Taštičky s hráškovou plnkou a hovädzími plátkami
šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu, 9. mája 2019
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
4 g |
|
50 g |
|
50 ml |
|
Hráškové pyré: | |
500 g |
|
50 g |
|
200 ml |
|
30 g |
|
30 g |
|
|
|
|
|
|
|
Omáčka: | |
200 g |
|
400 ml |
|
|
|
|
|
|
|
Okrem toho: | |
400 g (flank steak) |
|
1 ks (na potretie cesta) |
|
Postup
-
1
Cesto: Pripravíme jemné ucelené cesto na cestoviny zmiešaním žĺtkov, masla, oleja, soli a múky. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom ho vyberieme a rozvaľkáme na plát asi 2 mm hrubý.
- 2
V rajnici urobíme hráškové pyré. Šalotku opražíme na oleji, pridáme hrášok a zalejeme vodou. Rýchlo zmes uvaríme, aby hrášok nestratil farbu, odstavíme z ohňa, pridáme mätu a 30 g masla a zmes buď rozmixujeme, alebo pretlačíme lyžicou na husté pyré.
- 3
Z rozvaľkaného cesta za pomoci pohára alebo vykrajovača vykrojíme kruhy a na každý dáme malé množstvo hráškového pyré. Okraje cesta potrieme rozmiešaným vajíčkom a preložíme, aby sme taštičku uzavreli. Vidličkou jemne postláčame kraje taštičiek tak, aby sa pri varení nerozpájali.
- 4
Omáčku pripravíme na panvici, do ktorej dáme olej a narýchlo na ňom opečieme medvedí cesnak. Hneď zalejeme smotanou. Omáčku ochutíme soľou a korením.
- 5
Hovädzí flank steak pripravíme vcelku na panvici, na ktorú dáme olej a steak opražíme 2–3 minúty z každej strany, záleží na hrúbke a na zvolenom stupni prepečenosti. Potom steak dáme do vyhriatej rúry na ďalšie 3 minúty. Potom ho vyberieme, ochutíme, necháme odležať aspoň 2 minúty a nakrájame na tenké plátky. Podávame s uvarenými taštičkami s omáčkou.
Tiež plnené cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ked bereme, ze vajce ma v priemere 50g tak su to 4 cele vajcia. Dame pol na pol, ved bielka nepotrebujeme, tak to je 8 zltok. Alebo sa mylim?
Ale hej, mas pravdu. lebo ja som brala priemer cele vajce aj so skrupinou a ono to je cista gramaz len v zltkoch. To bude kludne tych 13
Priemerne má žĺtok cca 15g
Odpoveď od pána šéfkuchára:
Áno, je to drahšie cesto, ale je výborné... Ak vidím, že je cesto po zapracovaní žĺtkov ešte sypké, zvyknem pridať pár kvapiek vody.