Zemiakový chlieb

Vláčny zemiakový chlieb s bylinkami

Autor receptu: redakcia

Voňavý bylinkový chlebík, z ktorého si každý môže odtrhnúť svoj malý hebký kúsok.

1 ks
porcia
30 (+ kysnutie) minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred uvaríme zemiaky v šupke.
  2. Mlieko zohrejeme tak, aby bolo vlažné. Vmiešame doň cukor a droždie, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nevzíde kvások.
  3. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  4. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ a na kocky nakrájané maslo. Prstami maslo zapracujeme do múky. V múke by nemali zostať žiadne väčšie kusy masla. Pridáme vykysnutý kvások, vajce, nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké a elastické cesto.
  5. Cesto preložíme do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 90 minút, musí zdvojnásobiť svoj objem.
  6. Otváraciu bábovkovú formu s priemerom 20 cm vymastíme olivovým olejom. Zvyšok oleja v miske zmiešame s najemno nasekanou petržlenovou vňaťou a bylinkami.
  7. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 35 až 40 rovnakých kúskov. Z každého kúska vytvarujeme guľôčku a vyváľame ju v zmesi byliniek a oleja.
  8. Guľôčky ukladáme vedľa seba do vymastenej bábovkovej formy. Forma by mala byť naplnená do troch štvrtín výšky. Prekryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Ak nám zvýšia guľôčky cesta, môžeme nimi naplniť vymastené formy na muffiny a upiecť minichlebíky.
  9. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Vložíme nakysnutý chlieb a pečieme ho 25–30 minút dozlatista. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme ho na mriežke vychladnúť.