Torta s lesným ovocím a lemon curd
Foto: slovakbaker
porcií
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
štipka |
|
120 g |
|
1 ČL |
|
3 PL (horúca) |
|
2 PL |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Coulis z lesného ovocia: | |
100 g mix (mrazené) |
|
Náplň z lesného ovocia: | |
150 g mix (mrazené) |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Lemon curd: | |
1 ks (bio) |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
40 g |
|
Krém: | |
500 g |
|
250 g |
|
180 ml |
|
120 g |
|
1 PL |
|
Na dokončenie: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Korpus: Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
- 2
Žĺtky šľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkovou pastou do hustej svetlej peny. Postupne prilejeme horúcu vodu a šľaháme ďalej. Na záver prilejeme po častiach olej.
- 3
Zmiešame suché ingrediencie, ktoré následne spolu so snehom striedavo ručne zamiešame do žĺtkovej peny.
- 4
Cesto vylejeme do tortovej formy (20 cm), ktorej dno sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25 minút. Korpus necháme v rúre úplne vychladnúť.
- 5
Pripravíme si coulis z lesného ovocia, ktorým budeme polievať korpus. Mrazené lesné ovocie dáme do hrnca a na miernom plameni zahrievame, kým nezmäkne. Následne ovocie rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime späť na ohrev, krátko povaríme. Precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.
- 6
Náplň z lesného ovocia: Mrazené lesné ovocie dáme spolu s kryštálovým cukrom do hrnca. Privedieme do varu a varíme cca 10 minút. Následne prilejeme v troche vody rozmiešaný Zlatý klas. Povaríme do zhustnutia. Ovocnú náplň preložíme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- 7
Lemon curd: Bio citrón umyjeme. Nastrúhame citrónovú kôru, následne citrón prerežeme a odšťavíme. Obe zložky (kôru a šťavu) dáme do hrnca. Pridáme cukor a žĺtky. Dáme na sporák a na miernom plameni privedieme do varu. Varíme, kým zmes nezhustne do pudingovej konzistencie. Stiahneme z plameňa a zamiešame maslo. Následne prepasírujeme cez sitko. Hotový lemon curd necháme vychladnúť.
- 8
Na krém vyšľaháme všetky ingrediencie dotuha.
- 9
Korpus vodorovne prerežeme na dva pláty. Prvý plát polejeme coulis z lesného ovocia. Nanesieme časť krému, po obvode nanesieme cukrárskym vreckom s hladkou špičkou krém (aby náplň nevytekala). Do stredu nanesieme náplň z lesného ovocia a následne lemon curd. Priložíme druhý plát. Vrch a boky torty potrieme krémom a dáme zachladiť.
- 10
Tortu ozdobíme komponentmi podľa vlastného výberu a fantázie.
- 11
Torta kombinuje v sebe úžasné chute a je veľmi svieža a ľahká.
- 12
...no a upiecť takúto tortu sa dá aj popri štúdiu medicíny...
- 13
A takto vyzerá torta v reze...
Tiež ovocná torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu