Zemiaková polievka
Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s hubami

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, šéfkuchár METRO, 21. februára 2021
Zemiaková polievka s hubami
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

1 ks
40 g
40-50 g (alebo podľa potreby)
4 ks väčšie
2 ks
1 ks
kúsok
50 g (nemusí byť)
hrsť
1 strúčik
 čerstvý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Olúpanú cibuľu nakrájame najemno a orestujeme ju na masle do sklovita. Potom prisypeme hladkú múku, stiahneme teplotu a pozvoľna restujeme dozlatista. Takto orestovanú zápražku zalejeme studenou vodou, rozšľaháme metličkou, ochutíme soľou, rascou, mletým korením a varíme asi 20 minút.

  2. 2

    Počas varu pridáme do polievky očistené, na hrubšie kusy nakrájané zemiaky a koreňovú zeleninu. Sušené huby krátko namočíme do horúcej vody a spolu s ňou ich pridáme do polievky. Polievku varíme do úplného zmäknutia surovín.

  3. 3

    Na záver polievku dochutíme nastrúhaným čerstvým cesnakom a pokrájanými lístkami čerstvého majoránu.

  4. 4

    Listy kelu nakrájame na štvorce, ktoré sparíme v horúcej vode a následne ich vložíme do hotovej polievky.

Diskusia k receptu

haji
Je to odlehčená polievka. Já zase postrádám cibulovú jíšku, dodá hubovej polievke silu a nezamenitelnú chuť. Tie kelové listy sú chutný bonus.
haji
Krásné foto aj tanier. Chválabohu v servise žádná moderní blamáž, díky!
evanaaa
Neuvaria sa (nerozvaria?) tie zemiaky skôr, ako ostatná zelenina, ak sa dávajú spolu?