Foto: Shutterstock
Tento pokrm je pomenovaný po newyorskom maklérovi Lemuelovi Benedictovi, ktorý si v roku 1894 objednal v hoteli Waldorf „toast s maslom, pošírované vajcia, chrumkavú Zobraziť celý popisTento pokrm je pomenovaný po newyorskom maklérovi Lemuelovi Benedictovi, ktorý si v roku 1894 objednal v hoteli Waldorf „toast s maslom, pošírované vajcia, chrumkavú slaninu a holandskú omáčku“. Jedlo neskôr upravil hotelový šéfkuchár Oscar Tschirky, ktorý nahradil toast brioškou a slaninu šunkou. V súčasnosti sa vajce Benedikt väčšinou pripravuje na opečenom toaste či chlebe.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 plátky (alebo šunka či bravčová rolka) |
|
4 ks (veľké) |
|
|
|
4 krajce (alebo chlieb, briošky) |
|
|
|
Holandská omáčka: | |
10 PL |
|
3 ks (veľké) |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Najprv upečieme šunku, plátky bravčovej rolky alebo slaninu na panvicu rozohriatej na stredne nízku teplotu. Pomaly smažíme, občas otočíme. Ak použijeme slaninu, počkáme, než sa väčšina tuku vyškvarí.
- 2
Opečené ich pomocou klieští alebo vidličky vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.
- 3
Na prípravu holandskej omáčky rozpustíme 10 lyžíc masla. Vo vodnom kúpeli vymiešame žĺtky s citrónovou šťavou a vínom v pomaly pridávame maslo, nakoniec dáme soľ, korenie.
- 4
Omáčku preložíme do nádoby, ktorú môžeme použiť na nalievanie omáčky na vajíčko a postavíme ju na teplé, ale nie horúce miesto na sporáku alebo v jeho blízkosti.
- 5
Uvaríme vajcia. Postupne jedno vajce po druhom rozbijeme do malej misky a vložíme ho do sotva vriacej vody s octom vo veľkom hrnci. Keď začne vajce tuhnúť, môžeme vložiť ďalšie. Varíme 4 minúty, musíme si však zapamätať, ktoré sme vložili prvé, a to najskôr vybrať. Opakujeme s ďalšími dvoma vajcami.
- 6
Opečieme toasty, chlieb alebo briošky.
- 7
Jednu stranu toastov natrieme maslom. Navrch položíme opečený plátok rolky, šunky či slaniny, na to uložíme vajce a zalejeme holandskou omáčkou. Môžeme ozdobiť podľa chuti, ihneď podávame.
Tiež toast:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu