Zemiakový chlieb
Zemiakový chlieb

Domáci zemiakový chlieb fotorecept

rikomac - bez fotkyrikomac, 22. novembra 2022
Domáci zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: rikomac

Najlepší domáci chlebík.

200 minút
príprava
70 minút
na 200/180 °C

Suroviny

1 kg
350-400 g
10 g
1 ČL
4 ČL
1 PL
1 PL
1 PL
2 PL
podľa potreby (vlažná )




Postup

  1. 1

    Sušené droždie a malú lyžičku cukru zalej vlažnou vodou. Voda nesmie byť moc horúca, lebo zabiješ kvasinky a máš po chlebe. Nastrúhaj asi 350-400 g zemiakov uvarených v šupke.

  2. 2

    Nasyp tam hladkú múku, pôjde tam celé kilo T650. Ty tam ale najskôr daj iba polovicu a na ňu daj polievkovú lyžicu octu, polievkovú lyžicu oleja a 4 malé lyžičky soli. Dosyp zbytok múky. Na vrch daj ešte trochu rasce a kávy melty. Ak už ti nakysol kvások, nalej ho tam. Múku rozdeľuješ preto, aby sa nespojili kvasnice s octom, alebo so soľou. Inak máš zas po chlebe.

  3. 3

    Teraz vymies cesto. Ak máš robot alebo ručný mixér so špirálkami, si na tom dobre. Ak nie, musíš makať. Ja používam ručný . Začni miesiť a pomaličky pridávaj vlažnú vodu. Cesto nesmie byť husté a malo by sa trochu lepiť. Daj ho na nejaké teplé miesto a zakry to utierkou.

    Domáci zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz musíš čakať, kým ti cesto nevykysne, kľudne ho nechaj aj hodinu. Medzi tým si priprav plochu, kde vytvaruješ bochník a posyp ju hladkou múkou. Ďalej si priprav veľký plech a daj naň papier na pečenie.

  5. 5

    Teraz nastal čas na jedno orosené.

    Domáci zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykysnuté cesto vyklop na pripravenú plochu, roztiahni do obdĺžnika a prelož ho zo štyroch strán. Vytvaruj bochník a polož ho na pripravený plech, znova ho zakry utierkou.

    Domáci zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znova si hybaj načapovať , lebo zas budeš čakať kým to nakysne. Asi tak hodina. Keď už sa ti zdá, že je bochník nakysnutý, predhrej si rúru na 200 stupňov. Keď je trúba vyhriata, mrskni ho tam a nastav si časovač na 20 minút. Po tomto čase zníž teplotu na 180 stupňov. Ak si postupoval správne, mal by sa ti pred kukučom objaviť nádherný veľký bocheň. Peč ho ďalej 50 minút. Potom ho vyber a polož na mriežku, aby sa spodok nesparil. Nechaj ho vychladnúť. Keď ochutnáš, nebudeš sa ho môcť dožrať.

    Domáci zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sracz
Krásny chlebíček! Dokonca "aj puknul, bo to tak musši buc, bo vtedi je najsam ľepšejši"!
kubka56
Pekný chlebík, vtipne popísaný postup. Mňa prekvapila tá melta- kvôli čomu sa pridáva?
rikomac
@cesminaz (22.11.2022 22:50)
melta dodá chlebu peknú farbu a výbornú chuť, niečo ako keď pridáš do bábovky opražené orechy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia