Foto: malapiskota
Pridala som recept na kváskový chlebík. Idem vás povzbudiť aby ste sa nebáli kvásku. Je to len voda a múka. Recept by sa vlastne Zobraziť celý popisPridala som recept na kváskový chlebík. Idem vás povzbudiť aby ste sa nebáli kvásku. Je to len voda a múka. Recept by sa vlastne mal volať kvások "odoka". Ja som lajdák, aj som ho zanedbala aj hladný nechala, aj v chlade bol 2 dni a aj tak sa podaril. Teraz má 10 dní a už pečie.
Postup
-
1
Pomôcky: Pohár 750 ml Drevená vec na miešanie :) Kvások je len voda a múka. Z bielej hladkej sa vám pravdepodobne nepodarí, je príliš sterilná a očistená od šupiek. Kúpte si kilo ražnej, bežne ju maju v Bille. Ražná a žitná je to isté. :) Do pohára dajte múku, a koľko dáte múky, toľko pridajte vody. Zamiešajte drevenou vareškou (ja používam čínsku paličku, stále tú istú). Položte na okno a vždy keď si na kvások spomeniete, pomiešajte. Denne pridajte trochu múky, keď bude príliš hustý tak vodu. Môjmu kvásku je tuším jedno či je hustý či nie, aj tak buble. Na chlebík by mal byť pripravený keď riadne buble a dvíha sa. Takto vyzeral po piatich dňoch.
-
2
Ešte nám chlebík nedvihne, ale ak pridáte ku kvasnicovému aj tento mladý, už je cítiť rozdiel v chuti aj trvanlivosti. Vidieť na ňom že je to ešte zajac, ale keď ho ovoniate, bude už voňať, nezlaknite sa, kváskova vôňa je nakyslá a trochu múčna, jediné čo nesmie je voňať plesnivo. To sa môže stať pri bielej múke alebo ak je mu príliš chladno. U mňa sedí na parapete nad radiátorom a vlastne kde je príjemná teplota človeku, tam je aj kvásku dobre. Kvások dnes, 10 dní po založení, dennom dosýpaní múky a riedení vodou vyzerá takto.
-
3
Je to fešák, musím mu vymyslieť meno, dúfam že s nami vydrží roky. Vidno rozdiel, bubliny sú riadne a včera dal prvý chlebík. Taký sa nikde nedá kúpiť.
-
4
Keď kvások ochutnáte, musí byť kyslý. Podla toho zistíte že funguje. Obsahuje okrem kvasiniek aj kyselinu mliečnu, tá ho chráni pred plesňami. Do chlebíka na 750 g múky dávam 2 dl kvásku. Kyslosť sa stratí, zmení sa na chuť. Chlebík je dlho mäkký, teda dlho... Veď viete ako to s domácim chlebom chodí. :) Upečte si, je to super.
- 5
Kvasok po dalsich 2 dnoch.
- 5
Piekla som z neho už dva razy (lebo mi ho bolo ľúto vyhodiť a bolo ho už priveľa). Raz pšeničný chlieb, druhý raz pšenično ražný. Obidva razy som im pomohla hráškom droždia, kvások bol ešte mladý. Nedokonalé, ale dali sa dokonca krájať na krajce a už je zjedený aj druhý.
Dnes som časť kvásku poslala mame mojej kolegyne a mám odložený aj pre dcéru. Tak sa vytešujem a teším sa na pokračovanie experimentov. Hádam raz upečiem chlieb, na ktorý budem hrdá.
www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/chleb-a-pecivo/jak-pri...
kvasok ma byt citit kyslo, skus ho prikrmit a uvidis
dost mozne, ze je hladny , vsetko skvasil a preto je kysly
prave preto som si zvykla odkladat kvasok tuhy, az skoro suchy, nie je taky citlivy a ked treba, aj viac vydrzi :-)
treba flasu aj zatvarat alebo je odkryta??? dakujem