Pečená tekvica
Pečená tekvica

Tekvica so žemľovou knedľou

Štefan Benďák
šéfkuchár reštaurácie Rouge v hoteli Mikado**** Nitra, 8. augusta 2017
Tekvica so žemľovou knedľou
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
20 g
60 ml
Jablká:
60 ml
100 g
4 ks
50 g
200 ml
Knedle:
600 g (alebo rožky) z predošlého dňa
2 ks
60 g
100 g
200 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Pečivo nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a na masle opečieme. Primiešame k pečivu spolu s vaječným žĺtkom a mliekom. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý zapracujeme do žemľovej zmesi spolu so soľou a s korením.

  2. 2

    Vytvarujeme knedľu, ktorú zabalíme do potravinovej fólie a poprepichujeme špajľou. Vložíme do vriacej vody a varíme na miernom ohni 20 minút. Po uvarení knedľu hneď vybalíme z fólie a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame na čo najtenšie plátky. Rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 100 °C sušíme v rúre asi 15 minút.

  3. 3

    Tekvicu očistíme, nakrájame na mesiačiky. Pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Pridáme tymian a pečieme v rúre pri 170 °C 30 minút.

  4. 4

    V kastróle zahrejeme olej, pridáme nakrájanú šalotku a krátko opražíme. Prilejeme červené víno a med. Necháme zredukovať na polovicu. Medzitým očistíme jablká a nakrájame ich na pásiky. Zázvor očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme do vína a krátko spolu povaríme. Dochutíme soľou a korením. Na tanier naložíme jablká, na ne tekvicu a dozdobíme čipsami.

Diskusia k receptu