Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Tradičné chodské kysnuté koláče

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 2. októbra 2023

Medzi kysnuté koláče, ktoré sa pečú len v niektorých krajoch Česka patria, okrem moravských koláčov a frgálov, aj slávnostné tradičné chodské koláče zo západných Zobraziť celý popisMedzi kysnuté koláče, ktoré sa pečú len v niektorých krajoch Česka patria, okrem moravských koláčov a frgálov, aj slávnostné tradičné chodské koláče zo západných Čiech (región Chodsko). Typické pre ne je zdobenie (merhovanie). Na jednotlivých miestach tohto regiónu sa recepty v niečom líšia, ale určite spoločnú majú náplň - tvaroh, mak a slivkový lekvár. Mnohé z nich boli pre mňa inšpiráciou.

4
porcie
100 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
35 g čerstvé
250 ml vlažné
125 g (vrátane 1 ČL do kvásku)
3 ks
125 g zmäknuté
1/2 bal.
štipka
1 PL
Náplň tvarohová:
500 g
3 PL
1 bal.
podľa chuti
2 ks
1/2 PL
1 PL
Náplň maková:
200 g
1 PL
podľa chuti
1 bal.
1 ČL
štipka
1 PL
podľa potreby horúce (na zaliatie)
1 PL
Náplň lekvárová:
75 g
štipka
štipka
1 ČL
Na potretie papiera na pečenie:
Na potretie okrajov koláča:
1 ks rozšľahané
Na potretie okrajov hotového koláča:
Na ozdobenie:
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Z droždia, polovice vlažného mlieka a lyžičky cukru necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Múku preosejeme, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, štipku soli, žĺtky, zmäknuté maslo, kvások, ostatné mlieko a rum. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zakryjeme kuchynskou bavlnenou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime do bochníka a rozdelíme na 4 časti. Každú znovu premiesime do bochníčka, ktorý vyvaľkáme na kruh o priemere cca 25 cm. Okraje cesta necháme v šírke cca 1 cm vyššie a potrieme rozšľahaným vajcom.

  4. 4

    Papier na pečenie vystrihneme vo veľkosti koláčov a potrieme rozpusteným maslom.

  5. 5

    Kruhové cestá preložíme na papiere na pečenie, prenesieme na plech a pred zdobením necháme podkysnúť ďalších 10 minút, aby sa cesto dostatočne prepieklo aj napriek väčšiemu množstvu plnky.

  6. 6

    Náplň tvarohová: Tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, žĺtkami, kyslou smotanou, rumom a škrobom (na zahustenie) na hladký krém (nesmie sa roztekať, ale nemá byť ani príliš hustý).

  7. 7

    Náplň maková: Mak zomelieme, pridáme cukor, maslo, lekvár, škoricu, citrónovú šťavu a rum. Zalejeme horúcim mliekom (môžeme za stáleho miešania 1 minútu aj povariť), vymiešame a necháme odpočívať. Po vychladnutí plnku preložíme do zdobiaceho cukrárskeho vrecka. Musí byť vláčna a konzistencia primerane hustá, aby bola vhodná na zdobenie.

  8. 8

    Náplň slivková: Slivkový lekvár vymiešame so škoricou, mletými klinčekmi a rumom, ak treba rozriedime len minimálnym množstvom vody, za stáleho miešania prevaríme, necháme vychladnúť a preložíme do zdobiaceho vrecka. Lekvár nesmie byť riedky, lebo by sa pri pečení roztiekol.

  9. 9

    Koláče naplníme tvarohovou náplňou, ktorú zľahka rozotrieme a zarovnáme. Následne pomocou zdobiaceho cukrárskeho vrecka ozdobíme makovou plnkou, potom lekvárom a na záver mandľovými lupienkami. Necháme znovu podkysnúť cca 10 minút.

  10. 10

    Nakoniec plech vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 20-25 minút alebo podľa svojej rúry.

  11. 11

    Po upečení okraje koláčov potrieme mliekom, aby zostali mäkké a necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia