Kuracie mäso so zeleninou
Kuracie mäso so zeleninou

Tava vo fľaši fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. augusta 2018
Tava vo fľaši (fotorecept)
Foto: cesminaz

Tava je veľmi chutné turecké jedlo, ktoré robievam najmä v lete z čerstvej zeleniny. A ako každý rok, tak aj tento, zvyknem naodkladať do Zobraziť celý popisTava je veľmi chutné turecké jedlo, ktoré robievam najmä v lete z čerstvej zeleniny. A ako každý rok, tak aj tento, zvyknem naodkladať do fliaš aj na zimu :-) Je s tým trocha roboty, ale stojí to zato :-)

Suroviny

6 kg
4 kg
3 kg
4-5 ks
10 ks
500 g (82 %)
40 g
1,5 PL
1,5 PL
podľa chuti (alebo chilli)
podľa chuti
podľa potreby
500 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zeleninu. Ja som dala aj obyčajnú bledú hrubšiu papriku a aj zelenú. Paradajky nie veľké mäsité, ale také obyčajné, aké som mala v záhrade :-) Pre chuť dávam aj niekolko kápií. A pravdaže kto chce, si pridá aj extra nejakú pálivú papriku :-)

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko si odvážime...

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A teraz nasleduje z celého receptu tá najhoršia časť - "krájanie" :-)) Papriku pokrájame na drobno. Bud na maličké kocky ,alebo maličké tenké obdĺžniky. Cibuľu na drobné kocky a paradajky tiež na maličké kúsky :-) Mäso vykostíme a aj spolu s kožou pokrájame na malé kúsky/kocky. Kosti nevyhadzujeme, dáme ich tiež pre chuť vyvariť :-) Priznávam, že toto celé krájanie mi zabralo s malou pauzou skoro 3 hodiny :-))

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej budeme potrebovať kvalitnejšiu červenú papriku a maslo 82%-né nielen pre výbornú chuť, ale zároveň to zjemní celé jedlo :-)

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do veľkého hrnca dáme 0,5 l oleja, dáme cibuľu, osolíme ju a celkom ju udusíme. Potom pridáme mletú papriku, zo 2 minutky posmažíme s cibuľou a pridáme celé množstvo pokrájaných paradajok. Primerane ich osolíme a privedieme do varu. Od bodu varu ich necháme takto variť 10-15 minút. Takýmto spôsobom sa paradajky skoro celé rozvaria a šťava bude hustejšia :-)

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Následne pridáme k paradajkám papriku a znova celé privedieme do varu. Keď sa to už začalo variť, pridáme ešte naše pokrájané mäso a aj kosti, aby sa ich chuť vyvarila. Dáme soľ, korenie, rascu, pul biber a Isot. Od bodu varu celého množstva (nie len v strede hrnca) necháme variť za občasného miešania cca 25 minút. Ja som s tým miešaním mala trocha problém, keďže môj 12-litrový hrniec bol totálne plný až po okraj :-)) Treba pozerať/kontrolovať papriku, tá má byt mäkká...

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec pridáme maslo a aj s ním 2-3 minutky povaríme. Kosti povyberáme a ihneď horúce plníme do fliaš. Fľaše potom otočíme dole hlavou a necháme takto celkom vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 17 ks 7-decových fliaš. Na fotke je len 15, lebo množstvo zodpovedajúce dvom fľaškám som hneď nechala na jedenie :-)

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto jedlo je výborné najmä s chlebom, ktorý si doňho môžte mačkať :-) U nás doma to zbožňujeme všetci, no najmä deti. A keďže je to už hotové jedlo vo fľaši, si synovia podľa chuti môžu len fľašku otvoriť a jedlo zohriať ;-) Chutí vždy ako čerstvo pripravené. Je to veľmi praktické.

    Tava vo fľaši (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Malý tip: Do tohto jedla môžte použit aj oveľa viac mäsa, ak máte po ruke :-) Bude to ešte lepšie, mäsovejšie. Taktiež namiesto kuracieho môžte použiť aj jahňacie mäso. Ja to robím podľa tohto receptu, ale občas pred otvorením fľaše pokrájam ešte navyše 1-2 stehná na drobno, udusím rýchlo na oleji a zalejem Tavou z flaše a nechám prevrieť. Podľa chuti pridám ešte kúsoček masla. Prajem dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

luwinka
No tak toto jedlo musí byť naozaj výborné. Pekne si sa pohrala s tým všetkým a to krájanie , presne viem ako to obnáša koľko času , je s tým prplačka , ale stojí to zato . Si raz šikovná pekne si všetko nafotila , popísala postup na jednotku. Výsledok ani nehovorím. Chuť vynikajúca. Niečo podobné som už kedysi dávnejiše robila.Perfektnéééé.
siisa
Vyzerá to úžasne !!! Toto určite vyskúšam. Akú to má trvanlivosť v tých pohároch ?
cesminaz
Milá @Luwinka vdaka za pochvalu a milé slová :-) No hej,je to piplačka,ale veru stojí zato :-) @Siisa budem rada ak vyskusas,urcite neolutuješ :-) Vo flašiach vydrží v špajzi presne tak dlho,ako lečo alebo paradajky.Čiže aj niekolko rokov :-) Ale u nás to nehrozí :-) Z minulého roku mi zostali 3 flašky.Tento rok som zavarila 2 takéto dávky :-) Pozdravujem.
cesminaz
No super..podarilo sa mi ťuknúť 2x na pridanie komentáru :-/ Poprosila by som milá @redakcia aby ste mi jeden komentár vymazali.Dakujem :-)
atina47
Cesminko, recept na 1+++, jen budu delat z mensi davky, snedlo by se urcite jen uz nemam misto, regaly jsou plne.
haji
Pěkný recept, velmi trefný název. Pro jistotu bych zavařila, bo je tam maso. Ale každý jak to cítí. Díky za inspiraci, milá Cesmínko, krásná fota!
bubaya
Raz darmo, si ty gazdiná, jedna báseň - ťavu napchať do fľaše : D :D :D :D :D Tak som sa smiala, až som si kakaukom obrazovku oprskala. Ja som vedela, že je nebezpečné varechu navštevovať po 22.
cesminaz
Milá @Mijaita budem rada ak ochutnáš :-) Viem,ze ty co vravís urcite onedlho aj dodrzíš.Verim,ze ti bude chutit a dufam,ze sa ozves! @Atina47 :-) jasné,ze moz aj z mensej dávky,kazdý si to moze prisposobit :-) Aj ja mam veru uz plné regále,tento rok som toho fakt nazavárala až-až ;-P @Anulienka1 vdaka za nahliadnutie,som rada ze sa páči :-) @Sonulienka @Monty469 dakujem vám za milé slová :-) Pekný vecer vám zelám vsetkým.
cesminaz
@Haji :-) Nemusis sa bát,to ze je tam mäso,nieje riziko pokazenia.Ono je tam vlastne konzervant tie paradajky.Je ich tam viac nez dost nato,aby istili ostatné suroviny :-) Ja to robievam uz zopár rokov a este sa mi ani jedna flasa nepokazila.Fakt stačí len otočené nechat vychladnúť :-) Ale pravda,treba si skontrolovat vrchnáky či dobre držia a nie sú nejaké chybné.No a po vychladnutí treba mat cca.4 dni flaše stále na očiach a kontrolovať,či náhodou nedostalo vzduch,alebo bolo zle zakrútené atd.To budes vidiet,začne to bublat/vriet pomaly.No a ak po 4dni sa nic nedeje,tak to môžme kludne uložit do špajze ;-)
1x haji
cesminaz
@Bubaya (28.8.2018 22:16)

No na tvojom komentári som sa aj ja dobre zasmiala!!! ;-))))) V prvom rade,dakujem za uznanie a pochvalu gazdinej :-) Do flaši sa dá naozaj toho napchať všeličo,len treba chciet :-)) Moja Ťava ktorú som v recepte použila,mala krídla a vedela za živa dokonca lietať ;-P
Ale teraz vážne..Číta sa to celkom normálne bez mäkčena,čiže "TAVA" a nie "ŤAVA" :-)))) Nebola si ty náhodou nejaká hladná po tej 22 hodine??? :-)
bubaya
@Cesminaz (29.8.2018 21:42)

Keby len hladná, ľahká pomoc, naordinujem si chleba s maslom. Ale ešte horšie - mlsná. Na to nič neúčinkuje, ale Varecha aspoň ukáže ten správny smer terapie - sladké, slané, a či čo vlastne.
Túto Tavu bez mäkčeňa som posunula omame, ona má paradajok a papriky, že nevie, čo s nimi, kury behajú po dvore, tak mi uvarí takúto dobrotu. No, zas som tu po 22 hodine, bodajže ťa stislo............ :)))))
ywett
Ja tak obdivujem tvoje zaujímavé a pekne spracované recepty, si šikovná @cezminas ;-)
dievčatá, aj mňa ste pobavili :-D @bubaya , nemáš chybu :-D
ywett
Ďakujem a pekný deň aj tebe ;-)
Ešte som zabudla pochváliť krásnu úrodu ;-)
mariena1
Polovična dávka uvarená..vrela vďaka za receptik..je super chutný
kvakac
Ja hovorím áno. Celé sa mi páči, už je recept uložený. No neviem či budem mať trpezlivosť to nakrájať. Je to veľké množstvo. Ten hrniec je teda 12 l a je plný? Na toto by sa hodil stroj, ktorý to poseká na drobno. No voľačo už vymyslím. Vďaka za recept. Si ako pracovitá včielka.
cesminaz
@Kvakac (11.9.2018 20:07)

:-) no hej,je s tym "trocha" roboty.Hrniec bol 12litrový,ale ako vidno na fotke,mne sa donho zmestilo aj 13Litrov ;-))) To krájanie aj mne trvalo dost dlho,ale čo uz,toto jedlo to vyžaduje. V Tave je vsetko pokrájané na drobno,inak to uz nieje Tava :-) Treba robit medzi tym aj prestávku a trocha sa povystierať ;-) Ked vyskusas,daj potom vediet,čo si vymyslel a ako to dopadlo! Pekny den.
zolik
Mas pravdu, tento recept mi usiel. Vyzera Ta Tvoja aleze fakt dobre.
Opät si robila 12 litrovy hrniec?
cesminaz
@zolik (4.7.2021 20:40)

Minulý rok som robila 2 dávky. Tento rok ešte len budem, keď budem mať už v záhrade dostatok vlastných paradajok a paprík :-) Podla mňa to bude len niekedy začiatkom Augusta.
alexa61
robila som minuly rok, este mam jednu flasu, v pohode vydrzali, vyborne, len dam asi viac maska nabuduce....
cesminaz
@alexa61 (22.7.2021 11:48)

Mäso tam kludne môže ísť aj ovela viac, to nieje problém :-) Aj ja budem tento rok znova robiť. Teším sa, že si bola spokojná :-)
marianne
A mám dnes obed dnes v malom množstve:-) Cezminka ten pul biber, to môžu byť kludne aj chilli vločky.....Tieto paradajkoidné jedla sú top...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia