Stratené vajce so špargľou a s fazuľou
mesačník Varecha, včera 07:30

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
Postup
-
1
Sterilizovanú fazuľu scedíme, prepláchneme, necháme odkvapkať a dáme do misy. Primiešame jogurt a majonézu.
- 2
Zo špargle odlomíme drevnaté konce a asi minútu ju oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode. Potom ju vyberieme a schladíme v studenej vode. Zastavíme tak varenie a zachováme jej krásnu zelenú farbu.
- 3
Niekoľko stoniek špargle spolu obalíme do plátku slaniny a opečieme na panvici na rozohriatom oleji dozlatista. Špargľu v slanine opekáme na miernom ohni, aby sa slanina prepiekla rovnomerne a bola chrumkavá.
- 4
Do hrnca nalejeme asi 1 l vody, osolíme ju a pridáme ocot. V mierne bublajúcej vode pomocou varešky vytvoríme vír. Postupne do jeho stredu vyklepneme vajcia (jedno po druhom) a varíme 4 minúty. Potom vajíčka opatrne vyberieme dierkovanou varechou a necháme odkvapkať. Pri varení stratených vajíčkach je kľúčová ich čerstvosť – bielok sa nerozteká a lepšie obalí žĺtok. Ak si nie sme istí čerstvosťou, môžeme vajce pred varením rozklepnúť do sitka, aby sa odstránila tekutá časť bielka.
- 5
Fazuľový šalát rozdelíme na taniere, pridáme špargľu v slanine a stratené vajce. Dochutíme soľou, korením a posypeme žeruchou.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu