Tekvicové karí
mesačník Varecha, 14. novembra 2022

Foto: Shutterstock
Pri nákupoch v tržniciach sa pulty prehýbajú pod váhou čerstvo odtrhnutých tekvíc. Pripravte si výborné tekvicové karí.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 750 g (dužina) |
|
| 200 g |
|
| 4 ks |
|
| 2 ks |
|
| 1 ks |
|
| 2 strúčiky |
|
| 1 ČL strúhaný |
|
| štipka |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1 ČL |
|
| 1/4 ČL |
|
| 400 ml |
|
| 200 ml |
|
|
|
|
|
|
|
| Na ozdobu: | |
| (alebo vňať petržlenová) |
|
Postup
-
1
Nakrájanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor rozmixujeme spolu s 1 PL olivového oleja.
- 2
V hrnci rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme mletý kardamóm, rímsku rascu a bobkový list. Keď korenie začne voňať, vyberieme bobkový list. Pridáme cibuľovú pastu a na miernom ohni restujeme asi 4 minúty. Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania varíme ešte asi 5 minút. Dochutíme korením a soľou.
- 3
Pridáme na malé kocky nakrájanú dužinu z tekvice, kokosové mlieko a varíme za občasného miešania asi 30 minút.
- 4
Ryžu prepláchneme v sitku a necháme odkvapkať. Na panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, prisypeme ryžu, pridáme klinčeky, bobkový list a pár minút restujeme na miernom ohni. Zalejeme vriacou vodou v pomere jeden diel ryže a dva a pol dielu vody. Varíme do zmäknutia asi 15 minút.
- 5
Tekvicové karí podávame s uvarenou ryžou a ozdobíme lístkami koriandra alebo petržlenovej vňate.
Tiež karí:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu