Sviatočná bašta

lucina2222 - fotkalucina2222, 11. januára 2013

Toto , ,papaníčko´´ zvyknem robievať medzi Vinaocami a Silvestrom. Varím ho vo viacerých variantách, a v tomto recepte vám predstavím jednu z nich.

40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks celé
300 g
2 čl
1 čl
1 PL
1 ks stredná
1 ks
3 PL
Žemľové knedle :
8 ks (2-dňové)
1 1/2 hrnčeka horúce
4 ks
4 PL
4 PL
1 PL
1 čl




Postup

  1. 1

    Kurča umyjeme, očistíme, a dáme na plech, pečienky poukladáme okolo neho a narezanú cibuľku na kolieska tiež. Z rasce, čierneho korenia, worcesterovej omáčky, soli a oleja urobíme marinádu a následne ňou kurča potrieme. Necháme si ešte polovicu marinády a kurča dáme piecť do rúry na 30 minút. Po 30 minútach a skontrolujeme, otočíme, potrieme marinádou, a pečieme ďalej do zlata.

  2. 2

    Kapustu prekrojíme na polovicu, a postrúhame na hrubšom strúhadle na drobno. cibuľku popražíme na oleji, pridáme 3 PL cukru a skaramelizujeme. Keď je už cibuľka s cukrom dozlata, môžeme pridať kapustu a zaliať 2 dl vody. Necháme dusiť kým kapusta nezmäkne a nebude šťavnatá a sladká. Ak sa nám zdá príliš sladká, pridáme trochu citrónovej šťavy.

  3. 3

    A nakoniec poďme na vinikajúce a jednoduché knedle. Staršie rožky pokájame na kocky. Medzi tým si dáme zohriať mliečko ktorým potom rožky polejeme aby sa trocha rozpustili. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky, ktoré pridáme k rožkom a bileky z ktorých vyšľaháme sneh. Pidáme strúhanku, múku, soľ a na jemno posekanú petržlenovú vňať. Premiešame, pridáme sneh, ktorý sme si vyšľahali,a premiešame ešte raz zľahka. Pripravíme si 2 väčšie mikrotenové sáčky, ktoré najskôr zvnútra opláchneme studenou vodou, dáme do nich zmes na knedle rozdelenú na polovicu, a vytvarujeme knedle. Poriadne zaviažeme bielou niťou aby tam neostal vzduch, a dáme variť do vody na 40 minút. Každých 10 minút knedle obrátime, aby sa uvarili dokonale.

  4. 4

    Ak sa nakoniec všetky chute spoja, je to naozaj , ,nebíčko v papuľke´´ :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

lucina2222
Samozrejme... chytanie za slovíčka... bez toho by sa niektorí jedinci nezaobišli.. však ? :) @stanislavsestak a @radost ja ich robím bez prašku do pečiva.. a sú pekne vláčne :))
tori111222
ja som pozerala, či niekde nechýba bodka;D))).. receptík je fajný..taký mňaaam....
tori111222
v bode 3 chýba r..... neuraz sa prosím, trošku žartujem.. to chytanie za slovíčka ma inšpirovalo... ;D))))
používateľ nemá avatar
dry
dry
Mne v tomto recepte vadí len "pečienka"!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia