Chlebík od mamičky

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. júna 2014

Samozrejme mojej:-) Je pšenično-ražný, zemiakový, bez octu a oleja a hotový do troch hodín. Nemá tvrdú kôrku, takže ju zjedia aj malé deti:-)

110 minút
príprava
50 minút
na 230-180 °C

Suroviny

700 g
300 g
60 g
600 ml
42 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Postup dávam tak, ako mi ho učila maminka. V nádobke s asi 1,5 dcl teplej vody som rozmiešala cukor, 3 PL hladkej múky a rozdrobené droždie. Nechala som napučať. Z predošlého dňa som mala varené zemiaky, nastrúhala som si 1 kus, vážil 60g, dala som ho do vandlíka.

    Chlebík od mamičky - obrázok 1
  2. 2

    Použila som tieto dva druhy múky

    Chlebík od mamičky - obrázok 2
  3. 3

    Odvážila som z nich potrebné množstvo, prisypala som ich do vandlíka k zemiaku, pridala som soľ, rascu a dobre premiešala, priliala som aj napučaný kvások

    Chlebík od mamičky - obrázok 3
  4. 4

    Zvyšok teplej vody som prilievala postupne, ako ho múka pila, možno budete potrebovať o niečo menej alebo o niečo viac vody pri miesení, hlavné je, aby ste dostali pružné cesto tuhšej konzistencie. Nemiesila som ho ako na koláče, lebo bolo pevnejšie, ale som do neho akoby búchala a štípala, nadvihovala cesto a prekladala ho z jednej strany do druhej. Cesto sa lepí, miesila som asi 15 minút. Potom som ho pomúčila, prikryla čistou utierkou a nechala na slniečku kysnúť. Dnes nebolo až tak veľmi horúco, teplota bola práve vhodná na túto príležitosť:-)

    Chlebík od mamičky - obrázok 4
  5. 5

    Cesto na slnku krásne vykyslo za 40 minút:-)

    Chlebík od mamičky - obrázok 5
  6. 6

    Preložila som ho na pomúčenú podložku, premiesila len zľahka, skôr to bolo len také prevaľovanie, aby sa naň nalepila múka a aby sa dalo vyformovať do tvaru podlhovastého bochníka

    Chlebík od mamičky - obrázok 6
  7. 7

    Pekáčik po babke som vystlala papierom na pečenie a cesto som tam rýchlo premiestnila. Ostrým nožom som ho 3x narezala a na oboch koncoch som prstom urobila dzúrky:-) Rúru som zapla na 230°C. Nechala som kysnúť ďalších 30 minút, potom som ho potrela mliekom. Takto mi nakysol v pekáčiku.

    Chlebík od mamičky - obrázok 7
  8. 8

    Chlebík som šupla do vyhriatej rúry, piekla som na vyššej teplote 10 minút, potom som znížila na 180°C a piekla som ďalej 40 minút. Poklopkala som po chlebíku, ak je zvuk dutý, mal by byť upečený. Vyložila som ho na mriežku vychladnúť, nepotierala ani nezakrývala som.

    Chlebík od mamičky - obrázok 8
  9. 9

    Krájala som až po vychladnutí, kôrka nebola tvrdá, to mám rada, chlebík bol vláčny, voňavý a ľahký, nadýchaný, nezadusený, ako vraví moja mamička, ktorej aj touto cestou ďakujem pekne ♥

    Chlebík od mamičky - obrázok 9

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
veľmi pekný chlieb. tiež dávam pomer hladkej a ražnej múky asi takýto, miesim iba s vodou. myslím, že keď sa pridáva ražná múka, ten chlieb je veľmi chutný. práve dnes mám aj ja zamiesený, kysne v ošatke, o chvíľu idem piecť. dávam ho do remosky, je z nej tiež super.