Viaczrnný kváskovo-ražný chlieb z formy (fotorecept)
Autor receptu: danda3
Tak už som aj ja prepadla pečeniu kváskových chlebíkov a darí sa a čo je hlavné chutí.
Väčšinou robím ražné alebo
špaldové polkilové, ale keď som našla tento recept na PečemPecen.cz, musela som
vyskúšať, dnes v robote
ochutnávka, mal úspech, už je zarobený ďalší, ktorý odpočíva v chladničke, zajtra sa
pečie.
30 minút príprava |
80 minút tepelná úprava |
Postup- Ako prvé si pripravíme rozkvas zmiešaním všetkých surovín, je to husté, ale tak to má byť. Ja som si ho pripravila ráno, pred odchodom do práce.
- Po príchode z práce ma už čakal plný pohár rozkvasu. Môžeme si zarobiť chlieb. Dve lyžice kvásku si nezabudneme odložiť na ďalšie pečenie.
- Do misky si navážim semienka (dala som sezam, dyňové, slnečnicové a ľanové, pomer je na vás), vločky (dala som ovsené, sójové, pohánkové, ale môžu byť jačmenné, ražné, pšenové a pod.) a múku, zmes premiešame.
- Pridám rozkvas, vodu, v ktorej som si rozpustila med, soľ, rascu a dobre zamiešam, cesto je riedke.
- Formu si vyložíme papierom na pečenie alebo
- ju vymastíme a vysypeme otrubami. Prvýkrát som robila na papieri, ale potom sa ťažko sťahoval, takže dnes forma vymastená a vysypaná. Zabalíme ju do mikroténového vrecka a dáme do chladničky. V recepte je uvedené kysnutie 3 - 5 hodín vonku, ja mám radšej chladničkové kysnutie, takže som piekla až na druhý deň, keď som prišla z práce.
- Chlebík krásne nakysol, môžeme ho dať piecť. Pred samotným pečením som ho vytiahla z chladničky a nechala asi hodinu vonku.
- Rúru rozohrejeme na 230°C a pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190°C a dopekáme 45 minút, pred koncom som prikryla chlebík alobalom. Horúci chlebík vyklopíme z formy a dáme ešte dopiecť na mriežku na 15 minút, aby bola kôrka chrumkavá a vnútri nebol mazľavý. Chlebík váži 1120g.
- A už len čakáme, kým nám vychladne, aby sme ho mohli ochutnať.
- Dnes som piekla ešte ražný s ľanovými semienkami, váha 500 g.
|