Vláčny zemiakový chlieb s bylinkami
mesačník Varecha, 1. decembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
Voňavý bylinkový chlebík, z ktorého si každý môže odtrhnúť svoj malý hebký kúsok.
porcia
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 ml |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
100 g (typu C) |
|
450 g |
|
9 g |
|
50 g |
|
1 ks |
|
80 ml |
|
1 veľká hrsť |
|
1 PL čerstvý |
|
1 PL čerstvý |
|
Postup
-
1
Deň vopred uvaríme zemiaky v šupke.
- 2
Mlieko zohrejeme tak, aby bolo vlažné. Vmiešame doň cukor a droždie, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nevzíde kvások.
- 3
Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- 4
Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ a na kocky nakrájané maslo. Prstami maslo zapracujeme do múky. V múke by nemali zostať žiadne väčšie kusy masla. Pridáme vykysnutý kvások, vajce, nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké a elastické cesto.
- 5
Cesto preložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 90 minút, musí zdvojnásobiť svoj objem.
- 6
Otváraciu bábovkovú formu s priemerom 20 cm vymastíme olivovým olejom. Zvyšok oleja v miske zmiešame s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a bylinkami.
- 7
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guľôčku a vyváľame ju v zmesi byliniek a oleja.
- 8
Guľôčky ukladáme vedľa seba do vymastenej bábovkovej formy. Forma by mala byť naplnená do troch štvrtín výšky. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Ak nám zvýšia guľôčky cesta, môžeme nimi naplniť vymastené formy na muffiny a upiecť minichlebíky.
- 9
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vložíme nakysnutý chlieb a pečieme ho 25–30 minút dozlatista. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme ho na mriežke vychladnúť.
Tiež zemiakový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu