Vajcia Benedikt
šéfkuchár a spolumajiteľ Bienvenue v Bratislave, 19. novembra 2021
Foto: archív Petra Vargu
porcie
príprava
Suroviny
4 ks |
|
4 plátky |
|
4 krajce |
|
Holandská omáčka: | |
150 g |
|
2 ks veľké |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
Špenát: | |
300 g čerstvý |
|
50 g |
|
10 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Základom vajíčka Benedikt je stratené vajce. Klasický spôsob prípravy je, že rozbijeme vajce do misky, do hrnca dáme variť vodu s octom, urobíme v nej vidličkou alebo lyžičkou vír a doň opatrne vlejeme vajce. Vyžaduje to trochu cviku, existuje však aj jednoduchší spôsob. Vajce vyklepneme do fólie potretej olejom a zaviažeme ako batôžtek. Takto vložíme do vriacej vody. Po rozstrihnutí fólie stačí vajíčko prerezať a žĺtok sa krásne roztečie.
- 2
Holandská omáčka: Maslo roztopíme tak, aby malo 100 °C. Žĺtky vyšľaháme metličkou, pridáme vodu, citrónovú šťavu a stále miešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať maslo. Stále šľaháme, potrebujeme totiž, aby mala omáčka hustejšiu konzistenciu. Na záver ochutíme soľou a korením.
- 3
Špenát: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a masla. Pridáme na tenučko nakrájané strúčiky cesnaku. Pražíme krátko, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Špenát prepláchneme pod studenou vodou, pridáme na panvicu a asi minútu miešame. Na záver osolíme, okoreníme, prípadne nastrúhame trochu muškátového orieška.
- 4
Na olivovom oleji opražíme plátky šunky z oboch strán do chrumkava. Na suchej panvici opečieme toasty z obidvoch strán. Na každý toast položíme šunku, potom špenát, vajíčko a nakoniec polejeme holandskou omáčkou. Vrch môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo chrumkavou cibuľkou.
Tiež vajce:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu