Tava vo fľaši fotorecept
Foto: cesminaz
Tava je veľmi chutné turecké jedlo, ktoré robievam najmä v lete z čerstvej zeleniny. A ako každý rok, tak aj tento, zvyknem naodkladať do Zobraziť celý popisTava je veľmi chutné turecké jedlo, ktoré robievam najmä v lete z čerstvej zeleniny. A ako každý rok, tak aj tento, zvyknem naodkladať do fliaš aj na zimu :-) Je s tým trocha roboty, ale stojí to zato :-)
Suroviny
6 kg |
|
4 kg |
|
3 kg |
|
4-5 ks |
|
10 ks |
|
500 g (82 %) |
|
40 g |
|
1,5 PL |
|
1,5 PL |
|
podľa chuti (alebo chilli) |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
500 ml |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme zeleninu. Ja som dala aj obyčajnú bledú hrubšiu papriku a aj zelenú. Paradajky nie veľké mäsité, ale také obyčajné, aké som mala v záhrade :-) Pre chuť dávam aj niekolko kápií. A pravdaže kto chce, si pridá aj extra nejakú pálivú papriku :-)
-
2
Všetko si odvážime...
-
3
A teraz nasleduje z celého receptu tá najhoršia časť - "krájanie" :-)) Papriku pokrájame na drobno. Bud na maličké kocky ,alebo maličké tenké obdĺžniky. Cibuľu na drobné kocky a paradajky tiež na maličké kúsky :-) Mäso vykostíme a aj spolu s kožou pokrájame na malé kúsky/kocky. Kosti nevyhadzujeme, dáme ich tiež pre chuť vyvariť :-) Priznávam, že toto celé krájanie mi zabralo s malou pauzou skoro 3 hodiny :-))
-
4
Ďalej budeme potrebovať kvalitnejšiu červenú papriku a maslo 82%-né nielen pre výbornú chuť, ale zároveň to zjemní celé jedlo :-)
-
5
Do veľkého hrnca dáme 0,5 l oleja, dáme cibuľu, osolíme ju a celkom ju udusíme. Potom pridáme mletú papriku, zo 2 minutky posmažíme s cibuľou a pridáme celé množstvo pokrájaných paradajok. Primerane ich osolíme a privedieme do varu. Od bodu varu ich necháme takto variť 10-15 minút. Takýmto spôsobom sa paradajky skoro celé rozvaria a šťava bude hustejšia :-)
-
6
Následne pridáme k paradajkám papriku a znova celé privedieme do varu. Keď sa to už začalo variť, pridáme ešte naše pokrájané mäso a aj kosti, aby sa ich chuť vyvarila. Dáme soľ, korenie, rascu, pul biber a Isot. Od bodu varu celého množstva (nie len v strede hrnca) necháme variť za občasného miešania cca 25 minút. Ja som s tým miešaním mala trocha problém, keďže môj 12-litrový hrniec bol totálne plný až po okraj :-)) Treba pozerať/kontrolovať papriku, tá má byt mäkká...
-
7
Nakoniec pridáme maslo a aj s ním 2-3 minutky povaríme. Kosti povyberáme a ihneď horúce plníme do fliaš. Fľaše potom otočíme dole hlavou a necháme takto celkom vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 17 ks 7-decových fliaš. Na fotke je len 15, lebo množstvo zodpovedajúce dvom fľaškám som hneď nechala na jedenie :-)
-
8
Toto jedlo je výborné najmä s chlebom, ktorý si doňho môžte mačkať :-) U nás doma to zbožňujeme všetci, no najmä deti. A keďže je to už hotové jedlo vo fľaši, si synovia podľa chuti môžu len fľašku otvoriť a jedlo zohriať ;-) Chutí vždy ako čerstvo pripravené. Je to veľmi praktické.
-
9
Malý tip: Do tohto jedla môžte použit aj oveľa viac mäsa, ak máte po ruke :-) Bude to ešte lepšie, mäsovejšie. Taktiež namiesto kuracieho môžte použiť aj jahňacie mäso. Ja to robím podľa tohto receptu, ale občas pred otvorením fľaše pokrájam ešte navyše 1-2 stehná na drobno, udusím rýchlo na oleji a zalejem Tavou z flaše a nechám prevrieť. Podľa chuti pridám ešte kúsoček masla. Prajem dobrú chuť :-)
Váš duplikovaný komentár sme vymazali.
No na tvojom komentári som sa aj ja dobre zasmiala!!! ;-))))) V prvom rade,dakujem za uznanie a pochvalu gazdinej :-) Do flaši sa dá naozaj toho napchať všeličo,len treba chciet :-)) Moja Ťava ktorú som v recepte použila,mala krídla a vedela za živa dokonca lietať ;-P
Ale teraz vážne..Číta sa to celkom normálne bez mäkčena,čiže "TAVA" a nie "ŤAVA" :-)))) Nebola si ty náhodou nejaká hladná po tej 22 hodine??? :-)
Keby len hladná, ľahká pomoc, naordinujem si chleba s maslom. Ale ešte horšie - mlsná. Na to nič neúčinkuje, ale Varecha aspoň ukáže ten správny smer terapie - sladké, slané, a či čo vlastne.
Túto Tavu bez mäkčeňa som posunula omame, ona má paradajok a papriky, že nevie, čo s nimi, kury behajú po dvore, tak mi uvarí takúto dobrotu. No, zas som tu po 22 hodine, bodajže ťa stislo............ :)))))
dievčatá, aj mňa ste pobavili :-D @bubaya , nemáš chybu :-D
Ešte som zabudla pochváliť krásnu úrodu ;-)
:-)) tak to si "presne" vystihla ;-)
:-) no hej,je s tym "trocha" roboty.Hrniec bol 12litrový,ale ako vidno na fotke,mne sa donho zmestilo aj 13Litrov ;-))) To krájanie aj mne trvalo dost dlho,ale čo uz,toto jedlo to vyžaduje. V Tave je vsetko pokrájané na drobno,inak to uz nieje Tava :-) Treba robit medzi tym aj prestávku a trocha sa povystierať ;-) Ked vyskusas,daj potom vediet,čo si vymyslel a ako to dopadlo! Pekny den.
Opät si robila 12 litrovy hrniec?
Minulý rok som robila 2 dávky. Tento rok ešte len budem, keď budem mať už v záhrade dostatok vlastných paradajok a paprík :-) Podla mňa to bude len niekedy začiatkom Augusta.
Mäso tam kludne môže ísť aj ovela viac, to nieje problém :-) Aj ja budem tento rok znova robiť. Teším sa, že si bola spokojná :-)