Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy fotorecept

danda3 - fotkaDanda3, 21. júla 2016 22:10
Ďalšie recepty »
Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept)Foto: danda3

Tak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí. Väčšinou robím ražné alebo špaldové polkilové, ale keď som našla tento recept na PečemPecen.cz, musela som vyskúšať, dnes v robote ochutnávka, mal úspech, už je zarobený ďalší, ktorý odpočíva v chladničke, zajtra sa pečie.

30 min
príprava
80 min
tepelná úprava

Suroviny

Rozkvas:
140 g
160 g
2 PL
Cesto:
400 ml
2 KL
2 KL
1 KL
300 g
200 g
100 g
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, je to husté, ale tak to má byť. Ja som si ho pripravila ráno, pred odchodom do práce.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po príchode z práce ma už čakal plný pohár rozkvasu. Môžeme si zarobiť chlieb. Dve lyžice kvásku si nezabudneme odložiť na ďalšie pečenie.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky si navážim semienka (dala som sezam, dyňové, slnečnicové a ľanové, pomer je na vás), vločky (dala som ovsené, sójové, pohánkové, ale môžu byť jačmenné, ražné, pšenové a pod.) a múku, zmes premiešame.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridám rozkvas, vodu, v ktorej som si rozpustila med, soľ, rascu a dobre zamiešam, cesto je riedke.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu si vyložíme papierom na pečenie alebo

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ju vymastíme a vysypeme otrubami. Prvýkrát som robila na papieri, ale potom sa ťažko sťahoval, takže dnes forma vymastená a vysypaná. Zabalíme ju do mikroténového vrecka a dáme do chladničky. V recepte je uvedené kysnutie 3 - 5 hodín vonku, ja mám radšej chladničkové kysnutie, takže som piekla až na druhý deň, keď som prišla z práce.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Chlebík krásne nakysol, môžeme ho dať piecť. Pred samotným pečením som ho vytiahla z chladničky a nechala asi hodinu vonku.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rúru rozohrejeme na 230°C a pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190°C a dopekáme 45 minút, pred koncom som prikryla chlebík alobalom. Horúci chlebík vyklopíme z formy a dáme ešte dopiecť na mriežku na 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a vnútri nebol mazľavý. Chlebík váži 1120g.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A už len čakáme, kým nám vychladne, aby sme ho mohli ochutnať.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dnes som piekla ešte ražný s ľanovými semienkami, váha 500 g.

    Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist