Ani na plechu sa mi cesto neroztečie, lebo vysokou počiatočnou teplotou sa nadvihne, nadobudne tvar a potom sa už len pri nižšej teplote dopeká. Tiež som kilo pribrala, odkedy ho vypekám, takže musím pribrzdiť:-) Prajem veľa pekných a chutných chlebíkov, ten na fotke vyzerá skvele, ďakujem pekne za odozvu aj foto:-)
zolik
@kukulienka71 TS u mna nefunguju, vcera vecer som hlasila redakcii, ale doteraz sa nic nedeje a ani tuto Tvoju spravu som neobdrzala. Tak som to vyriesila po svojom: Ak chces mozes sa so mnou spojit cez mail: zolik@gmx.ch
kika1212
@kukulienka , a veruže náš pravdu. Zemiaky boli studené, to by bolo v poriadku, ale na to množstvo múky som ich dala 100 g. Si predstav, dala som si tú námahu, keď vážiť všetko, tak všetko, aj tak som to prešvihla a viem aj od mamky, že so zemiakmi opatrne. A s tými kilami neplaš. (Ale je to svätá pravda:))). Aj fotku mi zle pricapilo. Skúsim ešte raz

 t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/460400729_ad9571f36...
kukulienka71
no:-))ani mne to neprešlo, nevadí, kto chce, otvorí link a uvidí tvoj chrumkavý chlebík;-)
zolik
@kukulienka71 , ako som pisala chlieb som upiekla 15.7. a dnes 21.7. som dojedla posledne dva krajce. Chlieb bol aj po 6 dnoch chutny a velmi jedly. Zabaleny v lanovom obrusku a uskladneny v chlebniku vydrzal skoro tyzden. Tymto mojim prispevkom ho s Tvojim dovolenim vsetkym, ktori ho este nevyskusali, alebo sa len chystaju, este raz vrele odporucam. Prajem pekny start do noveho pracovneho alebo dovolenkoveho tyzdna.
kukulienka71
@zolik , fantastická správa! ja som ho jedla "len" 3 dni, lebo sa minul za ten čas, ale tiež odporúčam nie v mikroténovom sáčku držať a vôbec sa nemrví. Tvoju skúsenosť a odporúčanie si s vďakou cením, pohodové dni aj tebe!
salinka
Včera som piekla tvoj chlebík presne podľa receptu. Bochník vážil 1 460 gramov, ale to už sme z neho koštovali:-) Je naozaj taký výborný ako opisuješ. Určite ho budem piecť častejšie, len dám viacej soli. Dnes je stále mäkký a chutný. Ďakujem za receptúru:-)


katka78
@Kukulienka71 chcela som dnes vyskúšať nejaký nový chlebík, voľba padla na tento tvoj a urobila som dobre! Mám ho menší, lebo pečiem z polovičnej dávky, ale chuťovo je výborný. Kôrka sa mi podarila chrumkavá, ale ja mám takú rada, takže nevadí. Ak chcem mäkkú, dám dobre vychladnutý chlebík do igelitového vrecka, ona zmäkne. Tak zvyknem robiť pre maminu lebo ona má rada mäkkú kôrku a ocko chrumkavú, tak používam tento "trik". Ďakujem pekne @Kukulienka71 za recept, ktorý zároveň všetkým skúšania-chtivým odporúčam :-)


kukulienka71
Jééj! taký krásny sa ti podaril, 1,2 a možno aj 3(krajčeky) by som asi zvládla :-D aj teraz:-P Ďakujem za dôveru, lákavú fotku aj odporúčanie.
finczi
@kukulienka71 dnes som chlebík /konečne/ vyskúšala, nie je síce taký vysoký ako Váš, ale inak som spokojná. Tak plním sľub, že vyskúšam a ďakujem za recept. Síce po dlhšom čase, ale predsa. Pekný deň!
kukulienka71
@finczi , prepáč, až teraz som si všimla tvoj koment. Som rada, že si spokojná a ďakujem pekne za vyskúšanie receptu ako aj za odozvu. Aj tebe pekný deň!
haji
kukulienka71 - Moc děkuji za úžasný recept, peču podle něj často. Vždy se mi povede! Experimentuji s druhy mouky. Mám i vděčné sousedy, kteří se těší až ho upeču! Díky!!
kukulienka71
@haji , veľmi si ma potešila, ďakujem pekne za milú a pozitívnu odozvu. teším sa spolu s tebou, len tak ďalej;-)
jack
Ahoj milá @Kukulienka.Ve čer som si zabudla vybrať kvások pre dnešné pečenie a potrebovala som upiecť dajaký chlebík.Ani neviem ako som našla tento tvoj.Urobila som ho a je fakt skvelý.Len neviem čím to bude,si predstav,že mi narástol ako obor v trúbe:-)Normálne som sa zľakla.Nemám taký pekáčik ako ty,robila som ho na vyhriatom plechu,ale ten si rástol:-D,odfotila som len polovičku,celý by sa mi ani do foťáka nezmestil:-)))Chuťovo nemá chybu,nabudúce urobím z polovičnej dávky,tento budeme jesť asi 2 týždne))))).Ďakujem za receptík.


haji
@Jack (18.4.2017 18:15)
Haha milá @Jack je to opravdu macek, ale co chceš, len múky máš 1 kilo! Já mám velký oválný litinový kastrol, pékávala jsem tento chlebík v něm. Už peču jen kváskový, ale na Chlebík od mamičky ráda vzpomínám. Obrovské krajíce z něj byly, děti na návštěvě se praly o to, kdo dostane ten největší - takové ještě nikdy neviděly. haha Vděčný recept!
jack
@Haji (18.4.2017 19:30)

Veru Haji.Taký som ešte ani ja nevidela...Bol obrovský:-D. Musela som ho nakrájať na štvrťky a tak som ho nasáčkovala no a šup s ním do mrazu.Keďže manžel chlieb neje,len sem tam si zoberie na nočnú,tak robím to takto.Mám na dlho.Nemám krájač tak to tak aj vyzerá,akoby ho myšičky okusali.Ale krájaj čerstvý chlieb?Žiadna sranda,ale čo som mala na výber.?Veď sa mrkni....


1x haji
kukulienka71
jéj, @jack , veľmi si ma potešila nielen výsledkom svojho snaženia ale aj humorne ladeným komentárom, ďakujem pekne aj za fotky:-))) @haji to vystihla s "macekom", ona to umí:-DD Tak máš teraz vystaráno a mrazničku chlebom zapratanú...môžeš sa venovať iným aktivitám;-)
Ďakujem dievčence za milé slová a som rada, že sa vám recept páči a chlieb chutí.
haji
@Jack (18.4.2017 20:25)
Ano, na čtvrtky a pak dál, haha Naštěstí já mám kráječ, chleba sotva vychladlý /ať kváskový či tento/ nakrájím, "rozpytlíkuji" - po dvou až třech krajících a naskládám do mrazáku. Není to ideální, ale pořád lepší než jíst starý chleba.
@Kukulienka71 tvoje recepty jsou záruka kvality, o tom žádná, moc mě potěšilo, že @Jack našla tvůj Chlebík od mamičky a je také spokojná! Mávám oběma!!
safran
"búchala a štípala" - to by chcelo video :-) krásny je... a ak na 30% ražný - SUPER!
vlasatka
veľmi pekný chlieb. tiež dávam pomer hladkej a ražnej múky asi takýto, miesim iba s vodou. myslím, že keď sa pridáva ražná múka, ten chlieb je veľmi chutný. práve dnes mám aj ja zamiesený, kysne v ošatke, o chvíľu idem piecť. dávam ho do remosky, je z nej tiež super.
svedka
co by som len ja za taky krajcek normalneho praveho chlebika dala :) Odomna tak dobre nechuti,lepsie ked druhi napecu .Moj ani tak pekne nevyzera :)
brambora
krasa. ukladam. som rada, ze bez octu :D to ja nemozem ani citit. :D takze urcite urobim. len tie dierky na koncoch ma zaujimaju!?
daguska
Urcite skvelý.Milujem vsetky chlebíky.Nachádzam samé vynikajúce recepty.Len keby sa dalo vsetky upiect a ochutnat.Ukázkový.
havino
šikovná, pekný chlebík, ak ťa chytí pečenie chlebíka, už pri tom zostaneš, málinko pevnejšie cesto a na budúce bez pekáča, viem, mudrujem, ale ty na to máš a ber to ako výzvu, niet nad domáci chlebík, aj kvások pošlem, poradím, to je zas iná chuť
kika1212
@kukulienka , výborný chlebík si upiekla, viem, ako chutí, moja mamka pečie presne takto isto, len s jedným rozdielom - od oka. Konečne som sa dostala k presnému receptu:)
dvorka
Už aj ho idem piecť. Vyskúšala som niekoľko chlebov a zatiaľ mal najväčší úspech židovský - šábesová chala od Pusty. Keď som mala pekárničku, piekla som veľa a aj s orechami - mal krásnu fialovú farbu. V rúre sa mi chleby nie veľmi daria.
kukulienka71
@pusta , od takej pekárky, ako si ty, je pochvala pre mňa pocta, ďakujem:-) @safran , veru, to nie je také normálne miesenie, video ešte neviem pridať, ražná múka pridá vynikajúcu chuť, mám ju rada, ďakujem:-)@margaretka28 , pozerala som aj tvoj chlebík, máme ho veľmi podobný, až na niektoré suroviny, si šikulka, ďakujem pekne:-) @vlasatka , máš úplnú pravdu, dávnejšie aj mama pekávala v remoske, ja už tiež nemám, ale je to dobrý pomocník, ošatku si tiež chcem objednať, ďakujem:-) @radost , si milá,vďaka:-) @svedka , aj by som ti išla upiecť, keby si tak ďaleko nebola, ale máš pravdu, aj mne chutí viac, keď mi iný upečie, ďakujem ti:-) @jozka2 , s domácim chlebíkom je aj masť a cibuľa oveľa chutnejšia, to sa nedá ani porovnať, Ďakujem:-) @brambora , budem veľmi rada, ak sa ti podarí a budeš spokojná, prosím ozvi sa potom. Mama automaticky robí do chlebíka dzúrky na konce, aj som sa smiala vždy, tu ich ani nie je vidieť, asi robím menšie:-) dikes:-) @hanka56 , ďakujem za krásne hodnotenie aj uloženie receptu:-) @havino , ty ma priam vidlami posúvaš dopredu:-D, ja som tak rada, že aj tento sa mi dobre a chutne podaril a že ďalšia výzva...áno, kváskový je asi najsamlepší, pozbieram odvahu a budem na sebe pracovať, ďakujem za podporu, podrobnosti dohodneme ;-) nabudúce na plechu upečiem a pevnejší, ďakujem za uznanie:-) @kika1212 , neuveríš, aj moja mama pečie od oka, to sme už museli tie pomery a hmotnosti odskúšať, aby to pasovalo, pozorovala som ju viackrát a merala som, čo ona sypala:-))) to je opačný postup, ako keď niektopodľa receptu pečie, teraz trebalo podľa pečenia napísať recept, ale podaril sa nad očakávanie, aj mama bola veľmi spokojná, ako sa mi podaril, ďakujem ti:-) @megdesign , to je tuším prvá pochvala od teba, si zapíšem do komína:-)) mne najviac chutí zemiakový, tak ako píšeš, zostane dlhšie vláčny, teraz som polku dala aj do mrazu, lebo by sa neminul, ďakujem pekne:-) @tassiedevil , poklona od takého pekára mi padne veľmi dobre, aj hviezdičky doleteli, ďakujem pekne:-) @daguska , ďakujem za tvoje skvelé hodnotenie, som rada, že sa ti páči:-) @kimlo , ty väčšinou jedným slovom hodnotíš, ale to stojí za to, ďakujem pekne:-) @marianne , chlebík sa vydaril fakt ukážkovo, striedka sa páči aj mne, ďakujem pekne:-) @finczi , som rada, že sa ti natoľko páči, že ho vyskúšaš, držím palce a prosím odozvu, ďakujem ti:-) @dvorka , na tú chalu sa už chystám aj ja, keď sa ti vydarila, hádam sa aj mne. Budem mať radosť, ak sa ti môj chlebík takisto vydarí, napíš potom, ďakujem pekne:-) @sylvia267 , ďakujem za hodnotenie, si milá:-)
mariamka
@kukulienka krasny chlebik a s takou tradiciou, velka pochvala,, tiez robievam obdobne, len zemiak sa mi nechce varit a struhat, tak davam zemiakovu kasu v prasku hehe, mas ho krasne okaty a na pohlad vlacny, radost pozerat, a paci sa mi aj to rydzoslovenske "mamička" :) ide do KK, jeden z najkrajsich, co som tu videla
ocko
pekny chlebik a neodolalasom a uz aj kysne ja ho dam len tak na plech ja som ho dala na polovicu a bodu dva mensie dakujem a je uz aj kk pridale som aj spajlovu muku co som mala ostatu.
dvorka
Neviem čo robím zle, ale zas mám chlieb síce voňavý, chutný, s mäkkou kôrkou, ale v rúre mi už vôbec nevyrástol, dokonca sa mi vidí že klesol, a je ťažký. Ani striedka teda nie je nadýchaná s peknými bublinkami. Cesto vonku kyslo ako divé, tešila som sa že konečne bude pekný. Možno nabudúce. Budem skúšaťďalej.
babkamt
vydarený chlieb si nám ponúkla. Dala som ti 5*. Dnes od skorého rána slintám pri obrazovke. Syn mi volal, že pečú s trojročným vnúčikom žemle k cigánskej. Malý robil z cesta na vrch žemlí oči , nos a ústa:-) Cítim vôňu doma pečeného chleba. Ostalo z neho? Pribehnem na koštovku:-)
kukulienka71
@mariamka , tvoje slová mi urobili radosť, hlavne tá posledná veta. Mamička je len jedna, veď vieš;-) Ďakujem pekne:-) @terinka55 , @janger , @anina6 , ďakujem za pochvalu, som veľmi rada, že sa vám páči:-) @ocko , no ako sa vydaril? @dvorka , je mi to ľúto, keď cesto pekne nakyslo, problém bude asi v rúre, keď píšeš, že sa ti v nej nedarí moc napiecť chlebíky:-( prajem trpezlivosť k skúšaniu a držím palce na budúce to hádam vyjde;-) @babkamt , vy ste šikovná rodina, páči sa mi, žeaj chlapci sa zapájajú do kuchynských aktivít:-) ďakujem pekne za uznanie, ostalo ešte z neho, teraz si ho idem dať k tekvicovému prívarku, dobehni, počkám;-)
kukulienka71
@mesiar50 , ďakujem ti pekne:-) všetky pochvaly tlmočím aj mamičke, lebo vlastne je to jej zásluha, že som ten chlebík upiekla a dala sem jeho recept.
vikina123
dvorka, ja si myslím, že tvoj chlebík prekysol . Nabudúce nechaj kysnúť kratšie. Iné si určite nič zlé neurobila. Skúšaj ďalej.
ocko
musim napisat ze chlebik sa podaril a bol vynikajuci vecer sa ziedol jeden a dnes dalsi recept je vynikajuci aj bez octu ako väcina receptov ma je vonavejsí dakujem a urcite budem piect aj nadalej dakujem
kukulienka71
@vikina123 , ďakujem za pochvalu:-) @ocko , to ma nesmierne teší, že sa ti vydarili hneď dva chlebíky!!!! áno, bez octu nie je taký kyslastý, to mám aj ja rada:-) spríjemnil si mi večer, ďakujem pekne!!! nech sa darí! pekný zvyšok večera:-)
tassiedevil
@kukulienka71 ,ako tak sledujem, tak Ta to pečenie chleba riadne chytilo:) už začínam trochu žiarliť...:) nie naozaj, s plného srdca Ti prajem, aby si mala tie chlebíky stále také krásne a chutné...:)k tej pomazánke chcem aj takýto chlebík...:)))
kukulienka71
@tassiedevil , :-)), nežiarli, ty si v pečení Pán! Ďakujem za prianie, keď ma niečo nadchne, som až maniak:-D ale kým sa sem dostaneš, mám sa ešte čo učiť;-) pekný deň!
mariamka
to je teda chlebikova jazda, parada! nemas donaskovu sluzbu?? ale este mas rest, tu combi-tortu ukazat :)
kukulienka71
@mariamka , ďakujem:-) ešte nemám:-) dnes som oddychovala, boli sme v levanduľovo rozkvitnutom Tihanyi, som úplne, ale úplne uvoľnená a ukľudnená, odporúčam každému;-)
obor123
@kukulienka , chlebík sa mi páči. Recept je zrozumiteľný. Ja všetko miesim s mixerom a možno preto si neviem predstaviť postup pri miesení "akoby som naň buchala a štípala. " Ak vieš, buď taká dobrá priblíž mi ten postup. Ďakujem
kukulienka71
@obor123 , pri miesení koláčového cesta sa dá miesiť oveľa rýchlejšie, keďže to cesto je redšie. Tu potrebuješ silu. Darmo chceš použiť také isté pohyby, tuhosť cesta to moc nedovolí, načrieš do cesta pravou rukou tak, aby si chytila kus, ten nadvihneš, bude sa ťahať a tým sa cesto prevzdušní. Vrátiš ho na iné miesto a silne ho vtlačíš-buchneš do ostatného cesta. Potom načrieš-štipneš do cesta inde, nadvihneš a vrátiš na iné miesto, také krížové pohyby, ako máš silu, tak silno to rob, aby sa to dobre prepracovalo. Celé cesto sa takto poprevracia, prevzdušní, premiesi. lepšie to už asi nevysvetlím:-)
safran
Gratulujem, 2. pozícia za jún :-) 34 ľudí pridalo nejaké hodnotenie, ale 221 uložilo do KK, čo je teda objektívnejšie ohodnotenie záujmu. 1.priečku bolo ťažké pokoriť, napriek tomu si myslím, že "mamičkin chlebík" napečie viac ľudí ako víťazný recept, okrem toho, že ten sa tu už nachádzal v minulosti, ale nie každý si dá záležať, či dáva niečo nové alebo nie. Ešte raz: všetko dobré a nech Ti to tak skvelo ďalej varí, pečie, nielen rodine pre radosť.
zolik
@kukulienka71 , ma ucta milostiva pani :-) dnes som upiekla z 1/2 davky (sme len dvaja) a teda poviem Ti - SUPER chlieb! Nemam pekac po babicke, tak som pouzila spodny diel rimskeho hrnca vystlany papierom na pecenie, a kedze som lenoch, tak cesto za mna vymiesilo KitchenAid na 2. rychlostnom stupni asi 10 minut. Inak som dodrzala cely postup podla Tvojho receptu. Moj manzel si uz odrezal take drevorubacske 2 krajce, ako predjedlo k mojitu podla @pusta a griluje. Dakujem a tento chlieb odporucam vrele.
kukulienka71
@zolik , veľmi si ma potešila! si šikovná, vynájdeš sa, uľahčíš si;-) nech vám chutí a ďakujem pekne za odozvu aj odporúčanie, cením si to:-)
zolik
@kukulienka71 , velmi rada podam spravu ked vyskusam a recept sa podari. Podla mna je to odporucanie aj pre ostatnych varechacov. Velmi si cenim spätnu väzbu. A este nieco. Aj dnes na druhy den je chlieb velmi dobry. Prajem pekny vecer.
kika1212
@kukulienka , chlieb v sobotu upečený, výborný, samé oké. Ja som ho ešte 2 x preložila, vieš, od seba k sebe, z boka na bok..., piekla som
zo 600 g múky, len som ho dala na plech. Nabudúce dám do pekáča, nech má mantinely, lebo pridaním zemiakov cesto trochu zredlo a na plechu sa uvolnilo. Tak a toto je presne chlieb aj mojej mamy, tiež ho pečie a je fantastický, len stará škola - od oka. Skúsim pridať foto. Nie je v reze, lebo som ho brala na grilovačku. Ďakujem za recept, budem piecť, len nie často, aby sa kilá nelepili
 t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/460400729_ad9571f36...


kukulienka71
@zolik , TS som poslala znovu:-) @kika1212 , veľmi sa teším, že chlebík sa vám aj po upečení páči, iste si mala super cesto! ja som ho robila len prvýkrát v tom pekáčiku, odvtedy len na plechu, zemiaky musia byť úplne studené a nedávaj ich viac, ako píšem, nemali by riediť cesto, mne sa to nestáva, vodu pridávaj po častiach až úplne naposledy a zarob radšej tuhšie cesto, to množstvo vody je orientačné. Ani na plechu sa mi cesto neroztečie, lebo vysokou počiatočnou teplotou sa nadvihne, nadobudne tvar a potom sa už len pri nižšej teplote dopeká. Tiež som kilo pribrala, odkedy ho vypekám, takže musím pribrzdiť:-) Prajem veľa pekných a chutných chlebíkov, ten na fotke vyzerá skvele, ďakujem pekne za odozvu aj foto:-)
zolik
@kukulienka71 TS u mna nefunguju, vcera vecer som hlasila redakcii, ale doteraz sa nic nedeje a ani tuto Tvoju spravu som neobdrzala. Tak som to vyriesila po svojom: Ak chces mozes sa so mnou spojit cez mail: zolik@gmx.ch
kika1212
@kukulienka , a veruže náš pravdu. Zemiaky boli studené, to by bolo v poriadku, ale na to množstvo múky som ich dala 100 g. Si predstav, dala som si tú námahu, keď vážiť všetko, tak všetko, aj tak som to prešvihla a viem aj od mamky, že so zemiakmi opatrne. A s tými kilami neplaš. (Ale je to svätá pravda:))). Aj fotku mi zle pricapilo. Skúsim ešte raz

 t3.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/01/460400729_ad9571f36...
kukulienka71
no:-))ani mne to neprešlo, nevadí, kto chce, otvorí link a uvidí tvoj chrumkavý chlebík;-)
zolik
@kukulienka71 , ako som pisala chlieb som upiekla 15.7. a dnes 21.7. som dojedla posledne dva krajce. Chlieb bol aj po 6 dnoch chutny a velmi jedly. Zabaleny v lanovom obrusku a uskladneny v chlebniku vydrzal skoro tyzden. Tymto mojim prispevkom ho s Tvojim dovolenim vsetkym, ktori ho este nevyskusali, alebo sa len chystaju, este raz vrele odporucam. Prajem pekny start do noveho pracovneho alebo dovolenkoveho tyzdna.
kukulienka71
@zolik , fantastická správa! ja som ho jedla "len" 3 dni, lebo sa minul za ten čas, ale tiež odporúčam nie v mikroténovom sáčku držať a vôbec sa nemrví. Tvoju skúsenosť a odporúčanie si s vďakou cením, pohodové dni aj tebe!
salinka
Včera som piekla tvoj chlebík presne podľa receptu. Bochník vážil 1 460 gramov, ale to už sme z neho koštovali:-) Je naozaj taký výborný ako opisuješ. Určite ho budem piecť častejšie, len dám viacej soli. Dnes je stále mäkký a chutný. Ďakujem za receptúru:-)


katka78
@Kukulienka71 chcela som dnes vyskúšať nejaký nový chlebík, voľba padla na tento tvoj a urobila som dobre! Mám ho menší, lebo pečiem z polovičnej dávky, ale chuťovo je výborný. Kôrka sa mi podarila chrumkavá, ale ja mám takú rada, takže nevadí. Ak chcem mäkkú, dám dobre vychladnutý chlebík do igelitového vrecka, ona zmäkne. Tak zvyknem robiť pre maminu lebo ona má rada mäkkú kôrku a ocko chrumkavú, tak používam tento "trik". Ďakujem pekne @Kukulienka71 za recept, ktorý zároveň všetkým skúšania-chtivým odporúčam :-)


kukulienka71
Jééj! taký krásny sa ti podaril, 1,2 a možno aj 3(krajčeky) by som asi zvládla :-D aj teraz:-P Ďakujem za dôveru, lákavú fotku aj odporúčanie.
finczi
@kukulienka71 dnes som chlebík /konečne/ vyskúšala, nie je síce taký vysoký ako Váš, ale inak som spokojná. Tak plním sľub, že vyskúšam a ďakujem za recept. Síce po dlhšom čase, ale predsa. Pekný deň!
kukulienka71
@finczi , prepáč, až teraz som si všimla tvoj koment. Som rada, že si spokojná a ďakujem pekne za vyskúšanie receptu ako aj za odozvu. Aj tebe pekný deň!
haji
kukulienka71 - Moc děkuji za úžasný recept, peču podle něj často. Vždy se mi povede! Experimentuji s druhy mouky. Mám i vděčné sousedy, kteří se těší až ho upeču! Díky!!
kukulienka71
@haji , veľmi si ma potešila, ďakujem pekne za milú a pozitívnu odozvu. teším sa spolu s tebou, len tak ďalej;-)
jack
Ahoj milá @Kukulienka.Ve čer som si zabudla vybrať kvások pre dnešné pečenie a potrebovala som upiecť dajaký chlebík.Ani neviem ako som našla tento tvoj.Urobila som ho a je fakt skvelý.Len neviem čím to bude,si predstav,že mi narástol ako obor v trúbe:-)Normálne som sa zľakla.Nemám taký pekáčik ako ty,robila som ho na vyhriatom plechu,ale ten si rástol:-D,odfotila som len polovičku,celý by sa mi ani do foťáka nezmestil:-)))Chuťovo nemá chybu,nabudúce urobím z polovičnej dávky,tento budeme jesť asi 2 týždne))))).Ďakujem za receptík.


haji
@Jack (18.4.2017 18:15)
Haha milá @Jack je to opravdu macek, ale co chceš, len múky máš 1 kilo! Já mám velký oválný litinový kastrol, pékávala jsem tento chlebík v něm. Už peču jen kváskový, ale na Chlebík od mamičky ráda vzpomínám. Obrovské krajíce z něj byly, děti na návštěvě se praly o to, kdo dostane ten největší - takové ještě nikdy neviděly. haha Vděčný recept!
jack
@Haji (18.4.2017 19:30)

Veru Haji.Taký som ešte ani ja nevidela...Bol obrovský:-D. Musela som ho nakrájať na štvrťky a tak som ho nasáčkovala no a šup s ním do mrazu.Keďže manžel chlieb neje,len sem tam si zoberie na nočnú,tak robím to takto.Mám na dlho.Nemám krájač tak to tak aj vyzerá,akoby ho myšičky okusali.Ale krájaj čerstvý chlieb?Žiadna sranda,ale čo som mala na výber.?Veď sa mrkni....


1x haji
kukulienka71
jéj, @jack , veľmi si ma potešila nielen výsledkom svojho snaženia ale aj humorne ladeným komentárom, ďakujem pekne aj za fotky:-))) @haji to vystihla s "macekom", ona to umí:-DD Tak máš teraz vystaráno a mrazničku chlebom zapratanú...môžeš sa venovať iným aktivitám;-)
Ďakujem dievčence za milé slová a som rada, že sa vám recept páči a chlieb chutí.
haji
@Jack (18.4.2017 20:25)
Ano, na čtvrtky a pak dál, haha Naštěstí já mám kráječ, chleba sotva vychladlý /ať kváskový či tento/ nakrájím, "rozpytlíkuji" - po dvou až třech krajících a naskládám do mrazáku. Není to ideální, ale pořád lepší než jíst starý chleba.
@Kukulienka71 tvoje recepty jsou záruka kvality, o tom žádná, moc mě potěšilo, že @Jack našla tvůj Chlebík od mamičky a je také spokojná! Mávám oběma!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia