Zemiakový chlieb
Zemiakový chlieb

Vláčny zemiakový chlieb s bylinkami

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 1. decembra 2022
Vláčny zemiakový chlieb s bylinkami
Foto: Kulinární studio MAFRA

Voňavý bylinkový chlebík, z ktorého si každý môže odtrhnúť svoj malý hebký kúsok.

1 ks
porcia
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
1 PL
2 ČL
100 g (typu C)
450 g
9 g
50 g
1 ks
80 ml
1 veľká hrsť
1 PL čerstvý
1 PL čerstvý




Postup

  1. 1

    Deň vopred uvaríme zemiaky v šupke.

  2. 2

    Mlieko zohrejeme tak, aby bolo vlažné. Vmiešame doň cukor a droždie, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nevzíde kvások.

  3. 3

    Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.

  4. 4

    Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ a na kocky nakrájané maslo. Prstami maslo zapracujeme do múky. V múke by nemali zostať žiadne väčšie kusy masla. Pridáme vykysnutý kvások, vajce, nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké a elastické cesto.

  5. 5

    Cesto preložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 90 minút, musí zdvojnásobiť svoj objem.

  6. 6

    Otváraciu bábovkovú formu s priemerom 20 cm vymastíme olivovým olejom. Zvyšok oleja v miske zmiešame s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a bylinkami.

  7. 7

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guľôčku a vyváľame ju v zmesi byliniek a oleja.

  8. 8

    Guľôčky ukladáme vedľa seba do vymastenej bábovkovej formy. Forma by mala byť naplnená do troch štvrtín výšky. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Ak nám zvýšia guľôčky cesta, môžeme nimi naplniť vymastené formy na muffiny a upiecť minichlebíky.

  9. 9

    Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vložíme nakysnutý chlieb a pečieme ho 25–30 minút dozlatista. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme ho na mriežke vychladnúť.

Diskusia k receptu