Zapekaná šošovica so zeleninou

mirkajan - fotkamirkajan, 27. decembra 2012
Zapekaná šošovica so zeleninou
Foto: mirkajan

Tento recept mám z medzinárodnej kuchárskej knihy, ktorá má asi 25 rokov, ale z akej kuchyne to bola špecialita, to si už naozaj nepamätám. Zobraziť celý popisTento recept mám z medzinárodnej kuchárskej knihy, ktorá má asi 25 rokov, ale z akej kuchyne to bola špecialita, to si už naozaj nepamätám. V originálnom recepte je jednou zo surovín klobása, ale vegetariánov by sa určite dala nahradiť údeným tofu alebo tempehom.

4
porcie
30 minút
príprava
60-70 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
2 ks
3 ks
2 ks
1 ks malý
1 ks
4 ks strúčiky
2 PL
500 ml
150 g
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Šošovicu uvaríme vo vode s bobkovým listom. Mäkkú šošovicu scedíme, vyberieme bobkový list.

  2. 2

    Medzitým si na oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu. Koreňovú zeleninu postrúhame nahrubo. Zeleninu pridáme do opraženej cibule, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, strúhaným muškátovým orieškom a pretlačeným cesnakom. Chvíľu podusíme a odstavíme.

  3. 3

    Klobásu pokrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme na ňom hladkú múku a zalejeme vývarom tak, aby sme uvarili redšiu omáčku.

  4. 4

    V mise zmiešame šošovicu, podusenú zeleninu, pokrájanú klobásu a omáčku. Dáme do vymastenej zapekacej misy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 60-70 minút. Vždy, keď sa na povrchu vytvorí "kožka", šošovicu premiešame (ja som premiešavala 3x). Podávame s chlebom, alebo len samotné. Napriek tomu, že možno nevyzerá, ale je to veľmi chutné jedlo.

Diskusia k receptu

paeva
aj mňa to zaujalo, len, prosím Ťa prečo sa t tak dlho pečie, ked je šošovica už uvarená ? ukladám
honestka
robim inym sposobom varenia bez zapekania v rure, aby nebola velmi kasovita a namiesto klobasy davame slaninku, kysle uhorky-starym sposobom.
Tato kasa sa ma vraj jest na Novy rok, aby sme vraj boli bohati...
mirkajan
Toto je originálny recept, neupravovala som ho, prečo sa to má toľko piecť neviem, možno by stálo za to vyskúšať dať do rúry len surovú šošovcu a nechať ju zmäknúť pečením v rúre, ale to by chcelo potom asi viac. vývaru. Mne na tom chutia najviac práve tie pripečené kúsky. Robievam aj šošovicu so zeleninou po taliansky, toto je zase niečo trochu iné. Treba vyskúšať a potom sa rozhodnúť- ja si po vyskúšaní originálu tiež zvyknem recept upraviť podľa našich chutí...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia