Zemiakový chlieb
Vláčny zemiakový chlieb s bylinkami
Autor receptu: redakcia
Voňavý bylinkový chlebík, z ktorého si každý môže odtrhnúť svoj malý hebký kúsok.
1 ks porcia |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Deň vopred uvaríme zemiaky
v šupke.
- Mlieko zohrejeme tak, aby bolo vlažné. Vmiešame doň cukor a droždie, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nevzíde kvások.
- Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ a na kocky nakrájané maslo. Prstami maslo zapracujeme do múky. V múke by nemali zostať žiadne väčšie kusy masla. Pridáme vykysnutý kvások, vajce, nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké a elastické cesto.
- Cesto preložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 90 minút, musí zdvojnásobiť svoj objem.
- Otváraciu bábovkovú formu s priemerom 20 cm vymastíme olivovým olejom. Zvyšok oleja v miske zmiešame s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a bylinkami.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime
a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guľôčku a vyváľame ju v zmesi byliniek a oleja.
- Guľôčky ukladáme vedľa seba do vymastenej bábovkovej formy. Forma by mala byť naplnená do troch štvrtín výšky. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Ak nám zvýšia guľôčky cesta, môžeme nimi naplniť vymastené formy na muffiny a upiecť minichlebíky.
- Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vložíme nakysnutý chlieb a pečieme ho 25–30 minút dozlatista. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme ho na mriežke vychladnúť.