Stratené vajce
Stratené vajce

Vajcia Benedikt

Peter Varga
šéfkuchár a spolumajiteľ Bienvenue v Bratislave, 19. novembra 2021
Vajcia Benedikt
Foto: archív Petra Vargu
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

4 ks
4 plátky
4 krajce
Holandská omáčka:
150 g
2 ks veľké
1 PL
2 PL
Špenát:
300 g čerstvý
50 g
10 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Základom vajíčka Benedikt je stratené vajce. Klasický spôsob prípravy je, že rozbijeme vajce do misky, do hrnca dáme variť vodu s octom, urobíme v nej vidličkou alebo lyžičkou vír a doň opatrne vlejeme vajce. Vyžaduje to trochu cviku, existuje však aj jednoduchší spôsob. Vajce vyklepneme do fólie potretej olejom a zaviažeme ako batôžtek. Takto vložíme do vriacej vody. Po rozstrihnutí fólie stačí vajíčko prerezať a žĺtok sa krásne roztečie.

  2. 2

    Holandská omáčka: Maslo roztopíme tak, aby malo 100 °C. Žĺtky vyšľaháme metličkou, pridáme vodu, citrónovú šťavu a stále miešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať maslo. Stále šľaháme, potrebujeme totiž, aby mala omáčka hustejšiu konzistenciu. Na záver ochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Špenát: Na panvici rozohrejeme trochu oleja a masla. Pridáme na tenučko nakrájané strúčiky cesnaku. Pražíme krátko, aby cesnak neprihorel a nezhorkol. Špenát prepláchneme pod studenou vodou, pridáme na panvicu a asi minútu miešame. Na záver osolíme, okoreníme, prípadne nastrúhame trochu muškátového orieška.

  4. 4

    Na olivovom oleji opražíme plátky šunky z oboch strán do chrumkava. Na suchej panvici opečieme toasty z obidvoch strán. Na každý toast položíme šunku, potom špenát, vajíčko a nakoniec polejeme holandskou omáčkou. Vrch môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo chrumkavou cibuľkou.

Diskusia k receptu

pivonka
Páči sa mi, ako otvorene opísal pán šéfkuchár prípravu receptu a pridal fintu na stratené vajce. Tomu som sa vždy vyhýbala, lebo sa mi nedarilo pekné.


Zaujímavé video z archívu TV Varecha