Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Zeleninovo-batátový krém so slaninkou

tomisuccess9 - fotkatomisuccess9, 11. decembra 2017

Vhodný na zahriatie a doplnenie vitamínov. Slávnostnejšie jedlo.

1-2
porcia
10 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

15 g
7 g
150 ml
100 ml (31-33 %)
35 g
10 g
5 g
0,01 dcl (31-33 %)
0,02 dcl
0,02 dcl
0,01 dcl (Maggi)
20 g
0,04 dcl
Na servírovanie:
 (tymian, petržlenová vňať, rukola)
 (31-33 %)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mrkvu, petrzlen osupeme a nakrajame na malicke kocky. Povarime, aby bola zelenina makkucka. Moze sa jemne rozvarit. Pridame tiez k vareniu zeleniny aj nadrobno nakrajane a olupane bataty (sladke zemiaky). Zlejeme vodu a nechame v rajnicke alebo hrnci. Pridame tam slepaci vyvar a nechame varit, pridame sol, cierne korenie a chilli a nechame varit (sol a cierne korenie sa pohybuje podla chuti, ale odporucam priblizne 3 - 5 g). Pridame potom smotanu a nechame prevriet. Tesne pred dokoncenim vezmeme ponorny mixer a poriadne rozmixujeme. Predtym este pocas varu pridame sojovu omacku, worch. a maggi tekute dochudzovadlo. Nezahustuje nicim, nakolko konzistencia surovin po ich uvareni, rozmixovani a dodatocnom prevareni Vam musi zhustnut. Na chut mozete pridat este cervene vino.

  2. 2

    Pri servirovani mozeme pouzit cerstve bylinky najvhodnejsi je tymian a petrzlenova vnat. Odporucam aj na dekoraciu vlozite smelo par listockov rukoly. A na zaver pokvapkame alebo prelejeme smotanou. Dobru chut.

  3. 3

    PS: Niekomu spravi chut slaninka, niekto ju pridavat nemusi. Slaninku mozete nakrajat ako na "skvarky", alebo na pasiky a spravit z toho slaninkovy chips a vlozit do taniera.

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Ľudia, nezúfajte. 1 mililiter je cca 30 kvapiek. Dáte tam nasledovné množstvá:
30 kvapiek šľahačky
60 kvapiek sojovky
60 kvapiek worchestru
30 kvapiek maggi, alebo iného dryáku
120 kvapiek vína. Kým to všetko nakvapkáte, budete mať batáty rozvarené. Bacha, aby ste sa nepomýlili, pri takýchto množstvách je jedna kvapka navyše katastrofa.
ALe neviem si rady so 7 gramami petržlenu, lebo moja kuchynská váha má toleranciu plusmínus 4 gramy, takže možno dám len 3 gramy, alebo až 11, a to bude malér.
@Bubaya
to by sme sa nakvapkali az by nam nervy vykvapkali. Berme: 1 kvapka vody/1s, ale cim je tekutina hustejsia o to je cas na 1 stecenu kvapku o dost dlhsi. Zoberme si len Tvoj kvapkovy vypocet (a to tam tusim ani nemas vsetko) keby to bola voda:

300 kvapiek = 5 minut

Tak uznaj, ze ZUFAM
@Zolik (15.12.2017 17:51)
To je pravda, ja to teda vecer prepocitam na litre a kila, aby ste si tuto delikatesu mohli na vianocny stol pripravit. Hlavne ta slaninka sa tam bude vynimat.
@Bubaya , mile od Teba, ale neunuvaj sa s prepocitavanim. Tento domotany recept za to vobec nestoji. A pokial by sa aj nasiel taky odvazlivec, ktory by ho chcel vyskusat, tak nech najprv skusi kvapkovu metodu. Pekny vecer Ti prajem.

Pridaj komentár k receptu: