Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Tak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí. Väčšinou robím ražné alebo špaldové polkilové, ale keď som našla tento recept na PečemPecen.cz, musela som vyskúšať, dnes v robote ochutnávka, mal úspech, už je zarobený ďalší, ktorý odpočíva v chladničke, zajtra sa pečie.

30 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, je to husté, ale tak to má byť. Ja som si ho pripravila ráno, pred odchodom do práce.
  2. Po príchode z práce ma už čakal plný pohár rozkvasu. Môžeme si zarobiť chlieb. Dve lyžice kvásku si nezabudneme odložiť na ďalšie pečenie.
  3. Do misky si navážim semienka (dala som sezam, dyňové, slnečnicové a ľanové, pomer je na vás), vločky (dala som ovsené, sójové, pohánkové, ale môžu byť jačmenné, ražné, pšenové a pod.) a múku, zmes premiešame.
  4. Pridám rozkvas, vodu, v ktorej som si rozpustila med, soľ, rascu a dobre zamiešam, cesto je riedke.
  5. Formu si vyložíme papierom na pečenie alebo
  6. ju vymastíme a vysypeme otrubami. Prvýkrát som robila na papieri, ale potom sa ťažko sťahoval, takže dnes forma vymastená a vysypaná. Zabalíme ju do mikroténového vrecka a dáme do chladničky. V recepte je uvedené kysnutie 3 - 5 hodín vonku, ja mám radšej chladničkové kysnutie, takže som piekla až na druhý deň, keď som prišla z práce.
  7. Chlebík krásne nakysol, môžeme ho dať piecť. Pred samotným pečením som ho vytiahla z chladničky a nechala asi hodinu vonku.
  8. Rúru rozohrejeme na 230°C a pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190°C a dopekáme 45 minút, pred koncom som prikryla chlebík alobalom. Horúci chlebík vyklopíme z formy a dáme ešte dopiecť na mriežku na 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a vnútri nebol mazľavý. Chlebík váži 1120g.
  9. A už len čakáme, kým nám vychladne, aby sme ho mohli ochutnať.
  10. Dnes som piekla ešte ražný s ľanovými semienkami, váha 500 g.