Varenie

Domáci chleba s hladkou múkou 00 extra

spagetka1812 - fotkaspagetka1812, 8. júna 2012

Zdravím všetkých, ktorí pečú domáci chleba. Chcem sa opýtať, či už niekto použil aj samotnú hladkú múku 00 extra miesto T650. Či je to nejaký veľký rozdiel, v našej jednote som T650 ani nevidela. Ja všade používam jednotovú a nič jej nechýba ale nerada by som chleba pokazila. Ešte som chleba nepiekla. A ešte jedna otázka. Načo sa dáva do cesta ocot? Nie je ho tam cítiť?
Ďakujem vopred za odpovede.

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
T650 je typická chlebová,ale ked nemam,dam aj špeciálku a svet sa preto nezrúti...až taký rozdiel v chuti necítim.Určite nepokazíš.Ale ak mám T650-uprednostním.Ocot necitiť,ale sama vlastne neviem prečo sa tam dava..ale ked píšu,dám:-))
viera1
00-Extra sa používa na rožky,zákusky,štrúdle,nič sa nestane,ak ju použiješ na chlieb.Potom sú ešte chlebové T700,T1050,T1150 a ražná T960.Ocot sa používa na skyprenie,nie je ho cítiť.To všetko závisí od receptu,či ho dáš,ja pečiem chlieb bez miesenia a tam ho nedávam.
1x agent
jokin
Čaute pokiaľ viem ocot sa dáva hlavne kôli chuti, ak sa nerobí z pravého chlebového kvásku. Pravý chlebový kvások je kyslý a robí tipickú chuť chleba. Ja používam svoj rýchlený kvások ako som uviedol v mojom recepte na chleba. Nieje z mojej hlavy, niekde som ho vyzískal a funguje spoľahlivo a má aj správnu chuť.
marikafil
@jokin , nesúhlasím - ocot v upečenom chlebe nie je cítiť, akurát je ten chlieb trošku kyprejší. ja pečiem tiež rôzne chleby, v rúre a teraz v teple radšej v pekárničke a keď mi napadne, tak tam za lyžičku octu dám - potom je chlieb vyšší aj keď používam všelijaké celozrnné múky.
jokin
marikafil ja som nepovedal že je cítiť ocot. ale pravý chlebýk či si to uvedomuješ alebo nie je aj tošku kyslí. Nieje to z mojej hlavy. Keď si vložíš kúsok čerstvej striedky do úst z chleba ktorí upiekli pomocou chlebového kvásku tak to určite zacítiš. Zavri oči a nechaj si ten kúsok rozpúšťať v ústach, tak isto zacítiš aj tú mierne nakyslú chuť, ktorú mu dáva pravý kvások. Je to pravá chuť chleba a možno, to už je moja domnienka, ten pravý chleba neplesnivel a vydržal dlho čerstvý. Mám stále v živej pamäti, babičkyn chleba a piekla chlebík na celý týždeň a bol stále dobrý, pritom bol zabalený iba v utierkach. Najúžasnejšie ale boli pochopne, ktorých pár vždy napiekla spolu s chlebom.Trochu som sa rozpísal tak prepáčte.
astheart
@jokin , máš pravdu s tím octem. Je tam kvůli nakyslé chuti.
Já mouku 00 běžně na chleba používám, ale míchám s hladkou žitnou.
astheart
@jokin , máš pravdu s tím octem. Je tam kvůli nakyslé chuti.
Já mouku 00 běžně na chleba používám, ale míchám s hladkou žitnou.
marcy
T650 sa zvykne používať na medovníky,je tmavšia....00extra je svetlejšia,jemnejšia ....pečiem často chleby,miešam T650 s ražnou a ocot dávam vždy !!! :o) ...a prečo???.... lebo chuť je chlebová,bez octa je koláčova ( aspoň pre mňa :-)
hanee
ked som v zahranici mam k dispozicii iba 00 muku a je z nej krasny chlebik. Ocot davam za lyzicku. Ale osvedcilo sa mi miesto neho dat jeden biely jogurt, alebo kyslu smotanu.
michsamant
Ahoj spagetka, nemyslim si, ze hladkou mukou nieco pokazis, ale najlepsi chlebik je, ked sa zmiesaju aspon 2 muky hladka a celozrnna v pomere 2:1, to je moj nazor, tebe moze chutit ine. Tiez z nej peciem chlieb aj kolace a v pohode sa zatial daria. O octe mi raz jedna pekarka povedala, ze sa pridava pre chut, aby mal tu typicku kyselkavu chut ako kupovany chlieb... tak si myslim, ze ocot ide do chlebov, kde nejde "vypestovany" kvasok... ale ja som laik, tak si mozno zle myslim :)
1x nyja
zuzik01
ja po viacerych pokusoch o rozne chleby mozem potvrdit, ze ked pridas do cesta ocot, bude sa ti chlieb menej drobit, bude viac "elasticky"...
co sa tyka muky, chlebova muka teda t-650 obsahuje viac lepku, preto je viac vhodna na pecenie chleba. Ak by si napriklad tuto muku pouzila na kolace, budu tuhe.... mozes si urobit test - daj do jednej misky trochu hladkej muky a do druhej muky t-650, pridaj vodu a rukou premiesaj... potom pochopis rozdiel v chlebovej a hladkej muke ;-) vysoky obsah lepku v chlebovej muke sposobi, ze cesto bude viac elasticke, kdezto hladka muka sa ti bude skor lepit a vytvarat menej "bubliniek"... snad som pomohla...
darling34
JA DO DOMACEHO CHLEBA NEDAVAM VOBEC OCOT. DAM TAM RADSEJ 2-3 NASTRUHANE ZEMIAKY NA SYROVOM STRUHADLE POTOM KLASIKA, RASCA DRVENY TYMIAN NA 1KG HL.MUKY 1čL. JE NAOZAJ SUPER A VONIA NIM CELY BYT.:d
spagetka1812
dakujem vsetkym za komentare, kupila som si nakoniec v bille T650ku a ráno idem na to....dam vediet, ako som dopadla...
spagetka1812
tak, chlebik som piekla podla Margaretka28, len som trosku inac postupovala a zmenila jemne pomer surovin...piekla som ho najprv na 250 st. 30 min...a potom som ho mala piect dalsich 30 na 180st ale po prvych 30tich minutach bol jak cernosko!...inak je super, trosku hutnejsi ako by som chcela ale to sa doladi..nabuduce budem piect inak....pridam sem recept, ako vyzeral:)