Zeleninovo-batátový krém so slaninkou
Vhodný na zahriatie a doplnenie vitamínov. Slávnostnejšie jedlo.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
15 g |
|
7 g |
|
150 ml |
|
100 ml (31-33 %) |
|
35 g |
|
10 g |
|
|
|
|
|
5 g |
|
0,01 dcl (31-33 %) |
|
0,02 dcl |
|
0,02 dcl |
|
0,01 dcl (Maggi) |
|
20 g |
|
0,04 dcl |
|
Na servírovanie: | |
(tymian, petržlenová vňať, rukola) |
|
(31-33 %) |
|
Postup
-
1
Mrkvu, petrzlen osupeme a nakrajame na malicke kocky. Povarime, aby bola zelenina makkucka. Moze sa jemne rozvarit. Pridame tiez k vareniu zeleniny aj nadrobno nakrajane a olupane bataty (sladke zemiaky). Zlejeme vodu a nechame v rajnicke alebo hrnci. Pridame tam slepaci vyvar a nechame varit, pridame sol, cierne korenie a chilli a nechame varit (sol a cierne korenie sa pohybuje podla chuti, ale odporucam priblizne 3 - 5 g). Pridame potom smotanu a nechame prevriet. Tesne pred dokoncenim vezmeme ponorny mixer a poriadne rozmixujeme. Predtym este pocas varu pridame sojovu omacku, worch. a maggi tekute dochudzovadlo. Nezahustuje nicim, nakolko konzistencia surovin po ich uvareni, rozmixovani a dodatocnom prevareni Vam musi zhustnut. Na chut mozete pridat este cervene vino.
- 2
Pri servirovani mozeme pouzit cerstve bylinky najvhodnejsi je tymian a petrzlenova vnat. Odporucam aj na dekoraciu vlozite smelo par listockov rukoly. A na zaver pokvapkame alebo prelejeme smotanou. Dobru chut.
- 3
PS: Niekomu spravi chut slaninka, niekto ju pridavat nemusi. Slaninku mozete nakrajat ako na "skvarky", alebo na pasiky a spravit z toho slaninkovy chips a vlozit do taniera.
Tiež zeleninová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Viete co je poldeci ? Alebo stamperlik ? Ak ano problem odmerat to nebude. To su presne tie mierky.
"pol deci" je, ako už tento výraz napovedá, 0,5 dcl. Mal by si si všetky mierky poopravovať, tie uvedené v surovinách sú podľa mňa nereálne.
.... no ale štamperlík je 0,02 cl a myslím že poldecák je 0,04 cl, či?
0,01dcl = 1ml
0,02dcl = 2ml
0,04dcl = 4ml
z toho omacku nikdy neuvaris
"poldecak" je 0,5 dcl = 50ml = 5 cl
máš to těžké, autor jistě ví, co je ve věci.
autor zcela určitě neví a nemá ani tušení
30 kvapiek šľahačky
60 kvapiek sojovky
60 kvapiek worchestru
30 kvapiek maggi, alebo iného dryáku
120 kvapiek vína. Kým to všetko nakvapkáte, budete mať batáty rozvarené. Bacha, aby ste sa nepomýlili, pri takýchto množstvách je jedna kvapka navyše katastrofa.
ALe neviem si rady so 7 gramami petržlenu, lebo moja kuchynská váha má toleranciu plusmínus 4 gramy, takže možno dám len 3 gramy, alebo až 11, a to bude malér.
pozri vyssie, ten komentar napisal v ten den v danom case Tomisucces9 ako odpoved pre @Strucik
;-)
to by sme sa nakvapkali az by nam nervy vykvapkali. Berme: 1 kvapka vody/1s, ale cim je tekutina hustejsia o to je cas na 1 stecenu kvapku o dost dlhsi. Zoberme si len Tvoj kvapkovy vypocet (a to tam tusim ani nemas vsetko) keby to bola voda:
300 kvapiek = 5 minut
Tak uznaj, ze ZUFAM
esteze tak, uz som sa zlakla, ze si sa Strucikom ocesnakovala ;-)
To je pravda, ja to teda vecer prepocitam na litre a kila, aby ste si tuto delikatesu mohli na vianocny stol pripravit. Hlavne ta slaninka sa tam bude vynimat.