Tradičné chodské kysnuté koláče
Foto: kucharocka123
Medzi kysnuté koláče, ktoré sa pečú len v niektorých krajoch Česka patria, okrem moravských koláčov a frgálov, aj slávnostné tradičné chodské koláče zo západných Zobraziť celý popisMedzi kysnuté koláče, ktoré sa pečú len v niektorých krajoch Česka patria, okrem moravských koláčov a frgálov, aj slávnostné tradičné chodské koláče zo západných Čiech (región Chodsko). Typické pre ne je zdobenie (merhovanie). Na jednotlivých miestach tohto regiónu sa recepty v niečom líšia, ale určite spoločnú majú náplň - tvaroh, mak a slivkový lekvár. Mnohé z nich boli pre mňa inšpiráciou.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
35 g čerstvé |
|
250 ml vlažné |
|
125 g (vrátane 1 ČL do kvásku) |
|
3 ks |
|
125 g zmäknuté |
|
1/2 bal. |
|
štipka |
|
1 PL |
|
Náplň tvarohová: | |
500 g |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
1/2 PL |
|
1 PL |
|
Náplň maková: | |
200 g |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
1 PL |
|
podľa potreby horúce (na zaliatie) |
|
1 PL |
|
Náplň lekvárová: | |
75 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
Na potretie papiera na pečenie: | |
|
|
Na potretie okrajov koláča: | |
1 ks rozšľahané |
|
Na potretie okrajov hotového koláča: | |
|
|
Na ozdobenie: | |
1 hrsť |
|
Postup
-
1
Z droždia, polovice vlažného mlieka a lyžičky cukru necháme vzísť kvások.
- 2
Múku preosejeme, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky, zmäknuté maslo, kvások, ostatné mlieko a rum. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zakryjeme kuchynskou bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- 3
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime do bochníka a rozdelíme na 4 časti. Každú znovu premiesime do bochníčka, ktorý vyvaľkáme na kruh o priemere cca 25 cm. Okraje cesta necháme v šírke cca 1 cm vyššie a potrieme rozšľahaným vajcom.
- 4
Papier na pečenie vystrihneme vo veľkosti koláčov a potrieme rozpusteným maslom.
- 5
Kruhové cestá preložíme na papiere na pečenie, prenesieme na plech a pred zdobením necháme podkysnúť ďalších 10 minút, aby sa cesto dostatočne prepieklo aj napriek väčšiemu množstvu plnky.
- 6
Náplň tvarohová: Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, žĺtkami, kyslou smotanou, rumom a škrobom (na zahustenie) na hladký krém (nesmie sa roztekať, ale nemá byť ani príliš hustý).
- 7
Náplň maková: Mak zomelieme, pridáme cukor, maslo, lekvár, škoricu, citrónovú šťavu a rum. Zalejeme horúcim mliekom (môžeme za stáleho miešania 1 minútu aj povariť), vymiešame a necháme odpočívať. Po vychladnutí plnku preložíme do zdobiaceho cukrárskeho vrecka. Musí byť vláčna a konzistencia primerane hustá, aby bola vhodná na zdobenie.
- 8
Náplň slivková: Slivkový lekvár vymiešame so škoricou, mletými klinčekmi a rumom, ak treba rozriedime len minimálnym množstvom vody, za stáleho miešania prevaríme, necháme vychladnúť a preložíme do zdobiaceho vrecka. Lekvár nesmie byť riedky, lebo by sa pri pečení roztiekol.
- 9
Koláče naplníme tvarohovou náplňou, ktorú zľahka rozotrieme a zarovnáme. Následne pomocou zdobiaceho cukrárskeho vrecka ozdobíme makovou plnkou, potom lekvárom a na záver mandľovými lupienkami. Necháme znovu podkysnúť cca 10 minút.
- 10
Nakoniec plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20-25 minút alebo podľa svojej rúry.
- 11
Po upečení okraje koláčov potrieme mliekom, aby zostali mäkké a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!
Tiež kysnuté koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem.
Ďakujem.
Požičala som jej😅
Ďakujem pekne.
Som tvorivý typ a bez trpezlivosti by to nešlo. Ďakujem.
Veľká vďaka.
Ďakujem pekne.
Ďakujem za pochvalu.