Turecké pražené vajíčko
Foto: amani
Toto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času. Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie Zobraziť celý popisToto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času. Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie veľmi jednoducho, ale je naozaj dobrý, ak sa dodržia predpísané koreniny. Vajíčko je sladko-pikantné s jemným bylinkovým nádychom. Kto má rád pikantné, nech pridá viac čili vločiek. Je dôležité použiť čili vločky namiesto jemného prášku, nakoľko ten sa ľahko spáli.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Vodu v hrnci necháme zovrieť. Vložíme vajíčka a necháme ich uvariť natvrdo cca 11-12 minút. Keď sú vajíčka uvarené, vložíme ich do studenej vody.
- 2
Menšiu panvicu mierne zohrejeme. Vložíme do nej maslo podľa potreby a podla počtu vajíčok.
- 3
Vajíčka ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu.
- 4
Keď maslo začne voňať, vložíme doň koreniny (soľ, mäta, čili, paprika) - cca štipku zo všetkého na jedno vajíčko. Koreniny popražíme pár sekúnd na nízkej teplote, nech sa uvoľní chuť a vôňa. Jemne miešame.
- 5
Na panvicu vložíme vajíčka najskôr reznou časťou, chvíľku popražíme ale nie na príliš vysokej teplote, aby sme nespálili koreniny. Potom vajíčko obrátime oblou stranou a chvíľu popražíme. Na koniec ho znova obrátime na reznú stranu.
- 6
Servírujeme na tanier zrezanou stranou dole a oblou hore. Vajíčka polejeme roztopeným maslom s koreninami a mätou rovno z panvice.
Tiež vajce:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj “hemendex” je veru dobrý… ale je to iné jedlo.
Tie opečené vajíčka obalené v čili a masle sú dobrota. Niekedy, keď ti zostanú vajcia uvarené na tvrdo, skús, uvidíš že sa oplatí… hodí sa to super ako príloha k arabským/moslimským jedlám. Viem si to predstaviť na stole s tureckým Mezze, pri indickom biryani, s pilau ryžou..
A keď už sme pri tom… veru dávno som nemala hemendex…
Ďakujem za nezvyčajný a veľmi dobrý recept na netradičnú úpravu tradičného vajca na tvrdo 😊
Musím poďakovať aj @mijaita že tieto pražené vajíčka spomenula v diskusii “co dnes varite”. Len už neviem v ktorej časti.
Podávala som ich so zelenou šošovicou ale viem si ich predstaviť aj na letnom lístkovom šaláte napr. s tuniakom. To rozpražené ochutené maslo je fantastické.
Vrelo odporúčam vyskúšať !
Myslis tahle? varecha.pravda.sk/recepty/opecena-vejce-ve-vonavem-koreni...
Nie Miška. Ale aj tie vyzerajú výborne.
Nerobila si ich, myslím konkrétne tieto k niečomu čo si pridávala k @haji do diskusie pred pár týždňami ?
Vari se mi mozek, treba si vzpomene @haji ? Ale jeste ho budu dusit :-)
Boli výborné….
Pekný večer prajem.
Jaaaj, áno! Ďakujem za objasnenie a @mijaita si už nemusí variť mozek 😂
Aj Tebe pekný večer
ta si ho dnes vařila stejně, zapomněla!! :-)