Plnené cestoviny
Plnené cestoviny

Taštičky s hráškovou plnkou a hovädzími plátkami

Pavol Búci
šéfkuchár hotela Salamandra**** pri Hornom Hodrušskom tajchu, 9. mája 2019
Taštičky s hráškovou plnkou a hovädzími plátkami
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
200 g
4 g
50 g
50 ml
Hráškové pyré:
500 g
50 g
200 ml
30 g
30 g
Omáčka:
200 g
400 ml
Okrem toho:
400 g (flank steak)
1 ks (na potretie cesta)




Postup

  1. 1

    Cesto: Pripravíme jemné ucelené cesto na cestoviny zmiešaním žĺtkov, masla, oleja, soli a múky. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút. Potom ho vyberieme a rozvaľkáme na plát asi 2 mm hrubý.

  2. 2

    V rajnici urobíme hráškové pyré. Šalotku opražíme na oleji, pridáme hrášok a zalejeme vodou. Rýchlo zmes uvaríme, aby hrášok nestratil farbu, odstavíme z ohňa, pridáme mätu a 30 g masla a zmes buď rozmixujeme, alebo pretlačíme lyžicou na husté pyré.

  3. 3

    Z rozvaľkaného cesta za pomoci pohára alebo vykrajovača vykrojíme kruhy a na každý dáme malé množstvo hráškového pyré. Okraje cesta potrieme rozmiešaným vajíčkom a preložíme, aby sme taštičku uzavreli. Vidličkou jemne postláčame kraje taštičiek tak, aby sa pri varení nerozpájali.

  4. 4

    Omáčku pripravíme na panvici, do ktorej dáme olej a narýchlo na ňom opečieme medvedí cesnak. Hneď zalejeme smotanou. Omáčku ochutíme soľou a korením.

  5. 5

    Hovädzí flank steak pripravíme vcelku na panvici, na ktorú dáme olej a steak opražíme 2–3 minúty z každej strany, záleží na hrúbke a na zvolenom stupni prepečenosti. Potom steak dáme do vyhriatej rúry na ďalšie 3 minúty. Potom ho vyberieme, ochutíme, necháme odležať aspoň 2 minúty a nakrájame na tenké plátky. Podávame s uvarenými taštičkami s omáčkou.

Diskusia k receptu

zolik
@Kimlo (9.5.2019 17:34)

Ked bereme, ze vajce ma v priemere 50g tak su to 4 cele vajcia. Dame pol na pol, ved bielka nepotrebujeme, tak to je 8 zltok. Alebo sa mylim?
zolik
@Kimlo (9.5.2019 17:34)

Ale hej, mas pravdu. lebo ja som brala priemer cele vajce aj so skrupinou a ono to je cista gramaz len v zltkoch. To bude kludne tych 13
redakcia
@Kimlo (9.5.2019 17:34)

Odpoveď od pána šéfkuchára:
Áno, je to drahšie cesto, ale je výborné... Ak vidím, že je cesto po zapracovaní žĺtkov ešte sypké, zvyknem pridať pár kvapiek vody.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia