Pečená tekvica špikovaná zázvorom a cesnakom fotorecept
mesačník Varecha, 19. februára 2025

Foto: Kulinární studio MAFRA
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 ks (malá) |
|
3-4 strúčiky |
|
(asi 5 cm) |
|
1 PL |
|
20 g |
|
4 lístky |
|
4 stonky |
|
|
|
Na prílohu: | |
400 g |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
20 g |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Tekvicu rozkrojíme. Ošúpaný cesnak a zázvor nakrájame do tvaru klinov a tekvicu nimi prešpikujeme. Pri špikovaní používame tenký nôž na vytvorenie hlbokých otvorov. Tekvicu potrieme medom (môžeme ho zahriať, aby sa s ním lepšie pracovalo), osolíme a obložíme plátkami masla, lístkami šalvie a tymianom (môžeme nahradiť rozmarínom alebo oreganom). Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút.
-
2
Medzitým pripravíme prílohu. Listy špenátu opláchneme a dôkladne osušíme. Na oleji s maslom krátko orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Potom pridáme špenát a necháme ho zvädnúť. Prilejeme jablkový mušt a dusíme, kým sa tekutina neodparí. Špenát osolíme a posypeme nasucho opraženými píniovými orieškami. Píniové oriešky môžeme nahradiť nasekanými mandľami alebo slnečnicovými semienkami.
- 3
Pečenú tekvicu nakrájame na plátky a servírujeme na špenáte, pokvapkáme maslom z pečenej tekvice.
- 3
Diskusia k receptu