Stratené vajce
Stratené vajce

Stratené vajce so špargľou a s fazuľou

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, včera 07:30
Stratené vajce so špargľou a s fazuľou
Foto: Kulinární studio MAFRA
4
porcie
25 minút
príprava

Suroviny

400 g
1 PL
1 PL
400 g
8 plátkov
1 PL
100 ml
4 ks




Postup

  1. 1

    Sterilizovanú fazuľu scedíme, prepláchneme, necháme odkvapkať a dáme do misy. Primiešame jogurt a majonézu.

  2. 2

    Zo špargle odlomíme drevnaté konce a asi minútu ju oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Potom ju vyberieme a schladíme v studenej vode. Zastavíme tak varenie a zachováme jej krásnu zelenú farbu.

  3. 3

    Niekoľko stoniek špargle spolu obalíme do plátku slaniny a opečieme na panvici na rozohriatom oleji dozlatista. Špargľu v slanine opekáme na miernom ohni, aby sa slanina prepiekla rovnomerne a bola chrumkavá.

  4. 4

    Do hrnca nalejeme asi 1 l vody, osolíme ju a pridáme ocot. V mierne bublajúcej vode pomocou varešky vytvoríme vír. Postupne do jeho stredu vyklepneme vajcia (jedno po druhom) a varíme 4 minúty. Potom vajíčka opatrne vyberieme dierkovanou varechou a necháme odkvapkať. Pri varení stratených vajíčkach je kľúčová ich čerstvosť – bielok sa nerozteká a lepšie obalí žĺtok. Ak si nie sme istí čerstvosťou, môžeme vajce pred varením rozklepnúť do sitka, aby sa odstránila tekutá časť bielka.

  5. 5

    Fazuľový šalát rozdelíme na taniere, pridáme špargľu v slanine a stratené vajce. Dochutíme soľou, korením a posypeme žeruchou.

Diskusia k receptu