Pražené vajce
Turecké pražené vajíčko
Autor receptu: amani
Toto je ideálny nápad na rýchle
raňajky. Vyžaduje si málo
ingrediencií a času.* Je to pokrm v
Turecku zvaný Yumurta Kapama.
Recept znie veľmi jednoducho, ale
je naozaj dobrý, ak sa dodržia
predpísané koreniny. Vajíčko je
sladko-pikantné s jemným
bylinkovým nádychom. Kto má rád
pikantné, nech pridá viac čili
vločiek. Je dôležité použiť čili vločky
namiesto jemného prášku,
nakoľko ten sa ľahko spáli.
1 porcia |
20 minút príprava |
17 minút tepelná úprava |
Postup
- Vodu v hrnci necháme zovrieť. Vložíme vajíčka a necháme ich uvariť natvrdo cca 11-12 minút. Keď sú vajíčka uvarené, vložíme ich do studenej vody.
- Menšiu panvicu mierne zohrejeme. Vložíme do nej maslo podľa potreby a podla počtu vajíčok.
- Vajíčka ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu.
- Keď maslo začne voňať, vložíme doň koreniny (soľ, mäta, čili, paprika) - cca štipku zo všetkého na jedno vajíčko. Koreniny popražíme pár sekúnd na nízkej teplote, nech sa uvoľní chuť a vôňa. Jemne miešame.
- Na panvicu vložíme vajíčka najskôr reznou časťou, chvíľku popražíme ale nie na príliš vysokej teplote, aby sme nespálili koreniny. Potom vajíčko obrátime oblou stranou a chvíľu popražíme. Na koniec ho znova obrátime na reznú stranu.
- Servírujeme na tanier zrezanou stranou dole a oblou hore. Vajíčka polejeme roztopeným maslom s koreninami a mätou rovno z panvice.