Zapekaná šošovica so zeleninou

Autor receptu: mirkajan

Tento recept mám z medzinárodnej kuchárskej knihy, ktorá má asi 25 rokov, ale z akej kuchyne to bola špecialita, to si už naozaj nepamätám. V originálnom recepte je jednou zo surovín klobása, ale vegetariánov by sa určite dala nahradiť údeným tofu alebo tempehom.

4
porcie
30 minút
príprava
60-70 minút
na 200 °C

Postup

  1. Šošovicu uvaríme vo vode s bobkovým listom. Mäkkú šošovicu scedíme, vyberieme bobkový list.
  2. Medzitým si na oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu. Koreňovú zeleninu postrúhame nahrubo. Zeleninu pridáme do opraženej cibule, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, strúhaným muškátovým orieškom a pretlačeným cesnakom. Chvíľu podusíme a odstavíme.
  3. Klobásu pokrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme na ňom hladkú múku a zalejeme vývarom tak, aby sme uvarili redšiu omáčku.
  4. V mise zmiešame šošovicu, podusenú zeleninu, pokrájanú klobásu a omáčku. Dáme do vymastenej zapekacej misy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 60-70 minút. Vždy, keď sa na povrchu vytvorí "kožka", šošovicu premiešame (ja som premiešavala 3x). Podávame s chlebom, alebo len samotné. Napriek tomu, že možno nevyzerá, ale je to veľmi chutné jedlo.