Sviatočná bašta

Autor receptu: lucina2222

Toto , ,papaníčko´´ zvyknem robievať medzi Vinaocami a Silvestrom. Varím ho vo viacerých variantách, a v tomto recepte vám predstavím jednu z nich.

40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kurča umyjeme, očistíme, a dáme na plech, pečienky poukladáme okolo neho a narezanú cibuľku na kolieska tiež. Z rasce, čierneho korenia, worcesterovej omáčky, soli a oleja urobíme marinádu a následne ňou kurča potrieme. Necháme si ešte polovicu marinády a kurča dáme piecť do rúry na 30 minút. Po 30 minútach a skontrolujeme, otočíme, potrieme marinádou, a pečieme ďalej do zlata.
  2. Kapustu prekrojíme na polovicu, a postrúhame na hrubšom strúhadle na drobno. cibuľku popražíme na oleji, pridáme 3 PL cukru a skaramelizujeme. Keď je už cibuľka s cukrom dozlata, môžeme pridať kapustu a zaliať 2 dl vody. Necháme dusiť kým kapusta nezmäkne a nebude šťavnatá a sladká. Ak sa nám zdá príliš sladká, pridáme trochu citrónovej šťavy.
  3. A nakoniec poďme na vinikajúce a jednoduché knedle. Staršie rožky pokájame na kocky. Medzi tým si dáme zohriať mliečko ktorým potom rožky polejeme aby sa trocha rozpustili. Vajíčka si rozdelíme na žĺtky, ktoré pridáme k rožkom a bileky z ktorých vyšľaháme sneh. Pidáme strúhanku, múku, soľ a na jemno posekanú petržlenovú vňať. Premiešame, pridáme sneh, ktorý sme si vyšľahali,a premiešame ešte raz zľahka. Pripravíme si 2 väčšie mikrotenové sáčky, ktoré najskôr zvnútra opláchneme studenou vodou, dáme do nich zmes na knedle rozdelenú na polovicu, a vytvarujeme knedle. Poriadne zaviažeme bielou niťou aby tam neostal vzduch, a dáme variť do vody na 40 minút. Každých 10 minút knedle obrátime, aby sa uvarili dokonale.
  4. Ak sa nakoniec všetky chute spoja, je to naozaj , ,nebíčko v papuľke´´ :) Dobrú chuť!