Kuracie mäso so zeleninou

Tava vo fľaši (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tava je veľmi chutné turecké jedlo, ktoré robievam najmä v lete z čerstvej zeleniny. A ako každý rok, tak aj tento, zvyknem naodkladať do fliaš aj na zimu :-) Je s tým trocha roboty, ale stojí to zato :-)

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme zeleninu. Ja som dala aj obyčajnú bledú hrubšiu papriku a aj zelenú. Paradajky nie veľké mäsité, ale také obyčajné, aké som mala v záhrade :-) Pre chuť dávam aj niekolko kápií. A pravdaže kto chce, si pridá aj extra nejakú pálivú papriku :-)
  2. Všetko si odvážime...
  3. A teraz nasleduje z celého receptu tá najhoršia časť - "krájanie" :-)) Papriku pokrájame na drobno. Bud na maličké kocky ,alebo maličké tenké obdĺžniky. Cibuľu na drobné kocky a paradajky tiež na maličké kúsky :-) Mäso vykostíme a aj spolu s kožou pokrájame na malé kúsky/kocky. Kosti nevyhadzujeme, dáme ich tiež pre chuť vyvariť :-) Priznávam, že toto celé krájanie mi zabralo s malou pauzou skoro 3 hodiny :-))
  4. Ďalej budeme potrebovať kvalitnejšiu červenú papriku a maslo 82%-né nielen pre výbornú chuť, ale zároveň to zjemní celé jedlo :-)
  5. Do veľkého hrnca dáme 0,5 l oleja, dáme cibuľu, osolíme ju a celkom ju udusíme. Potom pridáme mletú papriku, zo 2 minutky posmažíme s cibuľou a pridáme celé množstvo pokrájaných paradajok. Primerane ich osolíme a privedieme do varu. Od bodu varu ich necháme takto variť 10-15 minút. Takýmto spôsobom sa paradajky skoro celé rozvaria a šťava bude hustejšia :-)
  6. Následne pridáme k paradajkám papriku a znova celé privedieme do varu. Keď sa to už začalo variť, pridáme ešte naše pokrájané mäso a aj kosti, aby sa ich chuť vyvarila. Dáme soľ, korenie, rascu, pul biber a Isot. Od bodu varu celého množstva (nie len v strede hrnca) necháme variť za občasného miešania cca 25 minút. Ja som s tým miešaním mala trocha problém, keďže môj 12-litrový hrniec bol totálne plný až po okraj :-)) Treba pozerať/kontrolovať papriku, tá má byt mäkká...
  7. Nakoniec pridáme maslo a aj s ním 2-3 minutky povaríme. Kosti povyberáme a ihneď horúce plníme do fliaš. Fľaše potom otočíme dole hlavou a necháme takto celkom vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 17 ks 7-decových fliaš. Na fotke je len 15, lebo množstvo zodpovedajúce dvom fľaškám som hneď nechala na jedenie :-)
  8. Toto jedlo je výborné najmä s chlebom, ktorý si doňho môžte mačkať :-) U nás doma to zbožňujeme všetci, no najmä deti. A keďže je to už hotové jedlo vo fľaši, si synovia podľa chuti môžu len fľašku otvoriť a jedlo zohriať ;-) Chutí vždy ako čerstvo pripravené. Je to veľmi praktické.
  9. Malý tip: Do tohto jedla môžte použit aj oveľa viac mäsa, ak máte po ruke :-) Bude to ešte lepšie, mäsovejšie. Taktiež namiesto kuracieho môžte použiť aj jahňacie mäso. Ja to robím podľa tohto receptu, ale občas pred otvorením fľaše pokrájam ešte navyše 1-2 stehná na drobno, udusím rýchlo na oleji a zalejem Tavou z flaše a nechám prevrieť. Podľa chuti pridám ešte kúsoček masla. Prajem dobrú chuť :-)