Zemiakový chlieb
Zemiakový chlieb

Mäkký zemiakový chlieb videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, dnes 11:52

Tento chlieb pečiem doma každý týždeň. Je veľmi jednoduchý, mäkučký a krásne vypečený za polhodinku. Tento zemiakový chlebík vám bez problémov zostane mäkký Zobraziť celý popisTento chlieb pečiem doma každý týždeň. Je veľmi jednoduchý, mäkučký a krásne vypečený za polhodinku. Tento zemiakový chlebík vám bez problémov zostane mäkký aj niekoľko dní! Recept je základný, takže podľa chuti sa môže pridať rasca alebo rôzne semienka.  
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

1
porcia
60 minút
príprava
30-35 minút
na 220/200 °C
Mäkký zemiakový chlieb (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

250 g
250 g
300 g
100 ml
cca 250 ml
25 ml
21 g čerstvé
1 PL
2 KL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, pokrájame a uvaríme v trocha osolenej vode celkom domäkka. Uvarené zemiaky scedíme, ale vodu si necháme, lebo tú použijeme. Mne zostalo 100 ml vody, ale ak vám zostane viac, tak pridajte kľudne tú zemiakovú vodu potom postupne do cesta namiesto čistej vody :-) Zemiaky následne rozpučíme ako na pyré.

  2. 2

    Do zemiakovej vody dáme cukor, droždie, zemiaky a poriadne rozmiešame. V jednej miske si lyžicou premiešame obe múky, soľ a pridáme aj zamiešané zemiaky a olej. Podľa toho ako múka pije, podľa toho pridávame postupne ešte vlažnú vodu. Cesto má byť polomäkké, ja som pridala ešte 250 ml vody. Nakoniec cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka a necháme 30 minút kysnúť.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu ho rukami poroztláčame a potom zľava doprava preložíme a zľahka ako hrubý závin stočíme. Cesto položíme na hlbší plech s papierom, alebo na niečo vhodné, kde si chlieb udrží peknú formu. Ja dávam do vrchnej časti jenskej misy, tá je vhodná na takýto 1/2 kilový chlieb. Zakryjeme a necháme 30 minút podkysnúť.

  4. 4

    Podkysnutý chlebík na vrchu 2x narežeme, pofŕkame trochu s jemne slanou vodou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si vopred rozohriali na 220 °C na 15 minút. Po 15 minútach rúru otvoríme, chlieb pofŕkame trochou vody, zatvoríme späť a znížime na 200 °C. Dopečieme ešte zo 15-20 minút. Po upečení môžete chlieb zasa trochu pofŕkať slanou vodou, ale nie je to nutné. Vyskúšajte ako sa vám bude lepšie páčiť, no mäkký bude v oboch prípadoch, rozdiel je naozaj len malý :-) Chlieb necháme na mriežkach vychladnúť.

    Mäkký zemiakový chlieb (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlebík je veľmi chutný, úžasne mäkučký a taký mäkký zostane aj niekoľko dní. Tento chlieb vám zostane dokonca mäkký aj vtedy, ak ho po upečení necháte celú noc len tak na stole nezakrytý :-) Vrelo odporúčam vyskúšať ! Prajem dobrú chuť !

    Mäkký zemiakový chlieb (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

    Mäkký zemiakový chlieb (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre info ak niekoho zaujíma presná miera v ktorej pečiem tento chlieb :-) A ešte pripomeniem, že pri pečení chleba treba mať na spodku rúry aj malú mištičku s vodou, aby sa tvorila para :-)

    Mäkký zemiakový chlieb (videorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia