Pražené vajce

Turecké pražené vajíčko

Autor receptu: amani

Toto je ideálny nápad na rýchle raňajky. Vyžaduje si málo ingrediencií a času.* Je to pokrm v Turecku zvaný Yumurta Kapama. Recept znie veľmi jednoducho, ale je naozaj dobrý, ak sa dodržia predpísané koreniny. Vajíčko je sladko-pikantné s jemným bylinkovým nádychom. Kto má rád pikantné, nech pridá viac čili vločiek. Je dôležité použiť čili vločky namiesto jemného prášku, nakoľko ten sa ľahko spáli.

1
porcia
20 minút
príprava
17 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Vodu v hrnci necháme zovrieť. Vložíme vajíčka a necháme ich uvariť natvrdo cca 11-12 minút. Keď sú vajíčka uvarené, vložíme ich do studenej vody.
  2. Menšiu panvicu mierne zohrejeme. Vložíme do nej maslo podľa potreby a podla počtu vajíčok.
  3. Vajíčka ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu.
  4. Keď maslo začne voňať, vložíme doň koreniny (soľ, mäta, čili, paprika) - cca štipku zo všetkého na jedno vajíčko. Koreniny popražíme pár sekúnd na nízkej teplote, nech sa uvoľní chuť a vôňa. Jemne miešame.
  5. Na panvicu vložíme vajíčka najskôr reznou časťou, chvíľku popražíme ale nie na príliš vysokej teplote, aby sme nespálili koreniny. Potom vajíčko obrátime oblou stranou a chvíľu popražíme. Na koniec ho znova obrátime na reznú stranu.
  6. Servírujeme na tanier zrezanou stranou dole a oblou hore. Vajíčka polejeme roztopeným maslom s koreninami a mätou rovno z panvice.